Bez vědomí

71%
Bez vědomí
Plakát traileru
Podzim 1989. Sovětské impérium ve východní Evropě se otřásá v základech. Ve vzduchu visí změna. Neví se však, kdy přijde a jakou podobu bude mít. Profesionální houslistka Marie a její politicky aktivní manžel Viktor se po dvanácti letech londýnského exilu vracejí do Prahy. Rodinná návštěva se však brzy mění v drama. Marie skončí v nemocnici a když se probere z bezvědomí, její manžel je pryč a nikdo neví, kam zmizel. (HBO Europe)




Recenze: Bez vědomí

Kinobox.cz
85%

Zachariášem (oproti Pustině tentokrát kompletně) zrežírovaný seriál má náramně promyšlený originální příběh, bezvadně zasazený do dobových československých reálií (výprava a atmosféra jsou naprostá paráda), optimálně zamotaný, poutavě vyprávěný, plný nosných motivů, scén, navíc s nadčasovými a mrazivými myšlenkovými přesahy o tom, jak těžké je orientovat se ve světě plném lží, dezinformací a manipulace a že jsme v podstatě všichni jen téměř bezmocnými figurkami v rukách mocných (viz skvělý závěr).


hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Technicky zase o parník před jinými cz seroši, zápletka taky zajímavá, herecky hodně fain, ale nakonec to imho úplně tak nevyšlo. Divácky nevstřícné, ale to by možná tak nevadilo - horší bylo, že jsem tady nevěřil té přešpiónovanosti. Navíc když začli svědci padat jak hrušky, už to bylo fakt trochu moc. 6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Herce dělá hlas nebo mimika a někteří čeští herci mají pocit, že když ,,šumlují“ nebo zírají upřeně je to vynikající herecký výkon. V tomto ohledu je vítanou změnou obsazení Jana Vlasáka (Hostel, Vratné lahve) do jeho zřejmě největší filmové role, který hraje hodně zajímavou figuru a za mě by si měl odnést Českého lva nebo cokoli co má nějaký význam pro herecký výkon, ať už se to jmenuje jakkoli, stejně jako Martin Hofmann, který hraje estébáka s průpravou esenbáka z kriminálky, aniž by byl karikaturou a směšnou figurkou. Táňa Pauhofová je jako houslistka velice přesvědčivá a Martin Myšička podle mě zahraje cokoli, ale bohužel má zoufale málo prostoru. Na hodně malém prostoru exceluje také Lenka Vlasáková a velkým překvapením je pro mě obsazení pro mě dosud nepříliš známé Lucie Juřičkové. Bez názvu je velmi solidní produkce HBO, která si zaslouží divákovu pozornost a oproti výrazně thrillerovějšímu Rédlovi je Bez vědomí o třídu lepší projekt, zejména po scenáristické stránce, i když i zde je několik faktografických lapsů, psychiatrie takto nefungovala, snaha o zmatení pronásledování estébáky je hodně mimo ve světle informací, že v každé ulici byli dva uliční důvěrníci a po Marii šla KGB, STB i MI6 najednou a domnívám se, že sekvence z vojenského prostoru Ralsko je spíš do Postradatelných, než do tohoto seriálu. Každopádně palec nahoru.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
8
Nedávno jsem okusil český seriál Pustina, který se pyšní financováním a pomocí studiem HBO. A je to na něm zatraceně vidět. A tak jsem dal i na druhý kousek vycházející z této spolupráce, čímž je tento seriál. Prvně velmi pěkná hříčka s názvem... Perfektní výběr doby a tématu, jenž Vás na několik hodin spoutá do křesla a nemůžete se odtrhnout. V čele s zajímavým obsazením, z nějž jasně vystupuje fantastická Táňa Pauhofová. Jednoho krásného dne se manželský pár rozhodne odejít za kopečky, ale při útěku je srazí auto a plán je ta tam. Jenže manželka, Marie, se probouzí v nemocnici bez manžela, o němž nikdo nic neví. A tak startuje strhující cesta za hledáním manžela i pravdy. Napínavé snad až špionážní drama, které mě sice ve svém rozuzlení příliš nepotěšilo. Miluji s jakým kouzlem dokážeme pracovat na těch špinavých komunistických osudech. Hnusná doba, ale skvělá jako námět do všemožných projektů, jakým je i tento. 80%

Dodatečné informace

Původní název:
Bez vědomí (více)
  • Česká republika Bez vědomí
  • Česká republika The Sleepers
Premiéra v ČR:
9. 7. 2023
Distributor:
Sky
Země původu:
Česká republika

Podobné


Powered byJustWatch