Marie Terezie

64%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Dlouhý výpravný snímek na který se mi dobře dívalo. Poslední půlhodinu mi to ale přišlo jako hodně přitažené za vlasy a konec mi film dosti pokazil. Hudba monotónní až uspává.. Přesto jako celek a přes tři hodiny zajímavé podívané - 70%. Příběh Marie Terezie mě prostě zaujal.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
2
Námět zní hrozně veřejnoprávně, ale to nesmíte vědět, že vrcholem první epizody je zuřivý sex, během kterého se rozpadne postel. Česká televize opět lišácky maskuje druhořaodu melodramatickou komedii, která v žádném ohledu nemá co dělat s veřejnoprávní službou a patřila by rozhodně na komerční stanici nebo kabelovku. Bohužel výsledek vypadá jako horší film Filipa Renče, navíc s otřesným dabingem.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Koprodukční červená knihovna kde je vlastně vše, jak má být. Herci jsou fešní, často velice známí a ověnčení hereckými cenami. Scénář je napsaný s obvyklými klišé, ale rozhodně mě to neuráží. Marie Terezie je zdařilejší než historické pokusy typu Jan Hus nebo Karel IV., které se mi hrubě nelíbily. Kostýmy jsou ale úžasné a dabing je také povedený.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
5
Červená knihovna z toho místy skutečně zavání. Kdo se o historii nikdy více nezajímal, má najednou pocit výsostného intelektuálství a jde spát s tím, že je velkým milovníkem historie. No, užijete si, přátelé! I nahého pozadí Františka Štěpána (Vojtěcha Kotka). Dokonce se ve 4. díle dočkáte i nemanželského dítěte Marie Terezie! Nebýt té České televize, tak nejspíš shnijeme! Ta nás tolik povznáší!!! Aby to bylo "koukatelné", tak tvůrci vypíchli nevěry, drby, zavedení mravnostní policie, přitom co všechno Marie Terezie zavedla?!!! Povinnou školní docházku pro chlapce i dívky, učebnice, první sčítání obyvatel, vydala rozkaz, aby Židé nosili zvláštní označení, za její vlády došlo k číslování domů, zavedla povinnou vojenskou službu, měnovou reformu (zavedení papírových peněz), sázení brambor, atd., atd. A František Štěpán Lotrinský pořád prohlíží dámám spodničky a má manufakturu na hedvábí, ale že měl také manufakturu na holíčskou keramiku, kde se vyráběla tak zvaná holíčská fajáns, to je divákovi utajeno. Stefanie Reispergerová se na starší Marii Terezii hodila lépe, nicméně v seriálu je spousta nepřesností i špatných informací. Ve 3. a ve 4. díle se už neobjevují titulky, o který rok se jedná, ale markýza de Pompadour byla milenkou Ludvíka XV. rozhodně později, už v 1. dílu se vyskytuje pruský ambasador Grumbkow ještě i po smrti otce Marie Terezie, což je vyloučené, chyby jsou v těch válkách, vedených za Marie Terezie, dokonce i v kostýmech. Běžný divák ČT to ale nepozná. Líbí se mu, že rozumí dialogům, ale ty jsou podle mě často "za uši přitažené" ("v jakém časovém horizontu si myslíte, že by se to dalo zvládnout?") a hovory Marie Terezie a Františka Štěpána ("Kam jdeš?", "Kdy přijdeš?") naprosto nereálné! Když to všechno píšu, tak mi najednou i těch 50% připadá až moc. A když povážíme, kolik to všechno stálo a kolik zas bude stát to pokračování, ... No, raději se k tomu už nevracet. Ale zas "nechat to tak nějak vyhnít" taky není správné. Toť můj názor. Vždyť jen první dva díly stály 150 miliónů korun! Pro mě naprosto nepředstavitelná suma!! Hudbu kyperského pianisty a skladatele Romana Karioloua bych jedině vyzvedla. Skutečně vyšel z dobové hudby a použil i barokní nástroje, takže paráda! A pak ta místa, kde se točilo. Třeba i trojský zámeček a jeho interiéry. Nebo arcibiskupský zámek v Kroměříži.
limeta
limeta
5 179 bodů
8
Výpravný a romantický vhled do života panovnice, kterou známe z obrazů a z dějepisu, zpracovaný stravitelnou formou. Chválihodný koprodukční počin České televize a v něm Vojta Kotek, kterému role Františka Štěpána Lotrinského vyloženě pasuje. U mě spokojenost
nikol125
nikol125
2 781 bodů
10
Zajímavé a poučné. Moc se mi tento dvoudílný film líbil.
Rabadi
Rabadi
2 259 bodů
6.5
Na tomto filmu jsou zajímavé dvě věci: koprodukce celého bývalého Rakouska-Uherska a nádherné kostýmy, lokace. Co se týče hereckých výkonů, určitě zaujal Kotek a historicky možná ukazuje trochu jiný pohled, než na jaký jsme u Marie Terezie zvyklí. Stojí za vidění, ale jednou stačí.
barborasalome
barborasalome
522 bodů
6.5
Bohužel plně nevyužitý potencionál.Výborný nápad koprodukční. Tématu Marie Terezie by slušel seriál, 40 let vlády je 40 let.