Výjimeční přátelé

67%
Výjimeční přátelé

Životní příběh televizního moderátora Freda Rogerse.

Novinář Lloyd Vogel (Matthew Rhys) je pověřen, aby napsal článek o oblíbeném tvůrci a moderátorovi dětské televizní show Fredu Rogersovi (Tom Hanks). Poslušně se vydá do studia, kde Rogers natáčí svůj pořad, a záhy mu začne klást zvídavé otázky. Fred má však zjevně jiné plány. Dotazovaný se náhle promění v tazatele a pomůže Lloydovi překonat trauma z minulosti i znovu objevit víru v lásku. (HBO Europe)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Film, který mimo jiné testuje, nakolik jsme my zkažení a cyničtí zpropadenci ještě schopní uvěřit, že na světě existuje (resp. rozhodne se existovat) slušný, dobrý, milující člověk, který neskrývá žádnou perverzi nebo děsivé tajemství, ale představuje veskrze pozitivní energii. Svým způsobem velmi očistný zážitek, byť mi občas Tom Hanks do role neseděl, někdy zjevně imituje jiného člověka mimo svou přirozenost (například jeho pohyby, způsob sezení, odpovídají útlé postavě pana Rodgerse, ne tolik oplácanému Hanksovi). Vytknput by se taky dalo, že Hanksova postava tu trpí určitou přeslýchavostí - když slyší něco, co se mu nelíbí, ignoruje to a snaží se změnit téma - když poslouchám nějaké rozhovory s Rodgersem, nezdá se, že b to dělal. Dokázal otočit směr k něčemu pozitivnímu ne změnou tématu, ale přerámováním a reagováním na to, co mu bylo řečeno - ale toho asi scenáristi nebyli ve stejné míře schopní (kdyby toho byl schopný každý, nebyl by pan Rodgers tak výjimečná osobnost - a když si něco přečtete o Rodgersovi, nejde ho než obdivovat, tenhle film zachycuje jen zlomek toho, co představoval). Ale tím to nechci komplikovat, je to určitě povedený, promyšlený a zajímavý film, který má dneska dobré uplatnění.
lamps
lamps
15 150 bodů
7.5
Moc příjemné. Tom Hanks hrající sám sebe rozdává pozitivní energii v příběhu, který sice není vůbec originální, ale servíruje celistvé charaktery a je protknutý nakažlivou fantaskní atmosférou, díky níž se až pohádkové moralizování nemíjí účinkem. Jestli byl skutečný Rogers až takový bodrý chlapák, tenhle film mu vzdává velmi vkusnou a sympatickou poklonu. Bohužel jde o ten nešťastný druh spotřebního sentimentu, který bude většinou odtažitých diváků silně podhodnocen.
Jamie76
Jamie76
4 257 bodů
9
Původně by si někdo mohl myslet, že jde o film o nějakém novináři, o jakem si Lloydu Vogelovi, který, jak se zdá má spoustu problému a schází mu jaksi radost ze života, ale to je jen částečná pravda. Tento film je spíše životní příběh televizního moderátora a nesmrtelné ikony, jednoho z nejvlivnějších lidi všech dob, Freda Rogerse, který se stal inspirací a dokázal změnit život milionům lidí mnoha a mnoha generací.

Dodatečné informace

Původní název:
You Are My Friend (více)
  • USA Výjimeční přátelé
  • USA You Are My Friend
  • USA A Beautiful Day in the Neighborhood
  • USA I'm Proud of You
Premiéra v ČR:
27. 3. 2020
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Rozpočet:
25 mil. USD
Tržby:
67,93 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Výjimeční přátelé je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch