Muž, který stál v cestě

68%
Muž, který stál v cestě
Strhující příběh lékaře a politika Františka Kriegla zachycuje dramatické události 21. srpna 1968, kdy byl v noci společně s čelními představiteli KSČ (Alexander Dubček, Oldřich Černík, Josef Smrkovský, Josef Špaček, Bohumil Šimon) zatčen a unesen do Moskvy. Byl jediným československým politikem, který se v zajetí i pod hrozbou likvidace postavil Leonidu Iljiči Brežněvovi a nepodepsal Moskevský protokol, dokument, jenž znamenal souhlas s okupací Československa. Filmové drama Muž, který stál v cestě v hlavní roli s Tomášem Töpferem odhaluje zrůdnost komunistického režimu se zaměřením na hrdinu Pražského jara a nejvyhrocenější úsek jeho života i novodobých dějin Československa. (Bio Illusion)



Recenze: Muž, který stál v cestě

Kinobox.cz
45%

Muž, který stál v cestě není plnohodnotný film, ale pouhé torzo. Může sloužit k doplnění výuky ve školách jako základní přehled daných historických událostí. Do myšlení a cítění lidí v roce 1968 však nenahlíží, drží se v chladném odstupu. František Kriegel si takovou poctu nezasloužil.


avenis
avenis
8 067 bodů
8
Události, které se odehrály v osmašedesátém už byly zpracovány mnohokrát a tak by se mohlo zdát, že každé další zpracování je jen nošením dříví do lesa. Není tomu tak. Vždycky je dobré, abychom si připomněli, jak představitelé jedné velké mocnosti drželi za koule představitele naší země. Pak se nabízí hořké uvědomění, že dnes se děje totéž, jen ta mocnost se změnila a mráz už nepříchází z Kremlu, nýbrž z Bruselu, potažmo z Washingtonu.
Divím se, že v tomto filmu nebyl vůbec zmíněn autor citované knihy Zdeněk Mlynář, který tehdy v Moskvě byl...
virgoii
virgoii
1 458 bodů
8
Na české poměry dobře natočený film.
Veronika Rada
Veronika Rada
909 bodů
8
dobře zpracovaný film který má dobré obsazení. Nejsem historik tak přesnost či nepřesnost osudů Františka Kriegela a ostatních zde zobrazených lidí neposoudím, ale za mě dobrý film který dobu okupace ukazuje zase z jiného úhlu než ostatní zpracování.

Dodatečné informace

Původní název:
Muž, který stál v cestě (více)
  • Česká republika Muž, který stál v cestě
  • Česká republika The Man Who Stood in the Way
Premiéra v ČR:
25. 5. 2023
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika, Ukrajina, Litva
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch