Tina a Vore

69%
Tina a Vore
Samotářská celní úřednice Tina má zvláštní dar neobvyklých čichových schopností. Dokáže u cestujících odhalit kontraband tím, že z nich vycítí strach či úzkost. Jednoho dne však kolem ní projde podezřele vyhlížející Vore a vše je najedou jinak. Originální variace na temnou severskou detektivku o lásce, lidech a jiných bytostech. (MFF Karlovy Vary)



Recenze: Tina a Vore

Kinobox.cz
70%

Tina a Vore je trochu sociální drama, trochu horor, trochu love story, trochu pohádka (ale rozhodně není vhodný pro děti!) a mixuje to všechno velmi zdařile. Je nezbytné vypíchnout výkony herců, především dvou protagonistů, kteří předvádějí úžasné věci, byť jsou pod vrstvou latexu (masky jsou naprosto dokonalé, nebyl jsem si jistý, jestli ve filmu nehrají skuteční postižení).


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Inu, tenhle mix žánrů zamotá hlavu leckomu. Komedie, melodrama, thriller, fantasy - prvky všech těchto žánrů tu jsou v nemalé míře a snímek několikrát změní svůj tón. Poměrně rychle se člověk začne stydět za úvodní výsměch hlavní postavě a od té doby už si s vámi Ali Abbasi dělá, co se mu zlíbí. Žánrová nevyhraněnost a chuť experimentovat pak vedou k tomu, že se film rozhodně neubírá vyšlapanými cestičkami a několikrát diváka překvapí. Ano, místy ta překvapení budou spočívat v nějaké té nechutnosti, ani ta však není samoúčelná a na emoční či satirické rovině funguje. Ústřední dvojice (v reálu mimochodem poměrně pěkní lidé) rozehrává vskutku bizarní podívanou, přesně takovou, jakou na festivalech chceme vidět. Příjemné překvapení letošních Varů.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7
Legendy o severských bytostech dostanou v reálném současném světě jiný rozměr. Když si člověk přečte vše možné o těchto stvořeních, tak zjistí, že scenárista všechny tyto prvky jednoduše zasadil do současné reality a z toho těží. Pak vznikne skutečně možná 10% thrilleru, 40% prazvláštní romantiky a zbytek, tedy 50%, je fantasy postavená na mysteriózních základech vzpoury nejen proti lidem. Zvláštní film, ale pro Švédy asi více uchopitelná mytologie. Pokud o ní nic nevíte, pak se nestačíte divit, jak tento festivalový surový film vás bude překvapovat.
  • masky, herecké výkony, nekomfortní...
Hare77
Hare77
2 051 bodů
7.5
Nečekejte žádnou marvelovskou poetiku:), i když je to postavené na bájných hrdinech, či bytostech, které s lidmi mají jen málo co společný. Spíše sociální drama s příchutí detektivky, jak se to všechno vlastně má. Severská podivnost se vším všudy, ale dobrý! Vynikající masky, dokonce jsem hledal, jestli to nejsou originály. Nejsou:(.

Dodatečné informace

Původní název:
Gräns (více)
  • Švédsko Tina a Vore
  • Švédsko Gräns
  • Švédsko Border
Premiéra v ČR:
18. 10. 2018
Distributor:
Pilot Film
Země původu:
Švédsko, Dánsko
Čeština:
Tina a Vore je dostupný s českými titulky

Podobné