Mandy - Kult pomsty

58%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
5.5
Hodně solidní úlet,který podle mne není tak dobrý jak se o něm mluví. Příběh je zcela obyčejný a milionkrát viděný - POMSTA. To že ho Cosmatos zaobalil do tuny odpudivejch filtrů z něj ještě nedělá něco víc co by ho dělalo nějak kultovním,nebo kvalitním. Nicolas klasicky přehrává,ale v tomto filmu je to tak nějak ok. Vlastně je to jediný důvod proč tento šíleně zdlouhavej a nudnej film vidět.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Příběh o pomstě, jaký tady snad ještě nebyl. Ztráta milovaného člověka přivede jednotlivce k typickému maniakálnímu způsobu msty, jaký je jistojistě očekáván. Avšak je snímek těžkopádnější, než by se kdy zdál. Synth-metalová hudební vložka společně s psychedelickou vizuální stránkou obrazu strhávají diváka jakoby do jedinečného světa halucinogenních barev. Mstící se Mandy vypadá jako neonový démon nakombinovaný kyselinou a heroinem. Divný šílený svět vizuálně šitý na míru pro zkoumání hranic lidstva v kreativním excentrickém prostředí. Pevné praktické efekty a přínosně doprovázející zvukové stopy podmanivý obraz všech scén evokuje k mistrovskému dílu pro konzervativce. Gore a krve je tu přehršel a tak snímek jistojistě uspokojí i ty nejšílenější fanoušky hororu. Snímek obsahuje mnoho odkazů na všelijaké hororové snímky, takže v podstatě vyznívá spíše jako jejich směska. David Lynch, Tobe Hoper či Sam Raimi. Jejich práce je tu scénicky citována dokonale. Použití motorové pily už jen mluví samo za sebe. Snímek překročil dosavadní vrchol vizuální a scénické absurdnosti a jako nová noční můra se hodí velice. Může být ještě strašlivějšího filmu? Uvidíme. Tohle je nejen spíše pro náročnějšího diváka, ale hlavně pro silné nátury.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Vlastně nevim. Ale nakonec... ale jo! Je to v první řadě sranda a nejvíc mě na tom bavilo, jak to působí jako tuctový film nějaké vlny, která ale (minimálně v současnosti) neexistuje. Hranice té estetiky a nabízených možností tak dalece přesahují hranice Mandy, že jako by se jí otevíral celý svět. A když sama je jen zlomkem toho světa.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Mandy je nezařaditelné filmové dílo - horror natočený jako obal heavy metalového alba, ve kterém se smývají rozdíly mezi vizemi a realitou. Výtvarně je to hodně zajímavé, příběhově je to naprostý nesmysl, ale je to něco, co se tak vymyká současným filmům, že sahám k nejvyššímu hodnocení.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Ufff, jak se k tomuhle postavit? Na jednu stranu obdivuhodné formální sebevědomí, které se musí ocenit. Všechny ty barevné filtry, zvukové deformace a rozmazaný obraz sice působí trochu lacině a v průběhu začínají nudit, ale rozhodně budují dostatečně hutnou atmosféru, aby přebily i zpočátku monotónní tempo a wtf dialogy. Šílení záporáci mi přišli spíše otravní než děsiví a logiku nikdo příliš neřešil, ale o ni tu koneckonců vůbec nešlo - tohle je film o Nicolasi Cageovi, který se prodírá halucinogenním oparem s vlastnoručně vyrobeným palcátem a s úsměvem jemu vlastním masakruje náboženské fanatiky - a tahle poloha nesedí náramně pouze Cageovi, jehož projev nemá chybu, ale i Cosmatosovi, jenž netočí rutině a nahánění panbíčkářů simuluje jako nefalšovanou cestu do pekla, za což má mé plné sympatie.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
6
Psychedelická řezničina, která mi chvílema připadala jako Mad Max na horror tripu. První půlka je však výrazně odlišná od té druhé. Rozhodně by to byl vhodný film, jenž si pustit na houbách. Sjetej člověk by si to opravdu užil, protože bych byl ještě více vtáhnut tou podmanivou formou, na které to stojí - tedy formě a Nicolasi Cageovi, jehož přepálené herectví tomu dává komediální punc. Scénář však není dost silný a provedení některých pasáží mohlo být také lepší. Kupříkladu: Souboj s motorovkami je sice konceptuálně skvělej i je krásnej obrazově, ale mohlo se šetřit se střihem a celé zakončit výraznějším kulervoucnějším způsobem.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
Přiznám se, že mě to těžce minulo. A to jsem se tak těšil! Druhá polovina je zábavná, i když často nechtěně, a Cage si úlohu šíleného zfetovaného mstitele nepochybně užívá. Málokdy jsou jeho přepálené herecké kreace na místě, sem však nepochybně patří a klobouk dolů před režisérem, že to takhle ukočíroval. Řezničina je krvavá, originální i rozmanitá, ke konci je tedy všechno v pořádku. S čím mám tedy problém? Jednak s úmorným tempem, které je opravdu extrémně pomalé a nekonečné záběry na nic se po chvilce dost omrzí. Hlavním kamenem úrazu je však první půlka, která slouží vlastně jen jako velmi, opravdu velmi zdlouhavý prolog - bez násilí, bez zábavy. Nemálo lidí z projekce odešlo a já se jim nedivím. Kdo si počkal na posunutí příběhu v půlce a následné krvavé lázně, neprohloupil, ale přesto se budu řadit k těm, kterým Mandy k chuti zas tak nepřišla. Škoda.
Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
0
Vraťte mi prosim 2 hodiny života. Nevim proč jsem si myslel, že by Cage mohl hrát ještě v nějakém dobrém filmu, tu chybu už neudělám. Sorry ale to, že do filmu mrdnete červenej filtr z něj nedělá Art. Tohle byli 2 hodiny nudy, trapnyho gore a hereckejch výkonů pod úrovní Sharkonada, bez prdele, videl jsem ho minulej tejden a ty herecký výkony tam jsou na lepší úrovni. Už nikdy víc, Cage je mrtvej, uz by neměl točit, dělá si akorat větší a větší ostudu.
Toren
Toren
5 155 bodů
8
7/10. Hmm... konečně vím, jaký to je, když je člověk na drogách. Vau.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
2
Po mé letní rekonvalescenci, kdy jsem potřeboval mít od filmů menší hekec, protože se nenašla vždy dobrá nálada, a pak by mi to značně ovlivňovalo hodnocení, a celkovou kvalitu, (a překvapení pro vás všechny, i já musím svůj čas sdílet s jinýma lidma), ale při všech možných sračkách by mně nenapadlo, že by Cage aspoň jednou hrál v normálním filmu. Začátek, který by se dal zapsat do Guinessovy knihy recordů za nejdelší prolog na světě. Abyste pochopili, název filmu se zjeví až po 75 minutách, až od teď dostává film ty pravé grády, nebo gardy? Protože vás mám rád, (ty vogo, díky té dovolené se cítím jako papaláš), jen díky tomu, že tu (ne)hraje Mikuláš, a subžánr je revenge, neznamená že dostanete druhý 8mm. Konečně chápu, jak se cítí konzument po lysohlávkách, a omylem zapl bednu. "Revenge" na kterou se divák těší asi nejvíc, byse dala přirovnat k pohádkám Karla Majora. "Pomstychtivě se Arabela upřeně zhlédla v zakrvavělém Rumburakovi, co svým uroseném čelu mohl rozzářit ranní rosu.. uzvedla řetězovou motorovou pilu, nejméně natřikrát, až tak těžká to pila byla, a coby kamenem uhodil, Bramborák byl rozpůlen na dvě hemisféry. V pohádkové království zachvátil klid a mír.." Jo, kdybych už nebyl přesycen, mohl jsem dostat něco jako znechucení, či odpor, ale parafilika novým řezům neuchvátíš. Plácá se to jako ryba na souši, a vlhne jako ručník na poušti, a zcela chápu, že režisér schválně natočil jakost první třídy, co chce odbourat 99,9% hollywoodský standard, ale buď přistoupíme k tomu, že je film díky téhle myšlence geniální a skvělý, nebo se radši uberem k rovině, že je film přeslazená sračka, která nesplnila účel a žádný uspokojení pro kocourka. Jediné co jsem ucítil byla vidlička, kterou jsem si nacpal do prdele. Btw, chci Cage do komedie o zmenšeném urologovi, velikosti hřebíkové hlavičky, co se šťourá do prdele svým pacientům. Myslím, že Netflix by projevil zájem..