Krásný kluk

72%

Komentáře a recenze 27

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Film o drogách a hlavně o vztahu otce a drogově závislého syna. Jedná se o softovější záležitost, žádný legendární Trainspotting, přesto má film hloubku. Naléhavost jaká je na diváka přenášena je však neustálá a zabíhá to do stereotypu. Celkově jsem s filmem spokojen - 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
O drogové problematice toho bylo již natočeno více než dost a protože je to problematika nesmrtelná, není od věci v daných výpovědích i nadále pokračovat. Tentokrát tu máme snímek spíše konverzační, ale nemálo emocionální a snad i s úmyslem s divákem tak trochu manipulovat. Dějový koncept je na základě vzpomínek nějakého Davida Sheffa, kterého tu hraje Steve Carell, který sleduje boj s drogovou závislostí svého dospívajícího syna Nica, kterého výborně charakterově i psychologicky ztvárnil Timothée Chalamet. Ukazuje jaké dopady to mělo na rodinu i jejich vzájemný vztah a hlavně nejednoduchou cestu se z toho všeho vymanit. Je to příběh osobní a emocionální, který zasáhne každého, který si ve svém životě prošel něčím podobným. Snímek je skutečně cílen na diváky ve zmíněném manipulovatelném charakteru v rámci varování této složité životní etapy. Tvůrci se snažili vše podstatné realisticky vykreslit a snad i šokovat. Spousta retrospektiv a sentimentálních hudebních podkresů pokoušející se připomenout dětství drogově závislého syna plného roztomilosti, radosti a rodinného vztahu, které se změnilo v něco, v co by žádný rodič nikdy nedoufal. Pokud to nějakého diváka zasáhne, podstata skutku byla naplněna. Vyprávění je to především z pohledu otce, který se syna snaží pochopit a pomoci mu vrátit se do normálu. Tento fakt nutí se do něj doslova vcítit a prožívat jeho pozici rodiče Snímek není jednoduchý. Neochvějná obtížnost je už v samotné knize, podle které byl spravován scénář. Je tu snaha učit diváky prezentací danými zkušenostmi v konverzačním stylu s cílem zbavení závislosti, k vytvoření empatického prostředí pro zotavení a aby drogově závislí a jejich blízcí mohli lépe porozumět této problematice, která může rodinu vždy pořádně ochromit. To, co je na snímku nejsilnější je upřímnost. A to, co je tu k vidění, prostě svým způsobem zasáhnout musí.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Mám rád Stevea Carella, mám rád Timothéeho Chalameta a mám rád citlivé lidské filmy natočené dle skutečných událostí- právě kvůli těmto faktorům jsem se na Beautiful Boye těšil a i přes celkem rozporuplné recenze jsem pořád doufal, že z komplikovaného vztahu otce a syna protkaného drogami vzejde filmová palba. Jenže.... Ve výsledku musím mdlé reakce pouze potvrdit jelikož Beautiful Boy je ve finále bohužel rutinně zpracované díl a ani Carell a Chalamet hrající na 100% film z průměrné kategorie prostě dostat nedokážou. Ve finále je úplně jedno, že Carell zase jednou jede o sto šest a Chalamet potvrzuje status jednoho z nejlepších mladých herců současnosti (jestli má někdo na to utáhnout novou Dunu, tak právě on!), protože krom těchto faktorů film ničím výjimečný není. Ani scénářem, kde se vlastně pořád dokola opakuje kolečko- syn bere drogy, otec ho dá na léčení, syn po krátce době s léčením skončí s tím, že už je čistý, chvíli se mu jakž takž daří a následně do toho opět spadne a vše se děje pořád dokola, během filmu asi čtyřikrát- a člověk ve finále musí jenom volat po filmech které si s drogovou tématikou pohráli přece jen o trochu víc a především na kost šli o hodně drsněji. Osvěžující je fakt, že Chalamet nehraje feťáka jako feťáka, ale prostě jako člověka, který z nějakého důvodu pro svůj život drogy potřebuje a i když není nikým pochopen, pořád je přesvědčen, že bez drog fungovat nedokáže. Přece jenom se mi ale zdá, že toho mohlo být vysvětleno mnohem více, zvláště když jak od Nica, tak od Davida Sheffových vyšli dvě knihy, které museli být jistě obsáhlejší, emocionálnější a hloubavější. Střih je ve finále celkem zmatený a občas mi přišlo, že film skáče až příliš dopředu a vynechal celkem dost zajímavá témata a dějové oblouky. Fajn je na filmu alespoň hudba... i když hudba, spíše jde o pasáže rockové muziky a samotný film žádnou originální hudbu nemá. Rockové songy jsou ale do filmy naloženy jako prdel na hrnec a často se jim podaří atmosféru vytáhnout nahoru. Ve výsledku tak vznikl bohužel rutinní snímek, který většinu zajímavých myšlenek vyhazuje z okna a vůbec si s nimi nepohrává. Na Oscarech přeju ale minimálně herecké nominace za Chalameta a Mauře Tierney! Právě ona jako Carrelova manželka a Chalametova macecha je srdcem filmu, která většinou Carrrelově postavě pomáhá co to jen jde a celý stav Chalametovy postavy jí mrzí jednoduše proto, že ho bere jako vlastního syna. A minimálně kvůli ní, Chalametovi a Carrelovi o fiasko rozhodně nejde!
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
2
ploché a zacyklené ve své píčovitosti. Mattyho koment vám to řekne.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
7.5
Beautiful Boy je příběh otce, který se snaží svého drogově závislého syna za každou cenu ochránit před tvrdým pádem. Jenže to je i na jeho odhodlání moc a posledních 45 minut diváky trýzní pohled na synův skličující kolaps. Skvěle zahrané, impozantní scény, typická problematika závislosti.
Octopusson
Octopusson
871 bodů
7
Tématika drog mi není nijak blízká a většinou se takovým filmům snažím vyhýbat (krom Trainspotting). Každopádně na filmu jsem byl a můžu říct, že se mi líbil. Nemám mu, co vytknout. O filmu jsem nic nevěděl žádné informace předem a proto mě také překvapil fakt, že jde o adaptaci skutečného příběhu. A to adaptací knihy, kterou napsal otec drogově závislého a knihy, kterou napsal syn (drogově závislý). Myslím si, že se film povedl a pokud máte chuť na dobré drama, tak doporučuju.
gomacabeza
gomacabeza
451 bodů
1
Vždycky jsem se radostně vzedmul a nad(e)chl, když zazněla ve filmu "Beautiful boy" nějaká ta devadesátková pecka, jako třebas Nirvana, velice dobře ilustrující obecnou frustraci, kterou grunge manifestoval a kterou pravděpodobně Nic tolik netrpěl, když poprvé sáhl po droze. Bohužel ten pokus natočit další "drug film" vyšel téměř naprázdno. Navíc mám trochu dojem, že to téma už je spíše pasé, ty dobré věci (Trainspotting 1, Fear and Loath in Las Vegas, Dealer atp.) již vznikly, překonat je, by chtělo suverénního tvůrce s pevným rukopisem a jasnou představou, kterým Felix Van Groeningen opravdu není. Chybí mi tu především autenticita. Oba dva hlavní představitelé, otce a syna, jsou sice na poměrně slušné herecké úrovni, ale převažuje spíš smutek nad tím, že nemají moc co hrát, že jsou obětí především špatného scénáře. Mám silně rozpačité dojmy ze scén jako je ta, v níž tatínek ochutnává drogy, do kterých jeho synek zabředl, aby pochopil závažnost celé situace. (Připomnělo mi to mimochodem děsivou naivitu a krátkozrakost, kterou svého času popisovala Tereza Pergnerová, jejíž přítel "zahučel do heráku"). Celý děj působí strašlivě šablonovitě, jako nějaká laciná příručka Drop inu, která namísto aby odradila, možná snad ještě více potenciální uživatele návykových látek navnadí. Je poměrně dost obtížné s postavami empaticky sdílet jejich trápení, obzvlášť když postava narkomana je vykreslená způsobem, že se jedná ze všeho nejvíc o zpovykovaného, rozmazleného haranta. A že si to vlastně ta rodina zaslouží.
Bori02
404 bodů
7
Další z mnoha filmů o drogové závislosti. Jeho zpracování bylo ale vážně vcelku nadprůměrné, s dobrými hereckými výkony a děj i když vcelku očekávaný, tak dokázal dobře zabavit. Hlavně výkon Timothée Chalamet stojí za zmíňku. Další film po ve kterým ukazuje, jak schopný je to herec.
Bretislav
Bretislav
242 bodů
4
co to je,prumerny film,nic moc,
Little Movie Diary
28 bodů
7.5
Příběh Nica a Davida Sheffových, drogově závislého syna a jeho zoufalého otce, je víc než na příběhu postaven na obou hlavních hrdinech - Timothee Chalametovi a Stevu Carellovi. Kluk, co si s grácií maže Hollywood na chleba a komik ze špatných komedií, jehož pravé umění vyniká v dramatických rolích (Little Miss Sunshine). Příběh je poněkud slabší, resp. nic co by se asi nedalo očekávat dopředu. Drogy, zatajování, sliby, léčebny..atd. Všechno bylo americky čisté, nezávadné, divák vlastně ani neví, jak se Nic protlouká, čím a jak se živí, kde žije, počátky jeho drogové kariéry.. icméně film stojí převážně na hercích, hudbě a kameře. Interakce hlavních protagonistů jsou to nejlepší, co jsem za poslední rok spolu s Call me by your name viděla.