Jack staví dům

67%
Jack staví dům

Pro sériového vraha Jacka je každé zabití uměleckým dílem. Své temné mistrovství se snaží během let vybrousit k dokonalosti. I přes jeho vysokou inteligenci se policie pomalu přibližuje, zatímco Jack víc a víc riskuje na cestě k dokonalé vraždě. Ponurý, chytrý i groteskně humorný snímek nás zavádí do USA 70. let. Kontroverzní génius Lars von Trier jej poprvé představil na festivalu v Cannes. (Aerofilms)




Recenze: Jack staví dům

Kinobox.cz
90%

Jack staví dům je tedy po všech stránkách mimořádný zážitek a pro mě jeden z nejlepších letošních filmů. Jako film o vrahovi funguje skvěle, je temný, je cynický, občas s odpudivým šokujícím násilím, které tak funguje kvůli dobrému vývoji děje. Zároveň je to výborná komedie pro otrlé lidi, co se nestydí smát se v kině. Jednotlivé kapitoly jsou skvěle vypointované.

Kinobox.cz
40%

V Indiewire napsali: "Pokud by Trier v budoucnu už nic nenatočil, Jack staví dům by byl trefný souhrn jeho kariéry." S tím naprosto souhlasím. A rozhodně to nemyslím jako pochvalu.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8
Tak jsem to s Trierem ještě jednou zkusil a světe div se ono to klaplo. Až se cítím trochu divně,že se mi líbila taková povrchní a nabubřelá oslava násilí,která svou prostoduchost maskuje snahou o nějakou uměleckou hloubku. Nebýt tady těch rádoby intelektuálních a uměleckých scén,tak by byl film o hodinu kratší. Otázka z ní, byl by stále tak dobrý? NEBYL. Tohle všechno dělá z Jacka to čím vlastně je. Ať na tento film máte jakýkoliv názor,tak máte v podstatě pravdu. Je totiž natolik kontroverzní,že se nemůže líbit všem. Jedna věc se nedá Trierovi odepřít, opět natočil něco mimořádně originálního a něco co tu rozhodně ještě nebylo. Tahle sonda do duše sériové vraha je místy překvapivě vtipná. Opět musím zdůraznit,že humor nebude sedět každému. Je totiž velmi specifická a černý,takže očekávejte něco ve stylu peněženky z uřezaných prsou,mrtvolu přivázanou k jedoucímu autu,nebo vytvoření děsivé sochy z mrtvého chlapce. Celou tuhle brutalitu Trier obhajuje doprovodným mluveným slovem,který vždy na daný okamžik přináší dva úhly pohledu. Co se týče samotného Jacka,tak toho geniálně ztvárnil Dillon. Sám o sobě vypadá jako psychopat,takže měl práci trochu ulehčenou. Z ostatních herců zde nevyniká nikdo,protože jsou jen do počtu. Tohle je show jednoho muže. První cca dvě hodiny byly naprosto skvělé,ale s blížícím se koncem se Trier utrhl a nabízí nám sice vizuálně zajímavou podívanou,ale jinak naprosto zbytečnou. Celou dobu se to drží v" reálné" rovině,tak nechápu ten zbytečně umělecký do sebe zahleděný konec. Akorát mi to zkazilo zážitek z celého filmu. Pokud to měla být pocta Božské komedii, tak to beru, ale stejně to bylo zbytečný. Někde jsem četl,že lidé znechucením odcházeli během promítání z kina. Nemyslím,že jsem nějaký asociál a necita,ale nebylo zde nic tak šokující,nebo hrozného,že bych musel odvracet zrak,nebo bych měl nutkání odejít z kina. Na druhou stranu jak se říká - špatná reklama,taky reklama.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Celkem generické dvě a půl hodiny s Larsem von Trierem - ale není to nakonec to, na co jsme přišli? Von Trier bez ustání staví svůj ideální dům, aby ho ve chvíli, kdy začne mít pevnější obrysy, ihned zbořil a začal od začátku. Nesnesitelné doslovné dialogy evokují maniakálního egomaniaka tvořícího své dokonalé dílo na základě banálních pudů - Jack na jednu stranu lidsky reaguje v některých anekdotách způsobem, s jakým se bude každý identifikovat (utnutí otravné Umy), tím spíš je ale celkový obraz nelidský. Ze židle už Lars rozhodne nezvedne, protože nakonec dodává právě to, co se dalo čekat - ale během stopáže jsem se prakticky nenudil a občas se i zasmál.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Von Trier rozhodně netočí mainstream. V rukou kohokoliv jiného by tohle byl jen černohumorný thriller, takhle ovšem vzniklo zase něco jiného a rozhozně osobitého. Přiznám se ale bez mučení, že mě ty různé kulturní vsuvky dost s.aly. Matt Dillon v životní formě.


Dodatečné informace

Původní název:
The House That Jack Built (více)
  • Dánsko Jack staví dům
  • Dánsko The House That Jack Built
Premiéra v ČR:
4. 10. 2018
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Dánsko, Francie, Německo, Švédsko
Přístupnost:
18+
Rozpočet:
9,8 mil. USD
Tržby:
5,57 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Jack staví dům je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné