Kolem Mileny Jesenské

?
Kolem Mileny Jesenské
Plakát traileru

Biografický portrét Mileny Jesenské, která byla dlouho známá jako adresátka Kafkových dopisů (Dopisy Mileně), přítelkyně, milenka a múza slavného spisovatele. To je ale jen zlomek jejího příběhu. Milena Jesenská je svébytnou postavou českých dějin, které ve filmu ještě nebyl věnován prostor. Jesenská byla první českou profesionální žurnalistkou, a během druhé světové války odbojářkou. Její osobnost má ale více zajímavých aspektů - spojovala ty nejzajímavější lidi a byla vždy přítomná tam, kde tepalo srdce doby. Aktivní, statečná a lidská v extrémní době.

Franz Kafka o ní řekl: „Ona je živoucí oheň, s jakým jsem se ještě nesetkal, a přitom nanejvíc něžná, odvážná, chytrá.“ Milena Jesenská byla dlouho známá jen jako adresátka Kafkových dopisů (Dopisy Mileně), přítelkyně, milenka a múza slavného spisovatele. To je ale jen zlomek jejího příběhu. Byla svébytnou postavou českých dějin, které ještě nebyl věnován filmový prostor.

Milena pocházela z dobré pražské rodiny lékaře Jesenského, studovala první dívčí gymnázium Minerva. Tato krásná intelektuálka byla součástí výjimečné atmosféry, kdy se v Pražských kavárnách stýkali Češi, Němci, Maďaři a Židé. Jesenská byla jedním z prvních překladatelů díla Franze Kafky a psala články a fejetony do různých pražských listů. Byla mostem mezi židovstvím a křesťanstvím, mezi češstvím a němectvím. „Jsem samozřejmě Češka, ale především se snažím být slušným člověkem," zní její citát. (Česká televize)




Dodatečné informace

Původní název:
Kolem Mileny Jesenské (více)
  • Česká republika Kolem Mileny Jesenské
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění