Pátrání

80%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9.5
Pro mě nejlepší detektivka poslední dekády. Skvěle promyšlený příběh do kterého jsou velmi zdařile zapracovány moderní prvky .. internet, sociální sítě.. I když čtení vyhledávače a zpráv na facebooku ve filmu může někoho odradit, mě se to líbilo. Mělo to spád a každý otcův click myší měl smysl a dodal další dílek do skládačky. Happyend už jsem nečekal a jestli byl ku prospěchu snímku, či ne? Sám nevím. Za mě téměř dokonalé. 95% Mala poznámka na závěr. Wau efekt se většinou neopakuje u již videné věci a opravdu bych nebyl rád, kdyby takto začaly vypadat všechny filmy :-) tohle mě prostě dostalo.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Další neobvyklé pojetí dramatického příběhu vyprávěné děním na displeji notebooku. Je to v podstatě takové digitální found footage. Vývoj děje je tak na základě chatu, příspěvků na sociální síti, článků a reportážních videí zpravodajských webů, e-mailu, videovolání a dalšími různými internetovými možnostmi. Vše, co divák vidí je tedy skutečně pouze displej notebooku a nic jiného. A také to jde. A to k tomu posloužil značně jednoduchý příběh. Starostlivý otec se zajímá o svou dospívající dceru, když záhy zjistí, že není tam, kde má být. Převážně statický obraz budiž pochopitelný, i když se tvůrci snažili se z toho vymanit. Kamera je v pohybu podle toho, na co chce zaměřit pozornost. Chytře tak bylo využito prostředí Windows a Apple Mac, kterým se upozorňuje nejen na typický současný virtuální svět, který je v podstatě považován za druhý život lidstva. A kdo z rodičů má o tomto druhém životě svého potomka přehled, že? A tak vše, co je digitálně zaznamenáno přináší thriller s neustále houstnoucí atmosférou ve svém napětí a emocí. Zoufalé pátrání po pohřešované dívce přináší situace, které si nikdo z rodičů reálně nedokáže připustit. Rodičovský zájem, zjištění stavu věci, zoufalost, beznaděj a několik dějových překvapení a zvratů. Žádné honičky, žádné přestřelky, žádné drsné hlášky a přesto napínavý a hlavně pro rodiče moralizující poučný film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
6
No rozhodně tam neměla hrát ta hudba - snažím se tu volbu u tohohle konceptu nějak racionalizovat a vůbec mě nenapadá, jak mohlo tvůrcům připadat, že je to dobrý nápad. Jinak mě ale zvuk, podivně a nepatřičně čistý, vycházející jakoby odnikud, z naprosto prázdnoty, naopak zaujal (a dokonce myslím, že to musel být i záměr). Tenhle styl vyprávění se každopádně prokazuje opět jako zajímavý, i když myslím, že už nejde o takovou novinku, aby mohli tvůrci prokazovat tak malý cit pro nuance - in your face expozice a motivace některých interakcí jsou tu dost krkolomné a občas mě to vyhodilo z filmu. Vůbec ten film jeví co do příběhu známky přehnanosti a banality, kterou vykazují experimenty často, protože si v tomhle ohledu nechtějí lámat hlavu (a tím nemyslím ani tak naprosto nerealistickou funkčnost policie a médií - to mi je tak nějak jedno, ale že "twist" jsem odhalil okamžitě - jednoduše proto, že jsem přemýšlel o nejpitomějším zvratu, jaký by mohli vymyslet). Ale tohle už není žádný experiment, ale x-tý film tohohle typu, což je problém. Celkový dojem je pozitivní, i když bych to radši viděl promyšlenější a dotaženější.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Trošku to napálím, protože i přes veliká očekávání mě tohle Pátrání dostalo. To provedení už jsem párkrát viděl (Modern Family, Semestr), ale u celovečeráku je to asi poprvé. Ta pátá je hlavně za to, že jsem si celou dobu myslel, že vím, kdo to udělal, ale pěkně (asi nejen se mnou) tvůrci vyběhli.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Málokdy mě něco překvapí, ale tento film ano. Skvělý příběh, neotřelá forma, která bude za deset let hodně mimo, ale dnes funguje. Úžasný John Cho v hlavní roli. Detektivka se zajímavou premisou, jejíž finále jsem neodhalil, a to se mi hodně dlouho nestalo a za to přidávám. Jinak detektivka je nepodstatná, film je o jiných věcech, o kterých vypráví nečekaně přesně a citlivě. Na to jak vážné téma film má, mě bavil v tom nejlepším slova smyslu.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Zajímavý experiment. Formálně velmi kvalitní i přesto, že vyznění je dost dvousečné a odhalení celé mystérie možná až moc wannabe shocking. Jako obrázek debilních sociálních sítí a jejich uživatelů (jo, jsem jedním z nich) a dnešní společenské otupělosti rozhodně efektivní a pravdivé...
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Ukázka toho, že se dá neustrnout na popularitě v teen komediích a zajet se v slušných filmech s daleko větším přesahem. Pokud znáte Johna Cho nejspíše to bude právě z filmových sérií jako je American Pie nebo Harold & Kumar, které dominovali svým kategoriím na počátku tisíciletí a i po letech si drží minimálně svůj kultovní status. John Cho se tak zvládl proslavit třeba i díky MCBP (v originále už asi více evokující - MILF) tagu, který dnes válcuje v tolika různých oblastech zábavy.. Searching je další z filmů odehrávajících se pouze na obrazovkách, které v posledních letech slaví nemalý úspěch a aspirují na vznik svého specifického filmového štítku.. Johnu Choovi zmizí dcera a ten se ji musí za pomoci stop na internetu pokusit najít dříve než se jí něco stane. Z všemožných zdrojů se postupně dozvídá, kdo vlastně jeho dcera je a postupně pochybuje zda vůbec jako rodič dělá svoji roli správně.. Ovšem k nalezení dcery vlastně není o nic blíže.. Podobně jako by jste u takto laděných filmů čekali, následuje jeden twist za druhým, který diváka posouvá v cestě za odhalením příběhu a současně ho ale testuje kam až je ochotný zajít. Pátrání se v těchto mantinelech drží trošku zpátky a vedle svých tematických kolegů se daleko poctivěji snaží postupně budovat celou vyšetřovací linku, proto pak i samotné finále působí daleko přirozeněji.. Několikrát to evokuje pocit Fincherovy Zmizelé, se kterou ale pořád srovnání vůbec nepřichází v úvahu a na každém kroku se pohybujeme v úplně jiných číslech.. Další ze série filmů "Znáte svoje děti?", u kterých ale paradoxně cílovka jsou právě ty děti.. Ve finální třetině to dobře zaklapne a přichází s docela originálním vyústěním, které sice při nějaké zpětné analýze lehce klopýtá, ale co už.. Dosti svazující atmosféra, která ale při tak návykovém příběhu jen umocňuje divákovu potřebu zjistit, oč tu běží.. 70%
M3lios
M3lios
9 141 bodů
10
!TENTOKRÁT RECENZIA BEZ SPOILEROV! Takto skvelý film som už dlho nevidel! Ako je možné ,že Unfriended nedokázal sa predviesť na rovnakej úrovni ako tento film!? (je to asi kvôli tomu že Searching je dobrý film a Unfriended je naopak sračka ale...) Síce je Searching kradnutie nápadu web found footage filmu ,ale robí to stokrát precíznejšie ako iné filmy v tomto žánri a nebojím sa povedať ,že Searching by sa dal použiť ako vytmavenie tvorcom podobných filmov ako sa dobrý film robí! Proste všetko bolo skvelé a Hlavný charakter Kim všetko utiahne aj sám ajkeď niekedy potrebuje pomoc iných ľudí. Film si berie zo svojho žánru len najlepšie prvky a dotvaruje ich do prehľadnej podoby. Film si odporúčam pustiť v originálnom znení a s anglickými titulkami. Takto sa proste robí skvelí film! Nakoniec som rád ,že ma to čakanie na dobrý film z tohto žánru neomrzelo po Unfriended a the Den. Btw za spoilery by som kastroval ,lebo film si je najlepšie pozrieť bez akýchkoľvek informácií o filmu. Potom je to už zbytočné. Za unikátnu zábavu dávam unikátnych 93% a teším sa na podobné projekty! :)
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7
Plus procenta zvláště kvůli formě a odvaze dát celý film přes technologie, sítě, neboť to skvěle odráží dnešní dobu, tak jak jí jako pozorovatel a do určité míry i jako uživatel vidím. Samotný příběh je postaven na principu překvapeni, což už jsem si užil v poslední době vicekráte (např."šokující" rozuzlení u filmů Contratiempo a El cuerpo) a stejně na to během filmu asi přijdete, kdo za tím vším stojí. Povrchně zpracováno, stejně jako "naše internetové" životy. Bez emocí, jen rychle krmit dalšími krátkými informacemi v co největším množství a přetlaku. Na začátku filmu zemře důležitá postava a je vám to jedno, jako vše ostatní. Rychle dál...zajímavé motto filmu, kdy život už vidíme jen přes mobily, notebooky...a hlavně aplikace a sítě.
  • forma, tempo, nápad
  • herecké výkony, napětí
Mikik4444
3 909 bodů
8
Tak za mne docela novinka v oblasti zpracování filmu a dobrý i zajímavý průběh, akorát finále je opravdu předvídatelné a za vlasy je to podle mne přitažené tedy silně ... což se takhle zajet podívat jestli mrtvola je opravdu mrtvá ...