Šťastný Lazzaro

72%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
Zvláštní, působivý, místy až mystický film. Titulní roli bezelstného mladíka Lazzara skvěle ztvárnil mladý italský herec Adriano Tardiolo. Lazzaro je ztělesněním nevinnosti (v mezních okamžicích života ho provází snový Vlk, symbol neovlivnitelné přímočarosti a syrovosti). Pokorný Lazzaro, neprávem posmívaný pro svou neschopnost přetvářky a kalkulu ve vlastní prospěch, nakonec svůj altruismus dovede až k naprostému sebeobětování ... Velice působivé filmové dílo s hlubokým vnitřním přesahem, přitom velmi "italské", plné zjevné i skryté symboliky - prozrazuje filosofické vzdělání režisérky a scénáristky Alice Rohrwacher.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Možná by se měl film jmenovat spíš Prosťáček Lazzaro. Případně Mystický Lazzaro. Je to postava z minulosti, čistá, prostá, laskavá, všechno dělá a říká s naprostou samozřejmostí. Film má pomalé tempo, zvláštní atmosféru, herci svou upřímností působí jako neherci. Podivné soužití lidí na italském venkově kontrastuje s šedým městským prostředím, myšlenky, které film sděluje, jsou hodny zamyšlení, přesto když nastal mystický zlom, tak už se pro mne stal film příliš artovým. Působil na mě často až nesourodě. Ale cenu si film jistě zaslouží. Ukazuje, že někdy člověk nežije nejlépe, rád by to změnil, ale nakonec se ukáže, že ten minulý život měl možná víc pozitiv než negativ. Ale "dvakrát nevstoupíš do téže řeky". Ani případný návrat by nepřinesl to, co svým odchodem člověk ztratil. Minulost se nedá vrátit.
petr-hnyk
1 542 bodů
4
Nejasná zpráva o konci světa smíchaná se Skřivánky na niti, Amisem a Amilem a dalšími příběhy, které můžete hledat při sledování tohoto filmu. Na první pohled originální, ale pak si uvědomíte, že vše už jste někde viděli a lépe natočené...