Princip slasti

55%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Dojem po dvou epizodách: Dá se samozřejmě začít a skončit s tím, že se na to nedá koukat kvůli příšernému dabingu, který jednak absolutně nepasuje do pusy, jednak je typově úplně mimo a jednak nedává smysl (když se sejde ukrajinský a český tým a všichni spolu mluví plynulou češtinou, nejde než se smát). Ale míření na méně inteligentní publikum v dramatické tvorbě je dlouhodobá strategie České televize, tak se tomu asi nejde divit - snad jen se jde divit, že tak zjevně drahý seriál má dabing jak odpolední dokument na Barrandově. (Dodatek: Ne, že to je na iVysílání bez dabingu, není omluva, nestačí to a je ještě smutnější, že je plně namixovaný originál, který uvidí zlomek lidí.) I odhlédnuto od tohohle je to ale slabota. Jabłoński si získal zjevně bohaté prostředky, takže si dává pozor, aby byly dobře vidět. když se kamera může hýbat, hýbe se. Když může vyletět do vzduchu, vyletí. Když může být někde nějaký odraz,t ak tam je. Že televize už je dávno někde jinde a už se dá o režii i přemýšlet, nejen oslňovat, je mimo svět tohohle seriálu. Ostatně první věc, co divák uvidí, jsou prsa hlavní hrdinky. Hromada detektivních klišé je moc velká na to, aby to šlo brát vážně, ale ne dost, aby šlo přímo o funkční neonoir. Nakonec je to typický ČT katův šleh, který byl upatlán z nejdražších surovin. Tím nepatřičněji působí.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Východoevropská kriminálka, která je natočená solidně a staví na charakterech. Chápu, že proti show HBO mladší diváky moc neosloví a čeští kritici jí nepochopí. Ona to totiž není ani tak detektivka a už vůbec ne cestopis, jak píše Spáčilka. Je to psychologicky rozehraná partie se třemi hodně zajímavými hrdiny a mě těší, že největší sympaťák je Čech Karel Roden, který zde hraje snad nejnormálnější roli ve své kariéře. Hlavní roli má ale polská kriminalistka v podání perfektní herečky Malgorzaty Buczkowske, která mě moc baví a skvělý je i ukrajinský detektiv. Scenárista objektivně přečetl hodně kauz a jeho příběh je hodně barvitý, i když si myslím, že 10 dílů je na tuto show skutečně až moc. Otřesný český dabing tuhle show pohřbil a hodnocení platí pro verzi 18+ s českými titulky.
Hoptimista
Hoptimista
800 bodů
2
To se tak neskutečně vleče až mě to už fakt přestává bavit. Přijde mi, jako by se autoři snažili o rádoby “artovou kriminálku”, ale ve skutečnoti musím pogratulovat těm, kteří se v tomhle ukrajinsko-polsko-českém molochu ještě úplně neztratili. Člověk se ztratí už jen když se snaží vyslovit “ukrajinsko-polsko-česká”. V téhle pavoučí síti, kde samozvaní Šerlokové postupně nachází části těl žen v podstatě z celé východní Evropy jde ale ještě o jednu věc - kdo, kdy a jak se s kým vyspí...to vám přece tvůrci nemohli odepřít. Většinou se něco začíná dít v posledních 5 minutách dílu, a tak by možná nebylo úplně od věci sestříhat poslední pětiminutovky v jeden hodinový díl. Jen doufám, že poselství téhle tragédie pochopili alepsoň samotní tvůrci. Mně to přijde zamotané a nečitelné jako moje sluchátka k telefonu v 7 hodin ráno. Ty ale narozdíl od tohohle seriálu nepotkávám jednou za týden, ale denně, takže jim možná někdy přijdu na kloub, což se o téhle katastrofě říct nedá. Vleklé, útržkovité, nekoherentní.