The Florida Project

74%

Komentáře a recenze 23

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7.5
The Florida Project je ukázkou výborného dětského herectví a toho jak propastný rozdíl je mezi dětskými herci u nás a ve světě. Už dlouho mi nebylo z žádné postavy tak zle jako z matky malé Moonee. Bria Vinaite předvedla ohromný výkon a po celou dobu mne děsně vytáčela. Willem Dafoe byl jako správce motelu úžasný. Oscarová nominace ho určitě nemine, ale jako vítěze bych ho netipoval. Myslel jsem si, že když budou v hlavních rolích děti, tak mne bude čekat nějaká příjemná podívaná s potřebným nadhledem. Jenže opak je pravdou. Místy je snímek opravdové psycho a hrůzy, které se kolem dětí dějí nedokázal zmírnit ani jejich pohled na věc. Sean Baker výborně zachytil svět dětskýma očima a díky tomu tuhle depresivní podívanou aspoň trochu zmírnil.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Moc pěkná sonda do života velmi problematické matky a její špatně vychovávané dcerky. Malá herečka mě doslova dostala a věřil jsem jí prakticky vše. I když se příběh odehrává na slunné Floridě, je vlastně ponurý a šedý.. zmar a zase zmar. Willem Dafoe jako svérázný spravedlivý a trošku drsnější správce byl velmi dobrá volba.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Fascinuje mě, když lidi tomuhle filmu přičítají nějaké pozitivní kouzlo - pro mě to je značně tísnivé řícení se do propasti, bezvýchodné tápání. Scény s dětmi mi přišly skoro jak z postapokalyptického filmu, jako by se procházely troskami civilizace bez naděje a východiska, že jejich život bude někdy jiný. I tady platí, že ta úžasná náladovka moc selhává, když se najednou pokusí moc o něčem být a začne se uchylovat k polopatickým významům - závěrečný běh Disney Landem je hodně dalece tomu, co se mi na tom filmu líbí, vlastně je toho opakem.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Klobouk dolů před Bakerem, fakt parádní soc-drama, zároveň ale taky jeden z nejlepších dětských filmů. Navíc ten jeho čuch na neherce je tady neuvěřitelný. Bria Vinaite i Brooklyn Prince byly přímo trefou do černého.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7
Tak pokud bych měl tento film s něčím srovnávat, tak by to byla určitě Roma od Alfonsa Cuaróna, i když výprava byla asi více než desetinová. Nuda udržovaného laciného floridského hotelu vás pohltí se vším všudy. Nepamatuji se na tak levné ubytování v USA, ani nevím, že se v takových hotelech trvale žije. Všichni hráli dokumentárně, přirozeně a skvěle. Po klasickém herectví ani stopy. Dobrá studie jedné sociální vrstvy. Rozvedených, nebo opuštěných matek. A samozřejmě jejich dětí, které to před kamerou zvládly úžasně.
  • dokumentární přirozenost, uvěřitelnost
  • absence alespoň jedné silnější linky v příběhu, nebo lepší vykreslení správce objektu, proč je takový jaký je (Dafoe)
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
6
V Orlandu na Floridě poblíž Disneylandu stojí hnusný, plesnivý a fialový hotel Magic Castle. Obývané s největší lůzou, s nižší lidskou třídou, nesympatickými a nebezpečnými feťáky. A správce jim dělá Bobby (Williem Dafoe). V jednom pokoji žije mladá matka Halley, se svým šestiletým spratkem. Nemají ani činži, tak nabízejí lidem kradené parfémy a zlaté poukázky. A všechny průsery obvykle ručí Bobby. No, a takhle sledujeme jejich nudné životy a řikáme si, že nejsme na tom tak špatně a uvědomujeme si, že na naše trapná rodina je to nejlepší na světě. Později čekáme jen na to, že pro malou, si odebere sociálka a pak film skončí v ateliérech Disneylandu. Ze začátku to je docela nuda a sledujem jak děti dělají píčoviny s nezodpovědnou matkou, která dělá ještě větší píčoviny. Film nemá zápletku a ani skoro žádný děj. Taky to měl být záměr. Je určitě možný, že film nám chce zachytit to, že má nějakou podstatu, a hledáme v tom nějaký poučení. Kromě Williema Dafoea, nemá nikdo žádný extra herecký zkušenosti, a všichni jsou neherci. Děti to zahráli docela dobře a bezchybně. Jinak všechno je točeno na skutečných místech, hlavně v místech našeho hotelu, který podle hodnocení je opravdu stejně tak špatný jak ve filmu. Pokud máte rádi žánr "všichni jsme v prdeli" tak prosím nechte si čvachtat!
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
8
Ve své podstatě velice smutný film, jehož žal se ale skrývá pod maskou velmi milé a úsměvné atmosféry, to zejména díky kouzelným scénám s hlavními dětmi, které byly opravdu k sežrání (A někdy teda i na zabití, co si budeme povídat). Prolínání nevinného dětského života plného srandy a radosti s nezáviděníhodným a lehkovážným životem mladé matky je tématem, jehož implementace do filmu není vždy jednoduchá. Floridě se to ale daří báječně. Vynikající scénář a kamera skvěle podtrhávají melancholicky hezkou atmošku, přičemž pár těch utahanějších scén to tolik nekazí. A Dafoe tu byl výbornej, to jako fakt. Docela škoda, že se film nedočkal větší pozornosti, rozhodně by si ji totiž zasloužil.