Sorry to Bother You

65%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Sorry to Bother You je přesně ten typ filmu,který balancuje na hraně geniality a naprosté pitomosti. Na vás jako divákovi je,kterou stranu si vyberete. Podle toho si samozřejmě i snímek užijete. Přiznám se,že já se řadím k těm,kterým se tento snímek líbil. Příběh je jedna velká šílenost protkaná satirou a neokoukaným humorem. Herecké obsazení na jedničku,kamera výborná a technická stránka filmu skvělá. Jediné co bych vytkl,tak že se snímek ke konci až dost zvrtne. Jinak tedy spokojenost a dávám 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
V alternativním světě Oaklandu objevuje telemarketer Cassius Green klíč k profesionálnímu růstu, který ho ale zároveň ženě do chamtivosti. Název snímku ‘Omlouvám se, že vás obtěžuji’ je ve svém smyslu velice zásadní. Je asi málokoho, kdo by přijal telefonický hovor z nějakého call centra s úsměvem. Ten na druhé straně, ale dělá jen svou práci a aby byl úspěšný, musí do toho dát skutečně všechno. A o tom tento snímek ve své podstatě je. Příběh vcelku věrně poukazuje na delirium na všechno, což znamená, od rasových předsudků až po vztahy ke korporátní kultuře k odborům, kapitalismu a demagogii. Snímek tak má v sobě skryté politické poselství o zásluhách a chamtivosti kapitalistického stroje, který je svým způsobem nepochopitelný a hloupý a zároveň ve své podstatě až divoce zábavný. Snímek tak velice zajímavou formou poukazuje na neduhy kapitalistického systému, které si ani neumíme připustit. A tak, jako v životě, je potřeba u sledování snímku popřemýšlet, aby podstata věci byla správně uchopena. Radikální kritika kapitalismu a rasismu v brilantním příběhu, který napsal a natočil Boots Tiles, který ve výpovědi problémů představil černocha v telemarketingu kvůli úspěchu používajícího hlas bílých. Těžko říct, jestli je antikapitalističtějšího a antirasističtějšího filmu. Tento je zásadní a trefně cílený.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
O Sorry to Bother you slýchám už od premiéry, přečetl a slyšel jsem dost amerických reflexí, abych chápal, jakou hodnotu ten film má pro určité publikum a jak důsledně je ten film napojený na zeitgeist. Viděl jsem taky rozbory všech detailů, kterých je film plný. Takže nevím, jak úplně ho hodnotit - sám bych si všech těch detailů nikdy nevšiml, a sám bych nikdy ten film nezasadil do dostatečného kontextu. Kdybych o něm nic neslyšel a teď si ho pustil, přišel by mi jako celkem standardní satira vyvedená velmi neotesaným stylem, kdy těžko říct, kde končí stylizace a začíná režijní nezkušenost debutujícího Rileyho. Taky si nejsem jistý, jak moc pro mě funguje ten pseudo-brilantní protagonista, který z nějakého důvodů dokonale ovládá ústřední práci, ačkoliv to nedává příliš smysl. Na druhou stranu díky tomu je v tom filmu kus opravdové agrese a hrany. Takže bych vážil nějakou sympatii s ne úplnou přehledností a artikulovaností. Ale někdy nic z toho není podstatné a důležitější je, jak ten film funguje jako symbol, což o Sorry to Bother you v některých kruzích v Americe rozhodně platí. Tak co s tím? Je to důležitý film, je to zajímavý film, i když nevím, jak moc je dobrý.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
4
Po 4 letech si z této satiry na kapitalismus pamatuji jen jednu bizardní pasáž s koním mužem, takže to jako celek asi za moc nestálo.
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
7
Magický realismus já rád. Ještě když je vtipný, je to vyložená lahůdka. (ať žije Louis de Bernieres!) Sorry to bother you začíná jako velice slušná a milá komedie, která se ale později přetransformuje do ujeté a alegorické kritiky dnešního kapitalismu a buržoazie. A čím ujetější to je, tím víc film ztrácí na síle. Je to škoda, protože v průběhu filmu je mnoho momentů, kdy to je opravdu vtipný. (rapovací scéna, kdy hlavní hrdina zpívá jen ,,nigga shit!") Zároveň ale jako kdyby se filmu s každou další částí čím dál tím víc bortila určitá scénáristická stabilita, tím důvodem může být právě ono snažení se o vytvoření co největšího satirického bizáru, který by možná fungoval víc, kdyby ho tam nebylo tak šíleně moc. Říkám si, že kdyby film úplně vynechal tu nadpřirozenost, vedlo by se mu líp (hlavně s ohledem na ten humor), ovšem zároveň to je i něco, díky čemuž tak nějak vyčnívá. Kdo ví, třeba to na někoho bude působit lépe, za mě snímek trochu překročil míru a začal v tom mít trochu bordel, ovšem nemůžu říct, že by to nebylo docela zábavný.