Hodinářův učeň

63%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Tak o letošních vánocích jsem kromě klasiky viděl 2 nové pohádky a obě se mi líbily. Hodinářův učeň je co se příběhu týče velmi povedený. Skvěle zahrál Viktor Preiss a Jana Plodková, které jsem v roli "oplzlé hampejznice" a zlé sudičky opravdu věřil. Pěkné.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Atmosférou to chvilkama má blízko k těm starším drsnějším pohádkám (nejvíc asi k princ a večernice), ale je to takové nemastné. Hlavní hrdina je. Prostě je a někam jde, a když ho pošlou jinam, tak jde zase jinam. Takže těmi co táhnou film, jsou spíš dva sudiči a sudička, ale to je prostě málo. 5/10
avenis
avenis
8 145 bodů
1
Toto vůbec není hezká pohádka. První, co mi začalo vadit hned po několika minutách, byla civilní mluva. Pak, hned v závěsu, Plodkové "vydechnuté cháá". Jako by to ukradla Heleně Růžičkové. Viktor Preiss se snaží vykřesat ze své postavy, co se dá, ale blbý scénář mu mnoho nedovolí. Mladí jsou nemastní neslaní a zbytek herců už pohádku nezachrání. Jitka Rudolfová se tedy vyznamenala. Ale v tom ironickém smyslu slova. Slova, slova, slova. Zbytečná, nic neříkající... kdyby se vynechala, zůstane jen pár smysluplných vět. No, takže ne, už ne... (25.12.2020)
kknk2
kknk2
2 949 bodů
4.5
Zhlédnutí Hodinářova učně bylo zbytečné. Vyplýtvané peníze na dobré kameře a kostýmech, nesnesitelný ústřední pár v ještě více bezduchém ději, který má k pěkné pohádce daleko.
Evah
Evah
2 119 bodů
5
Průměrná pohádka mixnutá příběhem Plaváčka z Děda Vševěda se zlatými vlasy, jasněnkou a létajícím ševcem, Nebojsou a nevím čím ještě. Pěkné na jedno podívání, ale ničím nepřekvapí. Hlavní hrdina je sympatický ale to je tak asi všechno.
Veronika Rada
Veronika Rada
918 bodů
10
za mě nádherná pohádka kterou si ráda pustím znovu, ač příběh je obyčejný tak kostýmy, lokace i herecké výkony jsou za mě skvělé
gumoch
316 bodů
8
Musím tady lehce nadhodnotit už jen za paní Plodkovou a dvojici Neužil - Plesl. Snad díky těmto hercům jsem měl na pohádku velká očekávání a jo, splnilo se to. Já jsem se bavil a myslím si, že je to přinejmenším zajímavý filmový počin, který nám ukáže českou pohádku zase z trochu jiné strany. A v neposlední řadě jedno jméno, zářící kdekoliv - Miroslav Krobot.
Terabithian
297 bodů
6.5
Od českých pohádek moc neočekávám. O to příjemněji mě Hodinářův učeň překvapil. Tvůrci sami po projekci připustili, že kdyby měli víc času a peněz, mohli by být přinejmenším triky dotaženější (nepřesvědčivě digitální hmyz nám na druhou stranu hned zkraje dává najevo, že se nacházíme v neskutečném pohádkovém světě). Filmu by prospělo také dramaturgické pročištění, aby nebyl tolik upovídaný a doslovný (i na film pro dětí příliš), měl větší spád a neprodělával tolik tonálních proměn (mezi fraškou a melodramatem, s hororovými scénami jako z Morgiany, ze které jedna klíčová scéna cituje, a jednou muzikální vsuvkou). Po doladění těchto nedostatků by šlo o jeden z nejlepších porevolučních příspěvků k pohádkovému žánru. Také ve stávající podobě jde ale o dostatečně přesvědčivý důkaz, že u nás lze natočit pohádku bez pitvoření, ostentativních genderových stereotypů a rezignace na větší myšlenkovou hloubku (a morální poselství, týkající se v tomto případě zejména chamtivosti a strachu z jiného) a propracovanější filmovou řeč (dynamizace vyprávění střihovými sekvencemi, nikoliv nahodile rozzáběrování, různý vizuální styl pro jednotlivé postavy - světlem zalité záběry s Laurou vs. Urbanovo kráčení krajinou po vzoru romantických básníků, vtipné vizuální citace z jiných filmů - krom Morgiany taky dům s očima z Tatiho Mého strýčka). A Jana Plodková v roli zlé sudičky přehrává tak nádherně, že doufám v její spin-off (po vzoru Zloby s Angelinou Jolie).