The Mercy

58%
The Mercy

Příběh amatérského námořníka Donalda Crowshurtse, který se v roce 1968 účastnil soutěže Sunday Timesnazvané Golden Globe Race. V té soutěžili námořníci samostatně na jachtách kolem celého světa a právě výhrou v soutěži chtěl Crowshurts zachránit svůj podnik.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
4
Příběh amatérského mořeplavce Donalda Crowhursta účastnivšího se jachtařského závodu oblet světa bez zastávek a sám, který potvrzuje jedno zásadní pravidlo jakéhokoliv závodu. Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Je to však film, od kterého nelze očekávat lecjaké námořní dobrodružství, napětí či drama. Je to jen taková obyčejná vyprávěnka ukazující jen daný skutek a nic víc. Chybí tomu silný příběh a patřičná hloubka, která by divácky vůbec dokázala zaujmout. On tráví čas na lodi kde polemizuje a občas zavolá domů, manželka s dětmi sedí doma kde sledují mediální zprávy o této plavbě a celý příběh v podstatě o ničem jiném není. Velmi pomalé tempo a unavující atmosféra jinak na atraktivnosti snímku nepřidávají. Zkrátka a dobře, komu se podaří u toho usnout a vydržet až do konce, zaslouží si Řád Zlatého filmu.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
8.5
Nepovažuji film s českým názvem "Hluboká voda (2018) zas až za tak špatný. Už sám herecký výkon vynikajícího britského herce Colina Firtha, známého z "Královy řeči", stojí za zhlédnutí. Podle mého názoru James Marsh natočil docela dobrý film, zajímavý, životopisný, protože hlavní představitel opravdu existoval. Donald Crowhurst, amatérský námořník, se v roce 1968 účastnil jachtařského závodu Sunday Times Golden Globe Race kolem světa. Přestože byl jen amatér, věřil, že uspěje a stane se prvním člověkem v historii, který samostatně obeplul zeměkouli bez zastavení. Chtěl tak zajistit finanční jistotu své rodině. Aby mohl vyplout, byl nucen ručit vlastní firmou a domem. Crowhurst se nalodil na Teignmouth Electron, speciálně zkonstruované plavidlo na tuto dobrodružnou cestu, a věděl jenom to, že musí závod dokončit, jinak ztratí vše, co je mu drahé. Nakonec nepostupoval tak rychle, jak předpokládal, vymýšlel si, doma manželka se dvěma synky a dcerkou koukali na mapu, kde už tatínek je, ale kde ve skutečnosti vůbec nebyl, až nakonec spáchal sebevraždu. Už nemohl dál. Ale jeho tělo se nikdy nenašlo. Jen jeho loď. Takže vlastně je konec příběhu otevřený. Mohl také zakopnout, spadnout do vody a utopit se. Každopádně jiný námořník, který tuto cestu nakonec absolvoval a dokončil, dal peníze z ní jeho rodině a tím ji zachránil před zchudnutím. Silný příběh! A že plyne pomalu? Ta loď rovněž neplula nijak závratně rychle! Anglický název "Mercy", v překladu SOUCIT, je plně na místě! Mohlo to celé dopadnout mnohem jinak a pro rodinu Crowhurstovu daleko tragičtěji. Z Colina Firsta vyzařuje jako vždy jeho nesporné charisma a divák vše pozoruje a jen v skrytu duše doufá, že všechno nakonec dopadne nějak pozitivně. Bohužel otec se s rodinou neshledal. Ale jak píšu výše, pro rodinu to zas díky soucitu jiného námořníka nedopadlo naprostým fiaskem. Dnes by nebylo možné vymýšlet si, kde se s lodí právě nacházím. Technika je dál. Ale toto se stalo před více než padesáti lety! Tvůrci nemohli změnit závěr, když chtěli podat svědectví o muži, který skutečně žil, ani nemohli zrychlovat děj. Ve filmu není nic zbytečného. A tím, že tempo je pomalejší, tak vnímáme víc psychiku Donalda Crowhursta. Jeho myšlenky. Jak přemýšlel, co si počít. Jak celý tento vyloženě omyl ukončit! Se ctí dohrát! Jeho manželka v podání Rachel Weiszové byla také věrohodná. Děti byly vybrané dobře. Všechno do sebe skvěle zapadalo. Nebylo zde nějakých zbytečných debat o celé soutěži a jejím průběhu, jak bývá zvykem a nadržený divák se nudí a čeká zas na nějakou trochu akčnější scénu. Neznala jsem tento příběh. Proto mě zaujal. Líbila se mi i hudba Jóhanna Jóhannssona a kamera Erica Gautiera.

Dodatečné informace

Původní název:
The Mercy (více)
  • Velká Británie The Mercy
  • Velká Británie Com_Paixão
  • Velká Británie Deep Water
  • Velká Británie Diena, kai as sugrisiu
  • Velká Británie Halastus
  • Velká Británie Il mistero di Donald C.
  • Velká Británie Le jour de mon retour
  • Velká Británie Na gleboka wode
  • Velká Británie Samo more zna
  • Velká Británie Somente o Mar Sabe
  • Velká Británie Una viaje extraordinario
  • Velká Británie Un océano entre nosotros
  • Velká Británie Untitled Donald Crowhurst Project
  • Velká Británie Un viaje extraordinario
  • Velká Británie Vor uns das Meer
  • Velká Británie Η μέρα της επιστροφής μου
  • Velká Británie Гонка века
Země původu:
Velká Británie
Rozpočet:
18 mil. USD
Tržby:
4,54 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
The Mercy je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch