Delirium

58%
Delirium
Hlavní hrdina (Topher Grace) se vrací z psychiatrické léčebny na rodinné sídlo, které zdědil po svých rodičích. Ale protože je jeho propuštění z ústavu jen podmínečné, po dobu třiceti dnů se musí pravidelně hlásit své probační dohlížitelce a nesmí opustit dům. Jinak mu hrozí další internace na psychiatrii. A tam zpátky rozhodně nechce. Na rozloučenou dostal od svého psychiatra léky, které musí pravidelně užívat a jednu radu: „Věř rozumu, ne svým očím.“ Jenže v opuštěném domě zaplněném vzpomínkami na něj číhají nečekaná překvapení. Zprvu nenápadná, ještě celkem vysvětlitelná normálním rozumem. Ale když se začnou zhmotňovat vzpomínky a odehrávat další paranormální jevy, začne o svém zdravém rozumu pochybovat. Je v domě doopravdy sám? A pokud není, skrývají se v něm skuteční lidé, nebo to jsou nějaké děsivé přízraky, které si vyvolal ve své hlavě? Co z toho všeho je vlastně skutečné? (CinemArt)



Recenze: Delirium

Kinobox.cz
50%

Je nutno Iliadise pochválit, protože film má od začátku velmi slušnou atmosféru. Tom je dezorientovaný a stejně tak je dezorientovaný divák, který (stejně jako Tom) neví, co je skutečné a co jsou halucinace.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
7
Každý kdo viděl sérii 'Psycho’ si jistě vybaví začátek druhého dílu. Norman Bates se vrátí z psychiatrického ústavu a v jeho domě se začnou dít věci vskutku podivné. A tak nějak začíná i 'Delirium’, jen neznáme jméno onoho navrátilce. Netrvá dlouho a dozvíme se proč v psychiatrické léčebně vlastně byl. A od této doby se dějová linka přeci jen začne, od zmíněného snímku, ubírat poněkud jiným směrem. I tak to vypadá, že si tvůrci na 'Psycho 2’ vzpomněli, příběh si propůjčili a krapet pozměnili. Tedy hlavně od poloviny děje. Ke konci jedna scéna hodně překvapí a snad i svým vývojem šokuje. Střídmé tempo, thrillerová atmosféra, dějová linka bohužel předvídatelná. Vyloženě filmová pecka to tedy zrovna není, ale i tak žánrově určitý potenciál má.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Jason Blum se vrací! Producent, hlava studia Blumhouse a pravděpodobně jeden z nejmocnějších lidí současného Hollywoodu nám letos dodá až téměř 10 filmů a občas se mu povede doručit opravdovou pecku. Loňský rok nadělil perfektní Uteč či mind-fuckového Rozpolceného. Občas sice donese i něco s menšími ambicemi jako letošní Insidious 4 či pro mentálně slabší lidi fungující Vadí, nevadí, pořád se ale dá věřit, že se na to půjde alespoň koukat. A pak je tu Delirium které se drží zlaté střední cesty. Není to totální shit, dá se na něj koukat ale Blum má na krku mnohem lepší zářezy. Jedná se prostě o jeden strašidelný barák a to je vše. Originalita-ne. Šokující zvrat- Je tam ale není nějak překvapivý. Zajímavá režie- Ani tak ne, jelikož Dennis Illiadis není špatný ale rozhodně také ne úplně zajímavý režisér. Jediné kouzlo kterém film je to, že divák asi do půlky neví jestli to je vše pravda nebo se jedná jenom o halucinace hlavního hrdiny. A jakmile dojde k rozuzlení toho zda jde o to či ono, už není moc důvod se o film zajímat. Topher Grace v hlavní roli je v pohodě, nejedná se ale o tak silného herce který by vlastně strhával film sám na sebe a to je docela problém vzhledem k tomu, že jde většinu příběhu o jeho ONE MAN SHOW. Delirium není špatný film ale ani ne extrémně dobrý film. Zlatý střed a za půl roku už si nevzpomeneme.
Pas
Pas
6 225 bodů
0.5
Tento svět už stojí opravdu za hovno ani blázni už nejsou autentičtí.Pravda, několik magorů se najde kteří chějí být naprosto originální a tak stvoří vlastní delirium v příběhu o zdegenerované famílii kde není potřeba věřit vlastním očím ani rozumu ,poněvadž většina díváků není stále na psychofarmakách.Jednoduchá až stupidní story kde si divák má patrně ve vlastní vizi udělat úvod do děje a na to naroubovat příběh lehce zápletkový o čtyřech hercích , jednom velkém domě a něčem uvnitř.Horor , tedy hrůza a zděšení není průvodním ani nosným prvkem snímku ani omylem,spíš utrpením diváka nad ubohostí scénaře.Thriller ,tedy něco co má diváka otřást je spíš ve své podstatě v tomto snímku otřesné, kdy náctileté myšlení tvůrců se míjí s každodenní realitou nejen v léčebně pro pacienty po lobotomii.Pokus o napínavý snímek se míjí účinkem stejně jako podávání placeba místo léků.Výsledkem je nudný film jako ukázka co lze natočit a servírovat chovancům ústavu pro opožděně vyvinuté.Obsahově je to shit.

Dodatečné informace

Původní název:
Delirium (více)
  • USA Delirium
Premiéra v ČR:
31. 5. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Delirium je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch