Dej mi své jméno

78%
Dej mi své jméno
Když si rodiče sedmnáctiletého Elieho pozvou do své velké italské vily na léto hosta, jejich syn z toho není vůbec nadšený. Zpočátku se zdá, že toho s pohledným americkým 24letým studentem Oliverem nemají mnoho společného, když však spolu začnou trávit více času, začne mezi nimi vznikat něco mnohem hlubšího než je přátelství... (Falcon)



Recenze: Dej mi své jméno

Kinobox.cz
90%

Co se mi na filmu líbilo? Na Oscara nominovaný scénář Jamese Ivoryho, adaptovaný podle knihy André Acimena, která asi bude opravdu dobrá. Všichni herci. Vypíchnu Michaela Stuhlbarga (Mr. Perlman), který tento rok hrál ve 3 oscarových filmech: The Post, The Shape of Water a právě Call Me by Your Name.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8
Mám rád tohle období blížících se Oscaru,protože se ke mne dostanou snímky,které nejsou jen povrchní zábavou,ale dokáží odvyprávět zajímavé lidské příběhy s potřebnou dávkou emocí. Často to jsou příběhy kontroverzní a není tomu ani v případě Call Me by Your Name. Snímek pojednává o hledání sexuality sedmnáctiletého chlapce a navázání poměru se starším mužem. Pár let zpět by tento snímek nebylo možné snad ani natočit,ale dnes,když je poměrně benevolentní doba dostal Luca Guadagino možnost převést svůj scénář na plátna kin. Je zde mnoho věcí,které bych mohl vypíchnout,třeba herecké výkony Armie Hammera a Timothée Chalameta jsou výborné a volají po nominaci. Dále je to okouzlující prostředí Italské riviéry,které se ukazuje jako optimální volbou pro místo kde může dojít k letnímu vzplanutí mezi dvěma muži. Kamera je okouzlující,ale přesto všechno je pro mne tím nejlepším právě režie kde Guadagnino předvádí nadlidský výkon a skvěle pracuje s příběhem a jeho pozvolným plynutím. Už od příjezdu hosta zde začne panovat určité sexuální napětí a divák čeká kdy se odehraje onen moment,který prolomí to tabu mezi dvěma muži. Závěr je uspokojivý a monolog otce chvílemi zahřeje u srdce jaké má pochopení. Snímek nebude nejspíš pro každého,ale těm,které tohle téma sedne budou dozajista spokojeni. Podobné téma o hledání sexuality dospívajícího chlapce řešil minulý vítěz Oscaru Moonlight,který podle mne není ani z půlky tak dobrý jako tento film. Jediné co se mi moc nelíbilo byl klavírní doprovod některých scén,který mi přišel otravný a rušivý. Jinak nemám co vytknout,ale i tak se už k filmu nejspíš nikdy nevrátím. Myslím,že se z Call Me by Your Name může stát queer klasika po dalších mnoho let.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
6.5
Moc hezká atmosféra, pohodové prostředí a pomalý až táhly děj.. Příběh mladého homosexuála, který se tak nějak hledá.. Tyto filmy mi zkrátka nejsou moc blízké a otevřeně říkám, že některé scény pro mě byly vyloženě odpudivé. Co se týče zpracování, vhodného tempa a atmosféry palec nahoru, celkově však u mě jen za 65%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Hele... ok film, který je přesně takový, jaký čekáte, že bude. Vůbec nechápu, jak jde u něj cítit nějakou větší emocionální účast. Ale dobře, je to příjemně plynulé a otcův monolog ke konci je slušný kus scenáristiky. Jinak kdybych tu měl něco řešit: Že Chalamet tu má být mladší, než kolik mu je, mi došlo - ostatně i o něco mlaději vypadá, takže dejme tomu. Ale že Hammerovi má být 24, to by mě nenapadlo - a je to celkem zásadní, protože jestliže se tu rozdávají karty vášnivé tajné lásky, tak je celkem rozdíl, jestli je hrdina dvacátník, nebo třicátník - to je prostě jiný očekávaný set vlastností, jiné očekávané vzorce chování... Celou dobu jsem nechápal, proč Hammerova postava tak divně trčí, proč s ní všichni (předně samotný protagonista) jednají tak podivně familiérně, aniž by se znali. Myslel jsem si, že to má být otcův kolega, tedy pro Chalameta něco jako "strýček", a ne student a pro hrdinu spíš starší vrstevník. Náhodou jsem teď viděl dva filmy skoro za sebou (druhý jsou Kings of Summer), kde věk herců neodpovídá věku postav, což zasahuje do vnímání příběhu. A to se prostě musí brát v potaz. Doufal jsem, že doby, kdy dvacátníci hráli středoškoláky a třicátníci vysokoškoláky, jsou dávno pryč a režiséři už jsou ochotní dát si tu práci s hledáním adekvátních mladých herců - jasně, musí se většinou vypsat konkurz, chce to víc času a víc prostředků, ale notak... Někdy to nevadí a člověk si třeba neuvědomí, že o víc než dekádu nesedí věk McDormandové ve Třech billboardech, protože logika příběhu na tom nezávisí - ale pak jsou tu přesně opačné případy jako tohle. I když neříkám, že to nějak zásadně zkazilo můj zážitek, ten by byl "mdle spokojený" nejspíš i s adekvátním castingem... ale možná... možná... 70 %

Dodatečné informace

Původní název:
Call Me by Your Name (více)
  • Itálie Dej mi své jméno
  • Itálie Call Me by Your Name
Premiéra v ČR:
22. 3. 2018
Distributor:
Falcon
Země původu:
Itálie, Francie, Brazílie, USA
Přístupnost:
15+
Čeština:
Dej mi své jméno je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch