Krásný kluk

72%
Krásný kluk
Osmnáctiletý Nic (Timothée Chalamet) má na první pohled vše – skvělou rodinu, krásu, talent a přijetí na univerzitu v kapse. Přesto je v jeho životě trhlina, kterou vyplňuje drogami. Kde se vzala, a jak může David (Steve Carell) pomoci svému milovanému synovi ve chvílích, kdy se ocitá nad propastí? Emotivní snímek o síle závislosti a ještě větší síle lásky byl natočený podle skutečného příběhu Nica a Davida Sheffových, kteří své zážitky zachytili každý ze svého úhlu pohledu ve dvojici knih. Opravdovost pádů i naděje ve filmu umocňují představitelé hlavních rolí, kteří svými výkony dokazují, proč jsou řazeni k nejtalentovanějším hercům svých generací. (Aerofilms)



Recenze: Krásný kluk

Kinobox.cz
80%

Beautiful Boy (název odkazuje k textu písničky) je zručně natočený film s výbornými hereckými výkony. Jediné, co mi na něm vadilo, byla občas příliš intenzivní prvoplánově emocionální hudba. Je ale ke zvážení, pro koho je vlastně tento film určen. Zábavný rozhodně není a nějak emocionálně povzbuzující také příliš ne, protože na konci není nic jako "výhra a ponaučení". Protože podobné to asi je ve skutečném životě skutečných závisláků.


Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Film o drogách a hlavně o vztahu otce a drogově závislého syna. Jedná se o softovější záležitost, žádný legendární Trainspotting, přesto má film hloubku. Naléhavost jaká je na diváka přenášena je však neustálá a zabíhá to do stereotypu. Celkově jsem s filmem spokojen - 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
O drogové problematice toho bylo již natočeno více než dost a protože je to problematika nesmrtelná, není od věci v daných výpovědích i nadále pokračovat. Tentokrát tu máme snímek spíše konverzační, ale nemálo emocionální a snad i s úmyslem s divákem tak trochu manipulovat. Dějový koncept je na základě vzpomínek nějakého Davida Sheffa, kterého tu hraje Steve Carell, který sleduje boj s drogovou závislostí svého dospívajícího syna Nica, kterého výborně charakterově i psychologicky ztvárnil Timothée Chalamet. Ukazuje jaké dopady to mělo na rodinu i jejich vzájemný vztah a hlavně nejednoduchou cestu se z toho všeho vymanit. Je to příběh osobní a emocionální, který zasáhne každého, který si ve svém životě prošel něčím podobným. Snímek je skutečně cílen na diváky ve zmíněném manipulovatelném charakteru v rámci varování této složité životní etapy. Tvůrci se snažili vše podstatné realisticky vykreslit a snad i šokovat. Spousta retrospektiv a sentimentálních hudebních podkresů pokoušející se připomenout dětství drogově závislého syna plného roztomilosti, radosti a rodinného vztahu, které se změnilo v něco, v co by žádný rodič nikdy nedoufal. Pokud to nějakého diváka zasáhne, podstata skutku byla naplněna. Vyprávění je to především z pohledu otce, který se syna snaží pochopit a pomoci mu vrátit se do normálu. Tento fakt nutí se do něj doslova vcítit a prožívat jeho pozici rodiče Snímek není jednoduchý. Neochvějná obtížnost je už v samotné knize, podle které byl spravován scénář. Je tu snaha učit diváky prezentací danými zkušenostmi v konverzačním stylu s cílem zbavení závislosti, k vytvoření empatického prostředí pro zotavení a aby drogově závislí a jejich blízcí mohli lépe porozumět této problematice, která může rodinu vždy pořádně ochromit. To, co je na snímku nejsilnější je upřímnost. A to, co je tu k vidění, prostě svým způsobem zasáhnout musí.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Mám rád Stevea Carella, mám rád Timothéeho Chalameta a mám rád citlivé lidské filmy natočené dle skutečných událostí- právě kvůli těmto faktorům jsem se na Beautiful Boye těšil a i přes celkem rozporuplné recenze jsem pořád doufal, že z komplikovaného vztahu otce a syna protkaného drogami vzejde filmová palba. Jenže.... Ve výsledku musím mdlé reakce pouze potvrdit jelikož Beautiful Boy je ve finále bohužel rutinně zpracované díl a ani Carell a Chalamet hrající na 100% film z průměrné kategorie prostě dostat nedokážou. Ve finále je úplně jedno, že Carell zase jednou jede o sto šest a Chalamet potvrzuje status jednoho z nejlepších mladých herců současnosti (jestli má někdo na to utáhnout novou Dunu, tak právě on!), protože krom těchto faktorů film ničím výjimečný není. Ani scénářem, kde se vlastně pořád dokola opakuje kolečko- syn bere drogy, otec ho dá na léčení, syn po krátce době s léčením skončí s tím, že už je čistý, chvíli se mu jakž takž daří a následně do toho opět spadne a vše se děje pořád dokola, během filmu asi čtyřikrát- a člověk ve finále musí jenom volat po filmech které si s drogovou tématikou pohráli přece jen o trochu víc a především na kost šli o hodně drsněji. Osvěžující je fakt, že Chalamet nehraje feťáka jako feťáka, ale prostě jako člověka, který z nějakého důvodu pro svůj život drogy potřebuje a i když není nikým pochopen, pořád je přesvědčen, že bez drog fungovat nedokáže. Přece jenom se mi ale zdá, že toho mohlo být vysvětleno mnohem více, zvláště když jak od Nica, tak od Davida Sheffových vyšli dvě knihy, které museli být jistě obsáhlejší, emocionálnější a hloubavější. Střih je ve finále celkem zmatený a občas mi přišlo, že film skáče až příliš dopředu a vynechal celkem dost zajímavá témata a dějové oblouky. Fajn je na filmu alespoň hudba... i když hudba, spíše jde o pasáže rockové muziky a samotný film žádnou originální hudbu nemá. Rockové songy jsou ale do filmy naloženy jako prdel na hrnec a často se jim podaří atmosféru vytáhnout nahoru. Ve výsledku tak vznikl bohužel rutinní snímek, který většinu zajímavých myšlenek vyhazuje z okna a vůbec si s nimi nepohrává. Na Oscarech přeju ale minimálně herecké nominace za Chalameta a Mauře Tierney! Právě ona jako Carrelova manželka a Chalametova macecha je srdcem filmu, která většinou Carrrelově postavě pomáhá co to jen jde a celý stav Chalametovy postavy jí mrzí jednoduše proto, že ho bere jako vlastního syna. A minimálně kvůli ní, Chalametovi a Carrelovi o fiasko rozhodně nejde!

Dodatečné informace

Původní název:
Beautiful Boy (více)
  • Krásný kluk
  • USA Beautiful Boy
Premiéra v ČR:
3. 1. 2019
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Krásný kluk je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch