Tlumočník

58%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
2
Nejstatičtější roadmovie všech dob působící dojmem, že dramaturg omylem špatně klikl při hledání přílohy k mailu a tvůrci omylem zrealizovali první nástřel scénáře bez jakékoliv autokorekce nesmyslných zastávek a nefunkčních vztahů. PS: Při patnáctém leteckém tracking shotu auta doprovázeným tou samou melodií jsem vážně pochyboval o tom, že život jako koncept je nějak omluvitelný.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6.5
Tlumočník se chtěl ucházet o Oscara jako nejlepší cizojazyčný film?! No teda na to byl příliš rozvleklý, mnoho vyloženě hluchých míst, žádné napětí, žádné tempo. Jiří Menzel (jeho roli měl prý hrát Juraj Herz) se mi v té roli sice líbil jako vždy, ale měl to být přece Slovák! Ta jeho slovenština dokonalá rozhodně není! Nevím, nejsem Slovenka, to by posoudili jistě rodilí Slováci. To si ale Martin Šulík nemohl vybrat nějakého skvělého slovenského herce?! Peter Simonischek vyšel z této dvojice jako rakouský bonviván rozhodně lépe. Dialogy ovšem "nemastné neslané". Scénář nepřinesl žádnou zajímavou dějovou příhodu, na dvě hodiny je to docela koncentrovaná nuda, řekla bych! Myslím, že se z toho slibného tématu dalo vytěžit víc. Moc se toho během té dlouhé jízdy nedozvíme a vzhledem k tomu, že Ali Ungár je velký "suchoprd", tak se ani nepobavíme. A slibovali překrásnou slovenskou krajinu, ale spíš tam byly nějaké bary a když jeli tím autem, tak mlha, že by se dala krájet. Nic moc vidět nebylo. Tedy občas ano, abych byla spravedlivá, ale těch krásných záběrů přírody bylo málo.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
Přál bych si, aby se Jiří Menzel stihl podílet ještě na řadě dobrých filmů, ovšem s Tlumočníkem to tak úplně nevyšlo. Na vině je především scénář, kvůli kterému vyprávění plyne tak pomalu, že skoro doufáte, že to budete mít za sebou. Jako úplně. Road movie se starými lidmi by mohla chytnout i ty mladé, ovšem myšlenkově klouže po povrchu a filmařsky nemá čím zaujmout. Nebo alespoň pobavit. Peter Simonischek jako (ne)stárnoucí bonviván dává vzpomenout na svou předloňskou hvězdnou úlohu Toniho Erdmanna, jako protipól mu Menzel funguje dobře. Alespoň mezinárodní koprodukce je na snímku vidět, díky čemuž se tvůrci nemusejí stydět, ale mohlo to tedy dopadnout mnohem, mnohem lépe.
slord
slord
3 832 bodů
8
Netradičné road movie s hrdinami, ktorí stoja na dvoch stranách barikády a pátrajú po minulosti. Je to natočené veľmi dobre, hlavná dvojica hrá dosť dobre a ich interakcia ma bavila. Niektoré scény sa však občas dosť tiahnu, ale našťastie ich tam nie je veľa, takže mi to až tak nevadilo. Ale celkovo som bol veľmi spokojný s vyznením filmu a jeho obsahovou stránkou. 8/10
winetach
winetach
1 927 bodů
8
Pre mňa ako rodeného ružomberčana, to bol splnený detský sen - veľká časť deja sa odohráva neďaleko môjho domu. Príjemný, ale pomalý "roadmovie", s dosť neprirodzenými slovenskými dialógmi, nemecké boli fajn.
ZaS
ZaS
632 bodů
7.5
Šulík je slovenský Sorrentino a tímto filmem to opět potvrdil. Poetický film o nanejvýš nepoetických věcech. A jako vždy je na vás abyste přemýšleli co tím básník chtěl říct.