Za hranicemi možností

76%
Za hranicemi možností
Plakát traileru

„Ty nejsi lidská bytost, jsi atletka.“ Taková slova slyší gymnastka Rita Mamun od své nemilosrdné vrchní trenérky. Intimní portrét odvrácených stránek sportu odhaluje ruský tréninkový systém, který v honbě za dokonalostí překračuje všechny meze. Dvacetiletá moderní gymnastka Rita se připravuje na olympiádu v Riu, která by měla být vyvrcholením celé její kariéry. Nekončící fyzické úsilí je vyčerpávající, ale mnohem náročnější je psychický nátlak, kterému je vystavena ze strany svých trenérek. Ať se snaží sebevíc, nikdy to nestačí. Neustále musí splňovat jen ta nejvyšší očekávání. Ačkoliv je připravena pro úspěch obětovat všechno a sáhnout si na hranice svých možností, tady je nucena jít ještě dál. Nemyslet na rodinu, ignorovat svá zranění, ale hlavně cvičit, stále dokola. Kolik ponížení musí člověk snést, aby vyhrál? (Jeden svět)


Režie:

xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Absolutně strhující zážitek, jeden z nejintenzivnějších za dlouhou dobu. Přitom to je tak jednoduché! Tenhle polský masakr ukazuje druhý extrém oproti komplexnosti většiny dokumentů IDFA - někdy stačí vložit důvěru do jednoduchého námětu "příprava na olympiádu" a při správném uchopení vznikne něco nezapomenutelného, po čem člověk opouští sál jakoby přejetý vlakem. Nechává do daleko za sebou Já, Tonya a v nejsilnějších momentech Černou labuť i s jejich fikčními výhodami.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
9
Komorní snímek přináší vhled do ruských tréninkových podmínek. Margarita Mamun je špičková moderní gymnastka, vítězka světových pohárů a olympijská vítězka z roku 2016. Hlavní trenérka od ní nemilosrdně vyžaduje maximum a k psychickému nátlaku zneužívání i Margaritinu bolest tváří v tvář otcově umírání na rakovinu. Neexistuje pochvala, nejslušnější výraz, kterým ji hlavní trenérka počastuje, je kráva. Margarita musí být vděčná systému a sama nemá nárok na nic.

Dodatečné informace

Původní název:
Over the Limit (více)
  • Polsko Za hranicemi možností
  • Polsko Over the Limit
Země původu:
Polsko, Německo, Finsko
Ocenění:
Žádná ocenění