Doktor Spánek od Stephena Kinga

77%
Doktor Spánek od Stephena Kinga

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Hlavní role v pokračování mystického thrilleru ztvárnili Ewan McGregor („Star Wars: Epizody I, II a III“, „T2 Trainspotting“) a Rebecca Ferguson (filmová série „Mission Impossible“, „Největší showman“).

Nyní dospělý Dan Torrance (McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. Mike Flanagan režíroval film podle vlastního scénáře na motivy románu Stephena Kinga. (Vertical Ent.)




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Osvícení miluji a ve svém žebříčku nejoblíbenějších filmů ho řadím velmi vysoko. Snad i proto jsem se tohoto pokračování trochu obával. Přece jen Kubrick je jen jeden. Teď,když už mám projekci za sebou mohu s čistým svědomím říct,že se Doktor Spánek povedl. Srovnávat ho s kultovním Osvícením je naprostá hloupost a je to vlastně jakoby jste porovnávaly jablka a hrušky. Jakkoliv filmy vypráví jeden příběh,tak jsou rozdílné jak to jen jde. Ruku na srdce kolik z Vás by na první dobrou řeklo o čem vlastně Osvícení je. Vsadil bych se,že odpověď by byla o fotříkovi,kterému hrábne v osamělém hotelu a pak se rozhodne zavraždit rodinu. Právě ono osvícení zde hraje vedlejší,ale stále podstatnou roli. To Doktor Spánek už celou tu řekněme mytologii kolem osvícení vysvětluje a vlastně se točí jen kolem ní. Zároveň však dobře doplňuje a dovysvětlí události z Osvícení. Flanagan se v poslední době vypracoval na mistra ve svém oboru a dokazuje,že práce s Kingem mu svědčí. Od začátku je nastolené pomalé tempo vyprávění a pozvolné budování napětí. Filmu v tomto případě 152 minut jenom prospívá. Vše se jasně vysvětluje a pomalu se ponořujeme do příběhu,který by s jistotou fungoval i bez napojení na Osvícení. Nečekejte žádné laciné lekačky,tohle není snímek pro Teenagery. Tohle je film pro milovníky napětí,hutné atmosféry a kvalitního příběhu. Po technické stránce není takřka co vytknout. Jednu věc bych však vypíchl a to hudební doprovod,který je geniální. Podle i odvedl půlku práce. Na co laciné lekačky,když dokážete nepříjemný pocit navodit i pomoci obyčejných zvuků. Herci vesměs všichni na výbornou,těžko bych hledal někoho kdo by mi do své role nějak nesedl. Finále je jen pomyslnou třešničkou na dortu,kterou si vychutnají hlavně fandové Osvícení. Tolik odkazů a vlastně i návrat na staré známe místo kde to kdysi všechno začalo. Ve scéně kdy se Danny dívá skrz rozbité dveře mě až zamrazilo. Nakonec do sebe vše zapadlo a skončilo to tak jak jsme si určitě všichni přáli. Suma sumárum: Je pro mne Doktor Spánek jako shledání se starým známým,který mi dovyprávěl historku,kterou začal před léty.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Horor, který vstřebám i já, nejsem přímo "hltač hororů" , bojím se zejména těch o nadpřirozených jevech či démonech. Např. V zajetí démonů jsem nezvládl dokoukat.. jsem srab, přiznávám :) Toto je vstřebatelné, plné napětí a hlavně ta úžasná retro třešnička na konci v podání hotelu z Osvícení. Tento snímek mi krásně dokreslil to, co se stalo v předchozím snímku a Osvícení si příště užiju snad ještě více. Pěkné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
6
Není to emancipované od Kinga dost na to, aby se to mohlo Kubrickovu Osvícení jen přiblížit a oscilace mezi těmi dvěma póly je u tohohle filmu značná. Nicméně je chvályhodné, že se tvůrci rozhodli pojmout to jako víc než spotřební horor - jak napovídá dvou a půl hodinová stopáž, kterou by určitě nezvolil někdo, kdo chce jen rychle podojit značku. Škoda, že Doctor Sleep jednoduše není dost zajímavý na to, aby se to odhodlání nějak zúročilo. Rozvíjený děj i režie jsou prostě strašně samozřejmé a nemají čím upoutat pozornost. Takže jsou to dvě a půl hodiny, které jsou sice v pořádku, ale vlastně nevím, proč jsem je sledoval ani co si tvůrci představovali, že na tom bude zajímavé ke sledování.


Dodatečné informace

Původní název:
Stephen King´s Doctor Sleep (více)
  • USA Doktor Spánek od Stephena Kinga
  • USA Stephen King´s Doctor Sleep
  • USA Doctor Sleep
Premiéra v ČR:
14. 11. 2019
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
45 mil. USD
Tržby:
72,38 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Doktor Spánek od Stephena Kinga je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Doktor Spánek od Stephena Kinga


Podobné


Powered byJustWatch