Marie Terezie

64%
Marie Terezie
Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem. Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)




Recenze: Marie Terezie

Kinobox.cz
60%

První dva díly Marie Terezie se odehrávají zhruba od roku 1723 do roku 1741 a vypráví příběh lásky Marie Terezie a Františka Štěpána – dvou mladých lidí, jejichž vztah kvete díky dětem, jež plodí, a klidu, který zažívají mimo královský dvůr. Spokojenost mladých manželů ale netrvá dlouho vlivem nečekané smrti císaře Karla VI. roku 1740. Marie Terezie se rázem stala rakouskou arcivévodkyní a na hlavy mladého páru se začaly sypat starosti a vladařské povinnosti. Marie Terezie si naivně myslí, že všechno zvládne. Odmítá, aby jí kdokoli pomáhal, včetně milovaného manžela. Na jejích rozhodnutích je vidět její nezralost a nepřipravenost. Jen díky Františkovi se udržela na trůně, bez jeho obchodů, dohod a podpory, by v roli arcivévodkyně nevydržela ani první měsíc. Objevují se ale i první problémy mezi manželi, kterým se díky rozpadající se monarchii začíná rozpadat i rodina.


Pete69
Pete69
29 372 bodů
7
Dlouhý výpravný snímek na který se mi dobře dívalo. Poslední půlhodinu mi to ale přišlo jako hodně přitažené za vlasy a konec mi film dosti pokazil. Hudba monotónní až uspává.. Přesto jako celek a přes tři hodiny zajímavé podívané - 70%. Příběh Marie Terezie mě prostě zaujal.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
2
Námět zní hrozně veřejnoprávně, ale to nesmíte vědět, že vrcholem první epizody je zuřivý sex, během kterého se rozpadne postel. Česká televize opět lišácky maskuje druhořaodu melodramatickou komedii, která v žádném ohledu nemá co dělat s veřejnoprávní službou a patřila by rozhodně na komerční stanici nebo kabelovku. Bohužel výsledek vypadá jako horší film Filipa Renče, navíc s otřesným dabingem.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Koprodukční červená knihovna kde je vlastně vše, jak má být. Herci jsou fešní, často velice známí a ověnčení hereckými cenami. Scénář je napsaný s obvyklými klišé, ale rozhodně mě to neuráží. Marie Terezie je zdařilejší než historické pokusy typu Jan Hus nebo Karel IV., které se mi hrubě nelíbily. Kostýmy jsou ale úžasné a dabing je také povedený.

Dodatečné informace

Původní název:
Maria Theresia (více)
  • Česká republika Marie Terezie
  • Česká republika Maria Theresia
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika, Rakousko, Maďarsko
Čeština:
Marie Terezie je dostupný s českým dabingem

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch