Bez vědomí

71%

Komentáře a recenze 21

Dle počtu bodů
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Technicky zase o parník před jinými cz seroši, zápletka taky zajímavá, herecky hodně fain, ale nakonec to imho úplně tak nevyšlo. Divácky nevstřícné, ale to by možná tak nevadilo - horší bylo, že jsem tady nevěřil té přešpiónovanosti. Navíc když začli svědci padat jak hrušky, už to bylo fakt trochu moc. 6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Herce dělá hlas nebo mimika a někteří čeští herci mají pocit, že když ,,šumlují“ nebo zírají upřeně je to vynikající herecký výkon. V tomto ohledu je vítanou změnou obsazení Jana Vlasáka (Hostel, Vratné lahve) do jeho zřejmě největší filmové role, který hraje hodně zajímavou figuru a za mě by si měl odnést Českého lva nebo cokoli co má nějaký význam pro herecký výkon, ať už se to jmenuje jakkoli, stejně jako Martin Hofmann, který hraje estébáka s průpravou esenbáka z kriminálky, aniž by byl karikaturou a směšnou figurkou. Táňa Pauhofová je jako houslistka velice přesvědčivá a Martin Myšička podle mě zahraje cokoli, ale bohužel má zoufale málo prostoru. Na hodně malém prostoru exceluje také Lenka Vlasáková a velkým překvapením je pro mě obsazení pro mě dosud nepříliš známé Lucie Juřičkové. Bez názvu je velmi solidní produkce HBO, která si zaslouží divákovu pozornost a oproti výrazně thrillerovějšímu Rédlovi je Bez vědomí o třídu lepší projekt, zejména po scenáristické stránce, i když i zde je několik faktografických lapsů, psychiatrie takto nefungovala, snaha o zmatení pronásledování estébáky je hodně mimo ve světle informací, že v každé ulici byli dva uliční důvěrníci a po Marii šla KGB, STB i MI6 najednou a domnívám se, že sekvence z vojenského prostoru Ralsko je spíš do Postradatelných, než do tohoto seriálu. Každopádně palec nahoru.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
8
Nedávno jsem okusil český seriál Pustina, který se pyšní financováním a pomocí studiem HBO. A je to na něm zatraceně vidět. A tak jsem dal i na druhý kousek vycházející z této spolupráce, čímž je tento seriál. Prvně velmi pěkná hříčka s názvem... Perfektní výběr doby a tématu, jenž Vás na několik hodin spoutá do křesla a nemůžete se odtrhnout. V čele s zajímavým obsazením, z nějž jasně vystupuje fantastická Táňa Pauhofová. Jednoho krásného dne se manželský pár rozhodne odejít za kopečky, ale při útěku je srazí auto a plán je ta tam. Jenže manželka, Marie, se probouzí v nemocnici bez manžela, o němž nikdo nic neví. A tak startuje strhující cesta za hledáním manžela i pravdy. Napínavé snad až špionážní drama, které mě sice ve svém rozuzlení příliš nepotěšilo. Miluji s jakým kouzlem dokážeme pracovat na těch špinavých komunistických osudech. Hnusná doba, ale skvělá jako námět do všemožných projektů, jakým je i tento. 80%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7.5
Oceňuji tvůrčí snahu zachytit co nejvěrněji dobu, kde se seriál odehrává a vybrané lokace (jistě s použitím nějakých triků) ten dojem dost umocňují. Po prvním díle jsem měl však trochu rozporuplné pocity, neboť se spíš mlžilo, než řešilo. Což byl jistě záměr tvůrců, ale díky tomu první díl je dost pomalý a místy i trochu nudný. (I když si cením svéráznějšího přístupu střihače, který se snaží docílit dojmu, že se něco děje) V druhém díle se naopak toho děje až moc a skáče se v ději, v čase a v lokacích dost zmateně, takže občas člověk všechny informace nepobere (a že jich tam tvůrci chrlí dost). Od třetího dílu se ale všechno zklidní, karty jsou rozdané a my si tak konečně můžeme užívat pořádného děje. Rozuzlení přichází skvěle dávkováno, stejně jako jednotlivé zvraty a takto jdeme až k pátému dílu, který je dle mého nejlepší a nejvíce strhující. Proto je škoda, že tvůrci ve stejném tempu nedokázali pokračovat v gradaci a šestý (poslední) díl, ač všechny linky náležitě uzavírá, působí od zbytku jaksi přebytečně. Jinak je ale režie naprosto skvělá, kamera je na české poměry přímo světová a herci hrají jako o život (i když občas musí říkat papírem šustící dialogy). Celkově tedy Bez vědomí přináší jiný pohled na rok 1989 a byla by škoda ho minout, jistě má co nabídnout.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
6
Líbilo se mi, že autor vynechal kompletně KSČ a zůstal v čistě špionské rovině. Moc se mi líbilo striktní zachování dobových rekvizit, vč. hudby. Nelíbilo se mi tempo. V tom seriálu se nic nedělo. 3 díly by úplně stačily.
TheSompeque
TheSompeque
1 554 bodů
8
Co se týče české filmové/seriálové tvorby, tak se bohužel často přihlíží na to maximální dno - romantické komedie, kterým se doslova smějí jenom naprostí degeneráti nebo lidi, co sdílí memes s Mimoni. Což je škoda, protože Češi mají z nějakého důvodu talent na tvorbu, kde se zaměřují na historii. Je to samotnou historií, která je poutavá nebo tvůrci, kteří umí vytvořit autentický vhled na dané období? Těžko říct. A proto bych vám chtěl doporučit minisérii Bez vědomí. Pravděpodobně jste na ní narazil skrze reklamu s deep fake proslovem Zemana. Děj se naštěstí netočí kolem něj, ale kolem dvojice, manželů Skálových, kteří se rozhodnou po letech vrátit z Velké Británie do jejich rodné země, Československa, na konci 80. let. V té době ještě vládne socialismus a s ním vše spojené - odposlechy, tajní agenti a všeobecná úzkost. A jelikož je Skála disident a politický aktivista, jeho návrat nebude to nejlepší rozhodnutí. Už tu bylo pár snímků, které se zaměřily na toto období, ale nikdy nebyly tak silné a temné jako právě v Bez vědomí. Připomnělo mi to seriál Černobyl, kde byla podobná atmosféra strachu, úzkosti a nepochopení na podobné úrovni. Češi jsou zase o krok blíž k světové tvorbě, tohle se povedlo.
petr-hnyk
1 542 bodů
2
Strašné zklamání. Totální spatlanina. Nejhorší špionážní seriál za poslední roky. Všechny postavy se tam chovají naprosto nelogicky, např. Stbák v klidu chodí do hospody, která je předtím označena jako hlavní místo disidentů. Všichni vědí, že je Stbák, protože při první návštěvě ukázal služební průkaz. Hospoda se jmenuje sokolovna a sídlí v objektu tělovýchovné jednoty. Celé je to těžko uvěřitelné a navíc nesedí ani historické detaily. Takhle to před rokem 1989 vůbec nefungovalo.
Azrael93
Azrael93
1 476 bodů
8
Občas jsem se sice ztrácel v ději, který byl (přiznejme si) místy lehce překombinovaný a divák se musí opravdu soustředit na každý, byť nepatrný detail, aby do sebe všechno bez problémů zapadalo. Jinak to ale byla skvělá špionážní jízda, kterou jsem slupl jako malinu a i když nevím, jestli se tu něco až tak šíleného mohlo opravdu dít, zde jsem tomu uvěřil. Herecké výkony byly beze zbytku skvělé, temné kulisy hnusné normalizační Prahy (i jiných lokalit) také a celé to podtrhoval výborný minimalistický soundtrack, který jen dokresloval už tak depresivní atmosféru. Za mě 8/10 a parádně jsem si to užil.
Veronika Rada
Veronika Rada
918 bodů
9
Kam se hrabe Zmizelá. Když to mělo premiéru nějak mi to uteklo, ale teď z odstupem času to má ještě větší sílu než když to natočili. Tohle by měl vidět každý.
Hoptimista
Hoptimista
800 bodů
10
Dechberoucí fiktivní příběh, který je skvělou reflexí doby, kdy bylo nepředstavitelně těžké někomu věřit. Chvíli si myslíte to, chvíli zas ono. Tohle Zachariáš umí. Stejně jako Pustina mě i Bez vědomí neuvěřitelně vtáhlo a zkoukl jsem sérii v kuse. Tyhle ponuré depky prostě Ivan umí. Palec hore, jen tak dál.