Národní třída

54%
Národní třída

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. (Falcon)




Recenze: Národní třída

Kinobox.cz
40%

Národní třída v ledasčems vypadá, jako kdyby čeští tvůrci chtěli natočit sídlištní variantu na Klub rváčů, tedy něco mnohovrstevného, vzpurného "proti systému", s prostorem pro různou interpretaci. Bohužel, tento záměr nevyšel ani trošku, ze všech těch důvodů, které vás pravděpodobně v tuto chvíli napadly.


Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
Konečně něco jiného než bláznivá, či romantická komedie s milostným sedmiúhelníkem. Příběh problematického vlastence a svéráza non plus ultra. skvělý výkon Hynka Čermáka a velké překvapení mi připravil Jan Cina, který zahrál důvěřivou smažku s dobrým srdcem na 1- . Scénář hodný pana Kolečka a film mě potěšil.. 70%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
6
Příběh sígra z ponurého sídliště žijícího svůj svět a přísně se držící svých zásad. Je to takové jednoduché filmové seznámení s charakterem ve slušné společnosti ne zrovna populárního člověka, kdy se postupně dozvídáme co je vlastně zač a čím si v minulosti prošel. Jako portrét se to povedlo. Určitě si každý ve svém městě vybaví někoho podobného. Všude někdo takový je. V pozadí toho všeho je ale víc a těžko říct, jestli si toho vůbec po divácké stránce lze všimnout, neb Hynek Čermák v roli sígra na sebe strhává pozornost dokonale. Každopádně náznaků je více než dost. Atmosféra se veze v potemnělosti ve smutné realitě zklamaného života, ale přeci jen jakoby tomu chyběla výraznější šeď, která by všemu dala výraznější ráz. Události točící se kolem peněz mají s realitou hodně společné, ale události zasazené do událostí 17. listopadu 1989 bohužel vyznívají dosti nepatřičně až trapně. Ani jako vtípek to vůbec nevyznívá. Snad by neuškodilo i více osobní psychologie, i když Hynek Čermák svou roli skutečně pojal dokonale. Snímek nepatří mezi nejhorší a své místo v divácké přízni by dostat mohl. Jen je pro užší výběr diváků.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 266 bodů
4
Štěpán se potvrdil jako člověk, který umí skvěle točit. Práce s obrazem, zvukem, hudbou, to vše je skvělé. Stejně tak by mi nevadilo, že jeho filmový svět (stejně jako ve Schmitkem) okupují postavy na různé úrovni karikatury - to je podle mě adekvátní stylistická/vypravěčská volba. Ale přesto mám obrovský a nepřekonatelný problém. Hrdina je šarmantní neonácek a film ho v důsledku strašně romantizuje. Věřím tomu, že výsledným dojmem měla být minimálně ambivalence, ale když ten film začíná a končí jeho ublíženeckým monologem o tom, jak mu všichni ukřivdili, je přeplněný agresivními policajty a zlými developery, a Hynek Čermák jako jediný nikdy nepřestane být cool, tak se bojím, že většina diváků bude tou optikou příliš stržena. Stalo se to ostatně Klubu rváčů a podle všeho i Jokerovi - lidi mají tendenci chápat se cool znějících sloganů a vytrhávat je z kontextu díla, i když je ten kontext mnohem jasnější než zde. Měl jsem ten luxus se o tom se Štěpánem pobavit, takže vím, že to jeho záměr nebyl a že ten film romantizující vůči protagonistovi, jeho světu a jeho optice být nemá - ale to podle mě nakonec nebude moc platné. Když je potřeba, aby divákovi někdo řekl, jak to bylo míněno, protože film vysílá opačné signály, tak to je prostě problém. Fakt se bojím, že se tu omylem natočil film, který normalizuje něco, co by normalizováno být nemělo. A mrzí mě to tím víc, když jsou za tím očividně schopní lidi.


Dodatečné informace

Původní název:
Národní trída (více)
  • Česká republika Národní třída
  • Česká republika Národní trída
  • Česká republika National Avenue
  • Česká republika Nationalstraße
  • Česká republika National Street
Premiéra v ČR:
26. 9. 2019
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika, Německo
Přístupnost:
15+
Čeština:
Národní třída je dostupný s českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch