Králíček Jojo

81%
Králíček Jojo
Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)



Recenze: Králíček Jojo

Kinobox.cz
70%

Je mi ale líto toho, že jde o zahozenou šanci. Podobný film zde dlouho nebyl a hned tak zase nebude, tudíž je mi líto, že si Waititi (scenárista) nedal s knižní adaptací více práce a nevymyslel něco nejen vtipného, ale také o něco sofistikovanějšího. Protože Waititi (režisér) umí točit opravdu dobře.

Kinobox.cz
85%

Přestože Jojo symbolicky pozvedá prostředník proti Hitlerovi, činí tak až v druhém plánu. Jistě je platné mu přisuzovat atributy jako protiválečný, popřípadě protinacionalistický, každopádně především vypráví očistný příběh nazíraný dětskou optikou, akcentující hodnoty přátelství a solidarity, a půdorys nacistického Německa je tomu vhodným prostředkem.


Pete69
Pete69
29 761 bodů
9.5
Po delší době další snímek, který mě pobavil i dojal zároveň. Absurdní humor a velmi silný příběh spojit dohromady tak, aby se nezměnil v trapnost je opravdový kumšt. T.Waititi nezklamal a povedlo se mu něco vyjímečného. U mě snímku k dokonalosti už moc nechybí. Každý song měl své místo v tu správnou chvíli, humor velmi svérázný a těsně před autovou čarou, ale ukočírováno. Hloubka.. skvělý výkon Scarlet Johansson. Doufám, že i R.G.Davise jsem neviděl ve filmu naposledy. Pro mě prostě zapadly skoro všechny dílky do téměř dokonalé skládačky - 95%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Filmy Taiky Waititiho rozhodně netrpí přemyšleností, což nemyslím ve zlém. Prostě to všechno na člověka háže a co se chytne, to se chytne - a protože to je vtipný a inteligentní tvůrce, tak se vždycky najde dost toho, co se opravdu chytne. Paradoxně právě díky tomu, co se nechytne, působí pak jeho věci tím bezprostředněji a opravdověji - jejich chyby a ne stoprocentní trefy do černého z nich dělají dýchající organismy. Jenže v případě Jojo Rabbita se Waititi pustil na extrémně tenký led, satira tohohle druhu může skončit nejen trapně, ale rovnou neeticky, nezodpovědně a možná i žalovatelně, což si všichni v týmu až moc uvědomují. Je jasné, že nad tímhle scénářem si lámaly hlavu nejspíš desítky lidí pověřených studiem, aby nehrozila žádná nezvládnutelná kontroverze - a to je první krok směřující proti Waititiho silným stránkám. Ten film si na sebe dává moc velký pozor a opakovaně se ujišťuje, aby nemohl být vykládán nevhodně - a na to Waititiho hyperaktivní duch není připravený. Takže tu je sice řada velmi vtipných gagů, bravurní vedení herců (vyzdvihnout se určitě musí perfektní Roman Griffin Davis, ten kluk je obrovský talent) a několik silných okamžiků, ona energie mířící k emocionální katarzi, jakou nabízel Hon na pačlověky, tu ale nedosahuje plné míry. Že poselství je jednoduché, by nevadilo, kdyby bylo emocionálně silné - což bohužel není. Předně proto, že k ničemu jinému film směřovat nemůže ani nesmí. Nedivím se, že pak na někoho bude působit zbytečně - jako že říká něco zcela očividného. A taky mechanicky, epizodicky a tonálně nevyrovnaně - protože takový je, protože každá jedna scéna byla opakovaně ošetřována a pilována, aby se nevymkla, až celek ztratil jasnou linku a vyrovnanost. Výsledek je pro mě pořád dost dobrý i v rámci těchto limitací. Dalo by se to pak ještě posunout na další rovinu a ptát se, proč toto téma vůbec zpracovávat prostřednictvím humoru, když pointa na něm nijak nezávisí a všechny dějové oblouky a smysl jsou zcela vážné. Humor je do tohohle filmu vložený, aniž by k něčemu dalšímu sloužil - dá se asi bavit o nějaké absurditě, ale ta by nakonec byla i v dramatu. Tady jsem ale ochotný přistoupit na vysvětlení, že tu je humor, protože Waititi je komik a chce ho tu mít. Jojo Rabbit je další film v řadě, ke kterému píšu komentář, který vyznívá poměrně negativně i přes vysoké hodnocení - poslední dobou se holt pro mě vyrojilo víc filmů, u kterých se potvrzuje, že aby byl film hodně dobrý, nemusí být dokonalý. Jojo je silný ve svých okamžicích a ztrácí jako celek. Ale i to se dá. 70 %
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Tak trošku Musíme si pomáhat, tak trošku Život je krásný, ale ve výsledku je Waititi pořád hodně svůj a ten jeho mix humoru na pozadí tragédie mi tady fakt sedl náramně. Navíc herecky je tohle asi jeden z nejsilnějších filmů roku. Ne úplně čistých 5, ale moc k nim prostě nechybí.


Dodatečné informace

Původní název:
Jojo Rabbit (více)
  • USA Králíček Jojo
  • USA Jojo Rabbit
Premiéra v ČR:
23. 1. 2020
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA, Nový Zéland, Česká republika
Čeština:
Králíček Jojo je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch