Jsem matka

67%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
V rámci sci-fi žánru naprosto fenomenální příběh s určitou myšlenkou velice impozantně natočený. Děj se odehrává v nějakém podzemním komplexu, kde dospívající dívku v naprosté harmonii života vychovává robot označující se za matku. A jsou tam jen tyto dva. Nikdo jiný. A vše funguje jak má. Dívka dostává patřičné vzdělání a nikde není vidět sebemenší chybička v systému. Jenomže pak se najednou venku objeví jiná žena podivně vypadající a dívčina zvědavost donutí ji pustit i přes zákaz matky dovnitř. A tímto skutkem dostane další vývoj událostí zcela jiný ráz. Vyvolávající otázky jsou postupně zodpovězeny a vše dojde až k šokujícímu odhalení. Myšlenkově, o charakteru robota v rámci pocitů a vůbec celkového emočního lidství, se nepřináší nic nového. Daný děj však přesto není nijak nezajímavý. Svou intelektuální a emoční vizí přináší sci-fi příběh s vysokým konceptem mající patřičnou ambici. Tempo je sice pomalé, ale rozhodně ne nudné. V průměru asi tak každých dvacet minut je nějaký zvrat či konflikt. Vizuální efekty jsou na nejvyšší úrovni a i hudební doprovod vše podkresluje tak, jak má. Snímek se brání lecjakých složitostí a drží se spíše jednoduchého schématu, což ale bohužel zapříčiňuje přílišnou předvídavost. I tak je nejen po vizuální stránce působivý.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Další klon Ex Machina. Koncept velmi dobrý, ale nedůsledně provedený, plný situací, kde chování postav, včetně nadlidské inteligence, nedává pořádný smysl.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Malé nenápadné scífko o jedné holčině (výborná Clara Rugaard) a androidí mámě. Napjatá atmosféra, dost nepředvídatelný děj a ikdyž ne všechny zvraty a pointy mě ohromily, tak jednoznačně palec nahoru.
blazma
blazma
4 928 bodů
4
Těžko říct, kam tento film zařadit a hodně dlouho jsem zvažoval jaké hodnocení tomu dát a nejspíš to hodnotím přísněji než jiné filmy. Jenže z nějakého vnitřního pocitu si myslím, že to není dobrý. Spousta věcí mi tam nesedělo, nefungoval a je těžké, strašně těžké udělat dobrý film kde všeho všudy hrají dvě reálné postavy. Bohužel tady mi to nefungoval i přesto, že jsem byl nadšený z výkonu Clara Rugaard, ale jeden herecký výkon nemůže zachránit celý film. Stojí to za to vidět? ANO, ale není to film, který si s radostí pustíte znovu.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
8
Povedených sci-fi filmů není mnoho a už vůbec ne těch komornější, takže na I Am Mother jsem se těšil. Film mě osobně nezklamal a hlavně nenudil. Jako asi jediný negativní věc vnímám výkon Hilary Swank. Prostě jsem ji tentokrát nevěřil vůbec nic a její vzhled i krásně udržované zuby vůbec filmu nepomohly.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
5
Opravdu ošklivě zkritizovat tento australský neskvost, by byla hračka. Ale asi jsem na stará kolena chytl nějaký soucíťavirus(nebo prostě fandím Netflixu), takže to vezmu polehoučku. Pro režiséra, scénáristu a dokonce i producenta, je to dle místních zdrojů filmová prvotina. V tomto kontextu smekám, pěkná výprava, triky, hudba, pár fajn momentů a asi dvě zajímavé myšlenky. Průšvih je, že zbývajících 100 minut je slátanina. Nejdřív to vypadá jako scénáristický škvár někoho, kdo o umělé inteligenci neví vůbec nic a asi vyrostl na Robinsonovi: Lost in space. Pak ale přišel twistík, který ten předchozí škvár překryl ...jak to popsat...dramatickou, ale ne úplně uspokojivou pointou, kterou provázela sada nelogického dění. To už jsem se nudil. Ale to nebylo vše... v závěru to rozhrábl další twistík, který jakoby vysvětlil ty předchozí divnosti, ale ve skutečnosti spustil další sadu podivného jednání všech postav. Volba Hilary Swank, je pochopitelná...mělo to být takové...mrkněte na mě, nejsem béčkový film, hraje ve mě kdysi áčková herečka. Nutno dodat, že pro mě stejně nesympatická jako Sandra Bullock (takže jako lákadlo v mém případě selhala a tím mi i vzala důvod dát aspoň o malinko lepší hodnocení). Shrnuto a podtrženo (a zahrabáno a opatřeno křížem)...není to strašně strašný film, ale moc se nepovedl scénář, na kterém to přitom celé stojí. Srovnání s Ex Machine...to hodně pokulhává. Já jsem matka, je čisté postapo, mixnuté tlacháním a UI.
Temný Pán ze Sithu
Temný Pán ze Sithu
2 211 bodů
8.5
Jako fanoušek sci fi jsem si tento film zamiloval, dobrý příběh hned zaujme na 1.ni pohled.. Mám rád filmy u kterých musí trochu zapojit mozkové závity, a ne jen cucet na vybuchujici planety a laserové zbraně.. Zvrat na konci, jedinecny
gomacabeza
gomacabeza
451 bodů
1
Tak tohle bohužel vůbec nefungovalo. Film mě nedokázal zaujmout, měl jsem pocit nedostatečně rozpracované psychologie postav, plytkého scénáře, kde se vlastně nic moc neděje, tím pádem se velice brzy dostavila nuda. Nejsem sice velký fanoušek sci- fi žánru, nicméně jako příznivec dobrých filmů se snažím dívat nad samotný žánr, takže jsem přesvědčený, že zde nehodnotím zaujatě. Autorsky vnímám počin jako neambiciozní, zoufalé přešlapování na místě, školní cvičení nepatřičné délky. 10% dávám za pár zajímavých momentů a snad i Hilary Swank.