Chata na prodej

59%

Komentáře a recenze 31

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
6.5
Na české poměry dobře napsaný a hlavně natočený snímek. Každá postava je originální a zábavná. Dialogy jsou trefné a i když snímek nemá nějaké větší ambice,tak dokáže divákovi nabídnout více než spousta dražších a na oko kvalitnějších filmů. Klidně bych si dokázal Chatu na prodej představit jako divadelní hru. Chválím i délku,která je pro zvolené téma adekvátní. Navíc zde hraje moje oblíbenkyně Tereza Voříšková. PS: Judit Bárdos se mi film od filmu líbí více a více.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
6
Asi to chtělo rozdělit zde dvojjedinou roli scénáristy a režiséra - prostě to chtělo jedny oči a jedny nůžky navíc. Jako by před dokončením filmu došly peníze, tak se to prostě utnulo, bez pointy - a ta tam vážně chybí. Přitom našlápnuto bylo hodně dobře, každý z herců dal své postavě slušně vyhraněný charakter. Potenciál byl, promarněná šance.
  • casting (moc se povedli David Vávra, Jana Synková, Tereza Ramba)
  • scénáristická bezradnost v konci příběhu
Pete69
Pete69
29 761 bodů
6
Tak na dnešní poměry je to ještě koukatelná komedie, která nepřináší žádný velký zážitek, ale alespoň mě neirituje. Více než 60% ale dát nemohu.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Jsem nejistý. Bylo tam několik perfektních scén. Cesta na chatu je nejen proklatě vtipná, ale i důmyslná hra příčin a následků, kde humor nepramení jen z toho, jak se někdo zatváří, ale co ze situace vyplývá pro postavy, a tak to je víceméně po celý film, tedy alespoň na úrovni vystavění jednotlivých scén (byť celý děj překvapivě moc na tak mladého režiséra hraje na nostalgický fetišismus). Mrzí mě ale, že z těch zajímavě definovaných postav, které jsem upřímně chtěl poznat, v těch vtipných situacích nakonec nic nevyplývá. Když jsem s Tomášem Pavlíčkem dělal rozhovor, sám říkal, že Chata na prodej je spíš sled vtipných scének, o kterých ví, že jen problémově drží pohromadě - překvapuje mě, s jakou nevyhnutelností to sám přijal, když ačkoliv to určitě je problém filmu, není nějak hluboce zažraný v jeho jádru a naopak mám pocit, že stačilo celkem málo, aby tomu bylo jinak. Vlastně by stačilo, aby během jedné z posledních scén, té u posedu, která má být jistě magickým okamžikem spojení celé rodiny, byl vybudován nějaký vztah postav k oné situaci, aby to náhle zjevení mělo iluzi nějaké vnitřní hodnoty - právě v ten okamžik, kdy začne hrát dojemná mystická hudba a postavy zasněně hledí, aniž bychom chápali, co pro ně ten okamžik znamená, se odhaluje prázdnota - která ale nebyla nevyhnutelná! Stačilo by o deset minut natáhnout stopáž a méně hnát (postavy jsem si tak oblíbil, že mě štvalo, v jaké zkratce se posouvají jejich emoce a jak odnikud přicházejí některé jejich zkraty - chtěl jsem s nimi trávit víc času a dopřát jim trochu prostoru "být víc opravdoví"). Když ale k tomu filmu ale přistupuju jako k mainstreamové komedii pro masy, kterou v dobrém slova smyslu rozhodně je, tak jen stěží přemýšlím o lepším z tohohle ranku posledních let. 3 a 1/2 Zaokrouhlil bych nahoru, kdybych neměl dojem, že jediný důvod, proč ten film není lepší, je ten, že si tvůrci řekli, že "takhle stačí". PS: Docela zvláštní, že film je o prodeji chaty, kterou nikdo prodat nechce, z prodeje pro skoro všechny členy rodiny pramení dokonce smutek, nikdo netvrdí, že k prodeji musí dojít (není třeba představa mizerná finanční situace), a přesto se tento prodej z nějakého důvodu odehrává. Možná to svou nesmyslností mělo být poetické, možná to mělo být obrazem nesmyslných dramat, která lidi sami sobě bezdůvodně připravují? Kdo ví...
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Tahání kostlivců ze skříně po dvoustépáté. Vysoké hodnocení, relativně pochvalné recenze...a výsledek je stejně zase takový mdlý. Vždycky při sledování takových filmů si říkám, že vůbec někoho ještě baví tenhle "žánr" pořád dokola točit.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
6
Nečekaně chytře vystavený film, který ale skončí dříve, než stačí cokoliv vyřešit. Pavlíček chytře rozehraje mezi postavami zajímavou hru, ve které se každý snaží vyhrát, včetně jeho, ale bohužel, nikdo nevyhraje. Nechápejte mě špatně, ale je to jakoby někdo vařil jídlo, vy na něj koukáte, jak mu to jde od ruky a pak ho vyhodí do koše. Takový to je pocit. Ten film ubíhá a ubíhá, až prostě skončí. A místo zodpovězení otázek budete mít milion jiných. Je to vážně škoda, potenciál by tu byl.
avenis
avenis
8 067 bodů
5
Jestli tohle má být komedie, tak jedině hořká, která může pobavit snad jen zapšklé lidi, co druhým přejí jen to nejhorší. Nejtragičtější je, že tahle rodinka působí velmi realisticky a je mi jich líto, přestože až na dědu, otce a Němce jsou to všechno pošuci. Umanutá matka, který si neuvědomuje, že se chová stejně nepříjemně jako její matka, tedy babička. Podobně se vyvíjející dcera, která má všechno, ale chce víc, jenže neví, co. Lucia taky neví, co vlastně chce... A přitom všichni mají takovou nádhernou chatu... To házení drnů po babičce a knih z okna, to už bylo za mou hranicí vkusu. Výborný film na zkažení nálady.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Tahle minimalistická komedie stojí podobně jako třeba Výlet na rodinných setkáních, při nichž se odhalují hříchy minulosti. Divák se baví, jelikož poznává v příběhu samozřejmě i svou rodinu. V tomhle nenápadném filmečku je ale toho pod povrchem mnohem více, vyjadřuje se totiž třeba ke kulturním rozdílům. Vše je však podáno velmi stereotypně a ačkoli výsledný mišmaš stojí za pozornost, o fascinující a sžíravou satiru se nejedná. Přesto velmi sympatický kus, kterému fandím.
limeta
limeta
5 177 bodů
8.5
Slušný film, dobře obsazený a s uvěřitelným příběhem. Přes humorné momenty bych Chatu na prodej určitě žánrově neřadila mezi komedie, je to takový vzorník českých povah a typů, aspoň kousek z každého dobře známe. Stopáž je přiměřená, přesvědčivě působí zejména David Vávra.
Rabadi
Rabadi
2 259 bodů
3.5
Tak nějak nevím, kdo na tomto filmu vidí něco zajímavého. Ano, je hvězdě herecky obsažený, ale příběh nic moc. Rodinné drama o ničem. Patří mezi nízkonákladové snímky, přesto asi dokáže zaujmout. Judit Bardos je velmi nadějná herečka. Vidět jednou stačí.