22. července

68%
22. července

Druhý pohled na události v Norsku z roku 2011, kdy fanatický pravicový atentátník Breivik zabil desítky nevinných obětí z řad norské mládeže.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Když si vzpomenu na pulzující zážitek z Letu 93 se vší jeho tiše nahromaděnou energií, tak to s tímhle standardním patosem vlastně nemůžu moc srovnávat. Netypicky dlouhý typický Netflix, který je zhruba právě takový, jaký ho člověk čeká - málokdy se nadchnu pro film, který působí jako prodloužená verze svého traileru.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Anders Danielsen Lie aka Breivik byl fakt mrazivý. Ten úvod, útok na tábor..to z hlavy jen tak nedostanu. Škoda, že po necelé polovině skoro vyklidil pole a zbytek filmu sledujeme truchlící rodinu a jejich vypořádávání se s traumaty...ta stopáž je na tohle přepálená.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
22 July je inteligentním a sugestivním vyobrazením hrozivého lidského činu, které útočí na kořeny demokracie, ale zároveň ukazuje šílenství těch, kdo se je snaží násilně podrývat. Interpretačně sice diváka tlačí k tomu jedinému správnému východisku, ovšem svým komplexním přístupem ho nutí zamyslet se nad tím, kam vlastně jako lidstvo směřujeme a čeho všeho jsme schopni. Navzdory nemožnosti napojit se na psychiku postav jde o silný zážitek, který skrze traumatizování úvodního neštěstí ukazuje nelichotivou tvář dnešní rozpolcené, ve strachu žijící Evropy. A to i přesto, že má neodmyslitelnou tendenci problémy zobecňovat.

Dodatečné informace

Původní název:
Norway (více)
  • Norsko 22. července
  • Norsko Norway
  • Norsko 22 July
  • Norsko One of Us
Premiéra v ČR:
10. 10. 2018
Země původu:
Norsko, Island, USA
Rozpočet:
20 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch