Joker

87%
Joker
Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Ent.)



Recenze: Joker

Kinobox.cz
95%

Výsledný film bolí sledovat, okamžiky uvolnění prostřednictvím cynického humoru eskalují v další porci tísně, stagnace a neuniknutelnosti z vlastní průměrnosti. Král komedie je sice jedním z nejméně úspěšných, ale nejlepších snímků v portfoliu režiséra, který má na kontě hned několik klasik.

Kinobox.cz
80%

Většina filmu se mi líbila jako hluboce intimní sonda do šílencovy duše, a to, že se odtud občas odskakuje k Wayneovým, Arhamově blázinci a anarcho-revoluci ve stylu V jako Vendeta, tak mě to z té kvalitní psychologické sondy poněkud vytrhávalo.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9.5
Oscara za hlavní roli získává Joaquin Phoenix za dechberoucí výkon ve snímku Joker! Přesně takto bude vypadat Oscarový večer. Viděl jsem letos spoustu filmů, tudíž i spousty zajímavých hereckých výkonu, ale žádný ani zdaleka nedosahoval takových kvalit, aby mohl Phoenixe překonat. Joker je jeho film! Bez něj by byl celý zážitek poloviční. Po skončení jsem film nazval ódou na šílenství a za tím si stojím. Po celé dvě hodiny jsem snad ani nemrknul. Nechtěl jsem přijít ani o vteřinu. No a kdyby se mi přece jen podařilo na chvíli zavřít oči, tak by se o mne okamžitě postaral úžasný hudební doprovod, který jsem si zamiloval (připomínal mi Revenant). Todda Phililipse mám rád už od Road Tripu, ale Mládím v trapu si získal místo v mém žebříčku nejlepších režisérů. No a teď jen potvrdil, že tam patří právem. Za ty léta nasbíral dostatek zkušenosti, aby se mu je teď podařilo všechny zužitkovat. Hluboká poklona však patří za samotný scénář a vlastně i odvahu jít proti proudu. Joker totiž není filmem, který by se chtěl lacině vnucovat a zavděčit všem. Je to příběh o chlápkovi, kterýmu život sere na hlavu a on si řekne dost. Pokud by se film jmenoval jakkoliv jinak,tak by nikdo nemohl říct ani popel. Spojení s ikonou DC je spíš jen takovou třešničkou na dortu. Není zde žádná akce, žádní načančaní herci a vlastně ani nic příjemného na pohled. Tohle je tvrdá realita, která se nesnaží nic schovat. Tohle je svět kde je i Thomas Wayne svině! Myšlenka filmu? Když ti svět sere, tak se mu postav! Věřím, že spousta lidi se v Jokerovi zhlédne a najde si k němu sympatie. V podstatě je to chudák, který byl zatlačen do kouta. Jenže tímto se zase vracím na začátek a to Phoenixovi, který to zahrál jako pan herec. Poslední 20timinutovka je jeho hereckým koncertem. Jakkoliv je závěr očekávaný, tak stejně dokázal potěšit a to i fandy Batmana, kteří zde určitě pocítili spojitost jejich miláčka s ikonickým padouchem. Ještě si to nechám uležet, ale začínám se přiklánět k názoru, že máme co dočinění s nejlepším představitelem Jokera.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8.5
Skvělý film, skvělá hudba i atmosféra, skvělý Joaquin Phoenix a zasloužená soška. Kdo nezná Batman, tak asi kouká, co je to za psychopatického klauna, ale kdo zná, dostane pro něho Batman ještě další nový rozměr. Nevím, jak by snímek dopadl bez geniálního výkonu J. Pheonixe ale já si jen těžko umím představit dokonalejšího Jokera.. Trumfnout Jacka Nicholsona, to už chce "fištróna" :)
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
4
Kdyby mi bylo 15, byl jsem uprostřed nějaké edge fáze a neviděl jediný film Scorseseho nebo Lumeta z 70s a 80s, tak by mi tahle polopatická a doslovná imitace dobrého filmu přišla jako něco hrozně cool. Ale bohužel. Kdybych si vzal jednotlivé segmenty, řeknu, že jsou ok - ale to, jak nezaslouženě se tu exponuje to největší lidské zlo na tak zhuštěném prostoru, mi začalo připadat podobně vyprázdněné a upachtěné jak v Nabarveném ptáčeti. Vzhledem k nulové kontinuitě, gradaci a tematické domyšlenosti (jednotlivé motivy jsou náhodně naházeny vedle sebe, nekomunikují spolu a nic z nich nevyplývá než implicitně vyblitý narativ o ublíženém muži, který chce uznání, i když si ho nemá na základě čeho nárokovat) to pro mě nemělo větší hodnotu než hodně dlouhé dobře odvedené kamerové cvičení na téma "12 Rules for Life by Jordan Peterson v kontextu komiksu". Považuju za naprosto absurdní si ten film jakkoliv idealizovat a zase nechápu, co tady blbneme, když všude jinde je to přijímáno především jako "slušný film", zatímco v Česku se orgasmicky řve něco o nějaké revolučnosti - u filmu, který dokonale jede na vlně trendů a nedělá to ani moc dobře. Jasně, mohl bych povinně pochválit Phoenixe, ale mě dobrý herecký výkon v mizerném filmu fakt nezajímá. PS: Tak se zdá, že Todd Phillips se rozhodl jít v demonstraci spasitelského komplexu "full Marhoul" a dává rozhovory o tom, jak přináší pravdu do nepřátelského prostředí a odváží se na rozdíl od ostatních točit "pravé filmy". Není divu, že jsem měl během celého Jokera nabarvené flashbacky. Jen teda Marhoul má pro svoje grandiózní bludy větší opodstatnění, protože opravdu musel překonat nějaké překážky a nešel v cestě vyšlapané předchozími hity. Joker je jen hloupoučký film člověka, který je zhrzený z toho, že mu producenti přestali chtít dávat peníze na všechno, na co je chtěl (protože svět prostě nepotřeboval čtvrtou Pařbu ve Vegas, ač si to pan režisér nechce přiznat), tak z jedné módní vlny přesedlal na druhou a dojí jinou masu.


Dodatečné informace

Původní název:
Joker (více)
  • Kanada Joker
Premiéra v ČR:
3. 10. 2019
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
Kanada, USA
Přístupnost:
15+
Čeština:
Joker je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Joker


Podobné


Powered byJustWatch