Záhada Silver Lake

63%
Záhada Silver Lake

Po znamenitém metahororu Neutečeš se osobitý režisér David Robert Mitchell vydal na halucinogenní výlet po Los Angeles: jeho meandrující neo-noir Záhada Silver Lake se točí kolem třiatřicetiletého Sama, který se po zmizení své mysteriózní sousedky Sarah pouští do surreálného pátrání, aby dekódoval tajemství, skandály a konspirace ukrývající se v hlubinách Města andělů. Hypnotický a zábavný thriller bezmála lynchovského ražení je poháněn stejně tak ústřední obsedantní figurou, jako vytříbeným soundtrackem, dějovými serpentinami a nesčetnými popkulturními referencemi, jež dohromady skládají jakousi tajnou historii L.A. Film, který je zároveň subversivní hříčkou i netradiční poctou éře klasického Hollywoodu. (Filmeurope)




Recenze: Záhada Silver Lake

Kinobox.cz
70%

Za zmínku rozhodně stojí hudba (od Disasterpiece), která intenzivně kopíruje hudbu z hollywoodských filmů 50. let, a exteriéry, které nám ukazují zajímavá místa v Los Angeles, která často ve filmech nevidíme. A pokud máte dobře nastudovaného Hitchcocka, tak ve filmu pravděpodobně najdete tuny konkrétních odkazů na jeho tvorbu (já ho dobře nastudovaného nemám).


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7
Mitchellovo Neutečeš bylo příjemnou žánrovkou o to víc jsem byl zvědavý jak si poradí se svým dalším snímkem. Záhada Silver Lake byla režisérskou maturitou,kterou Mitchell splnil,ALE s odřenýma ušima. Jedna věc je,že si napsal scénář a věřím,že na papíře to vypadalo skvěle,ale druhá věc je samostatné převedení na plátna kin což už tak lehce nešlo. Celý film jsem chápal jako takovou poctu noir detektivkám se spoustou odkazů na popkulturu,Hitchcocka a starý Hollywood. Pozornému divákovi určitě nic neuteče. Navíc je zde cítit značná inspirace Lynchem ke kterému má však Mitchell ještě dost daleko. Atmosféra je dobrá a co chvíle na vás dýchne závan z minulosti. Hodně tomu pomáhá úžasná práce s kamerou a naprosto fenomenální soundtrack. Během těch 139 minut uvidíme spoustu dějových zvratů,ale není to zas tak šokující jak bylo asi v plánu. Garfield po většinu času jen navštěvuje různá místa v Los Angeles a potkává samé podivíny. S těmi vede nezajímavé rozhovor a celé se to skoro nikam nehne. Je to takové potulování od ničeho k ničemu,ale aspoň to dobře vypadá. Přes tu spoustu WTF momentů jsem si říkal,že by filmu slušelo vynechání komedie. Chápu,že je to taková noir detektivka pro teenagery,ale občas toho bylo moc. S blížícím se koncem je to větší a větší úlet a samotné rozuzlení mne teda vůbec nenadchlo. Suma sumárum to není zlé,ale rozhodně to není tak dobré jak bych si přál.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Škoda, že Mitchell je co do režie o pár schodů pod Lynchem, takže z toho nedokáže vyždímat úplné maximum, protože jinak je tahle surreálná meta jízda hodně zábavná a dokáže překvapit - i když v některou chvíli zazní falešný tón a něco si nesedne. I tak mě to chytlo zásadně víc než Neutečeš a teprve odteď začínám Mitchellovy filmy vyhlížet,
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Prefíkaná skoroLynchovina s atmosférou jak od Hitche a věčně sjetým a zmateným Garfieldem. Dost mi to vlezlo pod kůži a docela se těším až to někdy sjedu ještě jednou. Hodnocení mi kolísá od 3 až po 5.

Dodatečné informace

Původní název:
Under the Silver Lake (více)
  • USA Záhada Silver Lake
  • USA Under the Silver Lake
Premiéra v ČR:
6. 12. 2018
Distributor:
Filmeurope
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
8,5 mil. USD
Tržby:
2,05 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné