Teheránská tabu

72%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Velmi syrová podívaná,která musela vzniknout v Německu a v animované verzi,protože by hraná verze díky své upřímnosti prostě neprošla. Animace je navíc originální a dobře se na ní dívá. Teheránská tabu nebudou snímkem pro každého,protože nic neskrývají a ukazují problémy "této" společnosti bez obalu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Zoufalá snaha o svobodu a štěstí donutí čtyři mladé lidi z Teheránu v Íránu zlomit tabu restriktivní islámské společnosti. Příběh je plnou výpovědí o dané moci v označené zemi ovlivňující životy naprosto všech. Totalitní režim v rámci náboženství, o kterém se toho zase tolik neví, avšak politicky ani vědět nechce. Jedná se tedy o náhled několika osudů vybraných jednotlivců a to jak žen, tak i mužů napříč věku. Snímek o životě v temném a pesimistickém pojetí, byť to na první pohled ani nevypadá. Pevný scénář místy vyobrazuje život jako každý jiný v každém normálním světě (starý muž trpící cukrovkou tajně ujídá čokoládové bonbóny), avšak přísný dohled strážců zákona v dodržování práva šaría přeci jen v určitých aspektech svou pevnou rukou dělá své (mladý pár držící se za ruce jde po ulici, ale jelikož nejsou sezdaní, onen mladík je okamžitě zatčen). Tvůrci tímto pohledem však zůstávají naprosto neutrální, takže z filmu nevyznívá ani kritika, ani podpora. Každá postava má své plusy i mínusy, takže divák může mít u někoho své sympatie, které se však záhy mění v rozhořčení. Celá zobrazená společnost jsou taktéž jen obyčejní lidé, z nichž jsou však zejména ženy drcené břemenem středověkého morálního kodexu a nepodloženého byrokratického prosazování. Dokonce i obyčejná kočka je jednoho krásného dne zrazena a musí trpět za svou důvěru k člověku. Existuje naděje? Existuje a je tu naznačena jednoduše, snad i skromně, avšak povzbudivě. Ohromnou hodnotu snímku navíc povyšuje jeho zpracování. Jedná se sice o plně hraný film, avšak v koprodukci byla ve finále použita animační technika tzv. rotoskopie, čímž ve výsledku film vypadá jako film animovaný. Příběh je vyprávěn v plném porozumění života takového, jaký v některých částech světa prostě je. Bigotnost patriarchální íránské společnosti v plné parádě.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Povídky z Teheránu točící se více či méně kolem sexu. Něčí linky zajímavější než jiné, navíc mi fakt hlavně zpočátku vadila ta animace, měl jsem docela problém rozpoznávat hlavní hrdinky. Všechny mi přišly tak nějak podobné.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Sex je tabu, a proto jsou jím všichni posedlí a děsně ho řeší. Sexuální zákazy pochopitelně dodržovány nejsou, ale jsou výborným nástrojem k vydírání. Totalitní společnost založená na fetišizaci sexu. Film vůbec neřeší islám, ale příšerné pokrytectví a zneužívání moci i na té nejnižší úrovní. Maximum formální mravnosti přináší zvýšenou dávku prohnilosti.
MajklCZsk
MajklCZsk
2 369 bodů
8
Hodně dobrá mozaika příběhů, která se propletá a vrcholí až do samého minimalistického (avšak velmi účinného) konce. To vše podtrhuje šílená animace. Stejně jako u filmu Waking Life, který je animovaný podobně, to má zde své opodstatnění a tímto snímek funguje zase o úroveň více. Viděno v rámci projektu Scope100.
TheSompeque
TheSompeque
1 554 bodů
8
Drsný pohled na svět žen v prostředí muslimů. Nutno dodat, že mne zaujalo grafické zpracování, které dodalo filmu body k dobru.