Favoritka

73%
Favoritka
Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů. Její jedinou oporou v životě je lady Sarah (Rachel Weisz) a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí. Podcenila jen svou sestřenici Abigail (Emma Stone), která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky. Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty. (Cinemart)



Recenze: Favoritka

Kinobox.cz
70%

I ve Favoritce je pár zcela WTF momentů (tanec na bálu) a kdybych neznal předchozí režisérovy filmy, asi bych se pozastavoval nad tím, jak bizarní je tehle snímek. Předchozí režisérovy filmy ale znám (aspoň ty dva), takže jsem rád, že Favoritka je podstatně méně bizarní. Je to výrazně ku prospěchu věci.

Kinobox.cz
70%

Rachel Weisz hrající s kamennou tváří, odsekávající dialogy a předkládající symbolická gesta ale přece jenom budí větší strach a "majestátnost" než o poznání hysteričtější Abigail, z níž se po prvních scénách vyklube opravdová (ne)stvůra.


Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8.5
Jednu věc vím s naprostou jistotou. Takový historický film jsem stoprocentně ještě nikdy neviděl a už nejspíš ani neuvidím. Yorgos Lanthimos potvrdil svou pozici nejosobitějšího režiséra současnosti. Favoritka stejně jako jeho předchozí filmy nebude sedět každému,ale pokud přistoupíte na její pravidla,tak si jí zamilujete. Pokud s Yorgosem nemáte žádné zkušenosti,tak bych vám doporučil shlédnout nějaké jeho starší filmy. Jinak se budete celkem divit tomu co se to na plátně děje. Dialogy jsou strohé,ale přitom trefné a upřímné. Nechybí WTF momenty a perverze. Postavy jsou výborně napsané a vývoj jejich charakterů je skvěle vystupňovaný. Vůbec se nedivím nominaci na Oscara pro Colman v hlavní roli a hlavně pro duo Weisz - Stone v rolích vedlejších. Jejich vzájemné soupeření o přízeň královny graduje každou scénou. Pokud bych si měl tipnout vítězku tohoto klání,tak by to byla Stone. Její přerod z chudinky v naprostou potvoru je fantastický a bezchybný. Za zmínku však stojí i práce s kamerou,která je místy velmi zvláštní. Jde vidět,že se Yorgos nebojí experimentovat,protože použit kameru ve stylu rybího oka jako ve Skate videu,tak to chce opravdu odvahu. Celé to podtrhuje zajímavý hudební doprovod,který je místy až nepříjemný. Těžko říct jestli si Favoritka odnese Oscara v hlavní kategorii,ale pokud by se to stalo,tak bych se ani nezlobil.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Pěkně natočený snímek o poslední Stuartovně na anglickém trůnu. Dvě šlechtičny, které se jí pokoušejí dostat do přízně všem prostředky. To vše doprovázeno skvělou hudbou, moc dobrou kamerou, kde jsem se nesetkal s oříznutými hlavami v žádném záběru, výprava a kostýmy také na vysoké úrovni. Lanthimos pojal příběh velmi svérázně, místy až vulgárně, ale to mi vůbec nevadilo. Pěkná podívaná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Boj o moc má různé podoby. Jeden takový příběh nás přivádí do Anglie na počátek 18 století, který se o něco více posouvá k hlavnímu proudu, jelikož vypráví něco, co by se klidně mohlo stát i v reálném životě. Recky režisér Yorgos Lanthimos je považován za mistra her s lidskými tajemstvími a propastmi za podpory psycho-kulminujici komorní hudby, ve které se příběhy a scény velmi dobře prolínají. Moc, bohatství a prestiž na pozadí anglických hradů a zahrad. Výprava a kostýmy jsou na nejvyšší úrovni, scenérie velkolepá a velice přesvědčivý scénář realizovaný úchvatnými hereckými výkony. Tzv. idiosynkratické pohledy kamery přispívají k tomu, že mnohé věci divákovi zůstávají poněkud cizí, a to i přes jejich charakter a ztvárněnou dokonalost. Aby snímek mnohé oslovil to sice ještě stále nestačí, ale byla by škoda něco takového vynechat. Je to jeden z nejzábavnějších a nejzávažnějších dramat z poslední filmové dekády, jaký lze v současné době vidět.

Dodatečné informace

Původní název:
The Favourite (více)
  • Favoritka
  • Irsko The Favourite
Premiéra v ČR:
24. 1. 2019
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Irsko, Velká Británie, USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Favoritka je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch