Za granyu realnosti

50%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
4.5
Ruské fantasy umí nadchnout i zklamat, na rozdíl od Černoviku mě tento snímek zklamal velice. Příběh začal velmi slušně a těšil jsme se na podvodníčka, který zkouší dojit Casina, po náboru lidí s nadpřirozenými schopnostmi mi začalo být jasné, že se nedočkám...
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
6
Ruská kinematografie se již několik let snaží nezůstávat pozadu za současnými úspěšnými filmovými náměty a produkuje snímky, které by jsme v Hollywoodu hledali marně. Ne že by tvůrci vymýšleli něco nového, to v žádném případě, ale kombinují do sebe motivy a žánry, které byť na první pohled vypadají divně, kupodivu ve své podstatě fungují. I když vocaď pocaď. A týká se to i tohoto skutečně výjimečného snímku. Svým způsobem se tu kombinuje něco jako 'Avengers'  se snímkem 'Dannyho parťáci'. Mladý hráčský podvodník dává dohromady tým lidí s nadpřirozenými schopnostmi, aby za jejich pomocí vítězil v Kasínu. A jak kdysi zpíval Jan Werich: 'Ten dělá to a ten zas tohle, a dohromady udělají moc...' se i v tomto případě všichni vzájemně doplňují a i přes počáteční problémy vlastní koncentrace se úspěch postupně dostaví. Ale netrvá dlouho a mají před sebou setsakramentsky silnějšího mystického soupeře. Ano, je to ruské, takže se mnohému jistojistě na tváři projeví kyselý úšklebek, ale pozor, objevuje se tu i Antonio Banderas. To samozřejmě kvalitu nezvyšuje, ale za pozornost tento fakt stojí. Jak bylo řečeno, snímek se opírá o Hollywoodské filmové vzory a snaží se jim být v patách. Jenomže i tady, stejně jako u podobných snímků, je hodně výrazná roztříštěnost děje ve snáze se divákovi co nejvíce zavděčit. Krapet tomu chybí i větší plynulost, a to nejen v patřičném uchopení charakterů postav. Zvraty nijak originální nejsou, takže tady není co by překvapilo. Diskutabilní je hlavně konec, který může k nepochopení zajít nejvíce. Tady tvůrci vsadili na obrazovou magičnost ve spojení s filozofickou stránkou věcí. Bohužel, v takovémto superhrdinském snímku zoufale padá do ztracena. Tím tady zmatečnost nabývá na síle, což je svým způsobem škoda. Po výpravné stránce je však snímek skvělý. Prostředí je přirozeně východní a co se týče CGI efektů, ani ruští tvůrci se nemají za co stydět. Snímek v jistém smyslu má potenciál diváky oslovit, jen kdyby kromě sloučení známých námětů a dějových šablon přeci jen v jádru bylo něco originálnějšího. Za zhlédnutí tedy snímek stojí, ale v paměti nijak zvlášť neutkví.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Dokud to bylo něco jako Podfukáři v kasinu, bavilo mě to dost. Pak to začlo být všechno moc "meta" a upřímně fakt nevím, co si z toho mám odnést. A jak se sakra do téhle ruské scifárny přimotal Banderas?