Soumrak

58%

Komentáře a recenze 4

Dle relevance
K
80%

Dávkovanie tajomstiev a postupné približovanie sa k finále je hypnotizujúce a zároveň únavné. Môže za to celá zmes tvorcových invenčných postupov, hoci v jeho prípade už konvenčných. Súmrak je nenápadný príbuzný Saulovho syna, no nemenej zaujímavý. Nemá však potenciál, aby sa stal takou istou senzáciou.

C
60%

Súmrak uprednostnia skôr tí, čo dokážu oceniť zdokonalenie formy a metódy, výtvarnú úchvatnosť v rekonštrukciách stredoeurópskych kulís a typov spred sto rokov, alebo si nepotrebujú brať z histórie ponaučenia, lebo je pre nich stále živá a rovnako znepokojujúca, akoby sa práve diala.

M
60%

Nutno uznat, že stísňující atmosféra předávaná detailními dlouhými záběry funguje obdobně jako třeba v Tarrových Werckmeisterových harmoniích; něco se děje, ale nikdo pořádně neví co. Ani divák, od něhož tudíž Nemes vyžaduje hodně snahy - možná až příliš…

E
40%

Krouživá kamera opět provází hlavní postavu z blízkosti, točí se kolem ní a tím supluje její omezené chápání úzkostného světa okolo. V něm si Irisz nedokáže najít své místo, zároveň se ho neustále snaží ovlivňovat. Tento teoreticky ideální nápad ale v praxi nesmírně frustruje diváka pokoušejícího se pochopit děj.