Kursk

73%

Komentáře a recenze 24

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Moc pěkný film. Těžko odhadovat, jak reálné jsou scény posádky z potopené ppnorky, protože to se dá jen odhadovat. Každopádně film působí realisticky aniž by byl natočen ruskou produkcí.. nebo právě proto??? Jsem rád, že úvod do děje nebyl příliš dlouhý, stejně tak závěr.. To co bylo důležité, dostalo nejvíce prostoru. Moc dobré zpracování..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
6
Události kolem ztroskotané ruské ponorky Kursk jsou tak dramatické, že by byl div, kdyby o tom nějaký snímek natočen nebyl. A stalo se. Ne však u ruských tvůrců a kupodivu ani u amerických. Chopila se toho Evropa v Belgicko-lucemburské koprodukci a to striktně ve vší skromnosti. Neznámí herci zvyšují autentičnost a na výpravě se dalo také záležet. Kamenem úrazu je však scénář. Vypadá, jakoby byl sepsán na základě mediálních zpráv a tak divák, který případ pozorně sledoval, se ze snímku v podstatě nic nového nedozví. V koncepci příběhu je samozřejmě hlavně kritika vlády, ale co se týče samotných námořníků a jejich rodin, u kterých nic neočekávatelného nenastane, je příběh jako celek vyrovnaný. Děj je ale hodně zkratkovitý a takřka bez napětí. Jakoby se jednalo o hraný dokument, jen bez doprovodného komentáře. A tak v rámci katastrofických snímků nijak zvlášť nenadchne. Vyznívá jen jako filmová rekonstrukce oné tragické katastrofy s pohledem na veškeré základní dění, které by se více hodilo na televizní obrazovky, než na plátna kin.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Ten film je v podstatě hodně velký nepořádek a prospělo by, kdyby si líp určil nějaké těžiště a soustředil se na konkrétní aspekt události - takhle se musí přistoupit na to, že jde o celkem naivní žánrovku, která funguje spíš intuitivně než objektivně - ale jak je vidět podle hodnocení, podařilo se mi napojit se. Přestože jakékoliv rozebírání toho filmu vede k nalézání dalších a dalších nedostatků. 70 % a kam zaokrouhlím, je skoro nahodilé.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Jako další ukázka ruské arogance a neochoty stáhnout ocas nebo snad dokonce přiznat chybu, funguje Kursk hodně dobře. Jako ponorkový záchranářský thriller už to ale tak vtahující není.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Film napsal scenárista Robert Rodat, autor scénáře k válečnému velkofilmu Zachraňte vojína Ryana. Zde je možná dobré připomenout, že Ryan není jen strhující úvodní půlhodinka na vylodění na Omaha Beach. Rodat si rozhodně splnil domácí úkoly a film zaujme podle mého názoru velice věrohodným vylíčením prostředí. Vzhledem k tomu, že je to Americký scenárista, píše filmy přeci jen jinak, než jak píší Evropané. I z toho důvodu se může zdát, že postavy jen načrtnul, ale rozhodně bych mu nevyčítal, že pracuje s archetypy.Je to každopádně film zdařilý a kvalitní, který je napínavý až do svého konce, jenž většina z nás zná z médií.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Od nehody spojené s ponorkou Kursk uběhlo už téměř 20 let, tak je pochopitelné, že už se o ní konečně někdo rozhodl natočit film..... se zajímavým obsazením a i zajímavou režii (Vinterbergův Hon jsem pořád neviděl, ale viděl jsem alespoň jeho zpracování Daleko od hlučícího davu) pak navíc očekávání stoupli tak nějak automaticky. Co ve finále dorazilo? Dle očekávání dorazilo slušné řemeslo. Dobře natočené, herci parádně odehrané..... jen s tím zpracováním mám možná trochu problém. Stěžejní problém filmu je ten, že místo aby se soustředil na jeden dějový oblouk se točí kolem tří/čtyř a na tom by nebylo nic špatného, kdyby se tento směr zvládl ukočírovat. Linka s uvězněnými námořníky funguje, linka s Colinem Firthem funguje, linka s ruským námořnictvem nějak funguje, linka s Leou Seydoux ale ve finále vyzní tak napůl.... Jsem jinak schopný akceptovat, že rusáci opět mluví anglicky i přesto, že ve výsledku jedná o evropskou produkci a tak to jednou mohlo fungovat nějak uvěřitelně. Mírné zklamání, ale nic za co bych lámal vazy.... Herci jsou v pohodě, Matthias Schoenaparats je sympaťák, Firth vždycky super a Max von Sydow i na 89 let válí. Mrzí mě fakt, že scény zesnulého Michaela Nyqvista zmizeli a všiml jsem si ho tak jenom v jedné scéně a ještě úplně vzadu....škoda, ve finále jsem si ani při titulcích nevšiml, že by mu byl film nějak věnován. Vinterberg naštěstí dokázal nadělit pár vizuálně zajímavých scén a ve finále film funguje jako komorní dialogovka, která hodně prodává právě přes dialogy. Ve finále těsně mezi 4 a 3 hvězdami, dobrý řemeslo to je určitě!
avenis
avenis
8 145 bodů
8
Ponorky mě odjakživa děsily. Ta klaustrofobická představa bytí uprostřed skřípajícího kovu hluboko pod hladinou moře... Také jsem pamětnicí této smutné události. Je to dobrý film. I když Rusové by měli mnoho výhrad k belgicko-lucemburskému pojetí jejich interiérů, oblékání a vůbec... (26.4.2021)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
Film by to byl výborný, ale dost mi vadilo, že tam všichni mluvili anglicky. Líbilo by se mi, kdyby Rusové mluvili rusky a Američané anglicky. Jinak napínavé, Colin Firth vynikající, při potápění se pro kyslík jsem ani nedýchala. I když by se jistě všelijaké výtky našly, jde o nadprůměrný film. Je to vskutku profesionálně zvládnuté. Toho ruského admirála, který pořád nechtěl požádat o mezinárodní pomoc, bych ale zavěsila za lustr toho pravoslavného kostela. Nepodat mu ruku bylo hezky málo!
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
7.5
Katastrofický film, který skončí, jak mu velí historická skutečnost. Slušné filmařské dílo se soustředěním na akci a povinně dojemným rodinným zázemím. Velmi dobře charakterizuje systém, kde život vojáka nemá žádnou cenu. Jsou to vojáci, tak musí být připraveni zemřít. A je holt jedno, že by mohli být zachráněni druhou stranou. Ruské šrotiště totiž není schopné účinné záchranné akce a všechny pokusy jsou marnost nad marnost. Ústřední problém vystihuje jeden z úvodních dialogů: „Naše loďstvo je dobře připraveno na boj s nepřítelem.“ – „A teď ještě zbývá zjistit, kdo je náš nepřítel.“
TheSompeque
TheSompeque
1 554 bodů
8
Kursk. Film s katastrofickou událostí, ve kterém jde o jediné; přežít. Nutno dodat, že se jedná o film natočený podle skutečné o události, o skutečné ponorce Kursk, která se v roce 2000 potopila. Takže lze víceméně čekat, co se s ruským Kurskem ve filmu stane. K nehodě dojde poměrně brzy, hlavní postavy jsou okamžitě donuceny "bojovat" o svůj holý život na dně moře až do samotného finále. Musí řešit problémy s vodou, kyslíkem a sebou samotnými. Silné drama na motivy skutečné událsoti, Kursk, můžu jedině doporučit. Není to film, který si pustíte vícekrát, ale je rozhodně tím, který byste měli vidět, nejlépe v kině, kde si vychutnáte ozvučení na plno. 4/5