Free Guy: Hra na hrdinu

77%
Free Guy: Hra na hrdinu
Ryan Reynolds hraje bankovního úředníka, který zjistí, že je ve skutečnosti nehratelnou postavou ve videohře. A tak se rozhodne stát se hrdinou, který přepíše vlastní příběh. V prostředí, kde neexistují žádná omezení a kde je vše dovoleno musí zachránit svět dřív, než bude zničen. (Falcon)



Pete69
Pete69
29 308 bodů
5.5
Tento film mě zrovna dvakrát neoslovil. Celkem free pojetí Free City, ale tím to končí. Předvídatelný děj a průměrná zápletka. Občas pěkná akce a vizuál virtuálního města mi jako divákovi nestačila k tomu, abych se nadprůměrně bavil. Nic mi vlastně nevadilo, jen to postrádalo šťávu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Snímek je zaměřením na stejné úrovni jako o šest let starší filmový počin na základě videohry ´Pixely´ (2015), čímž je řečeno vše. V hlavní roli je tentokrát bankovní úředník, který svým způsobem osobní účastí ve videohře onu hru tak rozvrátí ku prospěchu svému, že kvůli tomu vypukne chaos i u vývojářů. A tak tu máme opět plno blikajících barevných efektů typické pro videohry, a to typicky se všemi svými herními atributy. Takže nechybí například ani postavička ve stavu chůze snažící se jít proti zdi, která ho však nepustí dál. Ve videohře už to tak nepřijde, ale ve filmu? Vlivem pozornosti hlavní postavy je v konceptu znát i motiv snímku ´The Truman Show´ (1998), byť tam šlo o zcela něco jiného. Celé  je tedy v oblasti sci-fi fantasy akční komedie odehrávající se ve fiktivním videoherním městě nějaké nejednoznačné hry s herní konvencí a je svým způsobem setsakramentsky chytrý. Ona dějová i vizuální přehnanost je tak tímto zcela na místě. I tady v rámci problému platí staré dobré přísloví: Za vším hledej ženu. Videoherní postava dělá jen to, co mu algoritmus či kód nařídí. Jednoho dne však na ulici potká tajemnou dívku, která sním, jak se říká, zamává a následně se začnou dít věci. Snímek je doslova a do písmene přecpaný odkazy na různé videohry, které nejen harmonicky ladí s daným  žánrem, ale vytváří v jistém smyslu až satirický sarkasmus. Dějství je tak zaměřeno především na herní vývoj, který je obohacen živou reálností a navíc, což zase tolik nepřekvapí, romancí. Co je však nejdůležitější, má to v sobě i moralizační aspekt a to v tom, že většina úkolů lze zvládnout i bez násilí. No jo, ale to už potom v akční videohře jaksi není ono, že? Snímek je pohodový, zábavný a sympaticky upřímný, který hlavně vyniká právě tou svou chytrostí, což docela uchvátí a chytne nejen za srdce. Tady to tímto oproti výše zmíněnému snímku ´Pixely (2015)´ poskočilo o hodně stupínků výš.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
5
Zábavná věc, jejíž tvůrci musí logiku herního světa ohýbat/házet z okna takovým způsobem, aby výsledný příběh fungoval tak, jak má. Neříkám, že není svižný, ale pořád v rámci herního světa ne příliš uvěřitelný. Ryan Reynolds nevystupuje ze své škatulky Deadpoola, ale film to po něm ani nevyžaduje. Problém je, že odkazů na her není moc, ne všechny vtipy padnou na úrodnou půdu a že Taika Waititi má méně prostoru, než by jeho naspeedovaný záporák potřeboval. Naštěstí to pořád drží zdárně pohromadě, jen záleží, zda na tuto (ehm) hru přistoupíte.

Dodatečné informace

Původní název:
Free Guy (více)
  • Free Guy: Hra na hrdinu
  • USA Free Guy
Premiéra v ČR:
12. 8. 2021
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Čeština:
Free Guy: Hra na hrdinu je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch