Thelma

67%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
5.5
Vlastně si nejsem vůbec jistý jestli se mi Thelma líbila,nebo ne. Eili Harboe má hlavní roli hodně pod palcem a její výkon je přesvědčivý. Co se mi na snímku nejvíce nezdálo byl samotný příběh,který jakoby sám nevěděl v jaké rovině se chce držet. Snímek tak pluje na povrchu všech žánru a nahodile se tak střídá drama s romantickou linkou,ale objevují se i mysteriózní chvíle s prvky hororu. Právě tahle žánrová neujasněnost mi nejvíce vadila. Objevuje se zde spousta metafor a halucinací,které si divák musí vysvětlit po svém,protože Trier nenabízí dostatečné odpovědí. Některé scény jsou až nepříjemně mrazivé,ale do celkového kontextu vyznění snímku moc nezapadají. Navíc postava Thelmy zde vystupuje jako křehká dívka takřka nepolíbená normálním životem,(SPOILER)ale to že má na svědomí smrt svých nejbližších (protože se jí zrovna znelíbí) jí nikterak nezatěžuje(SPOILER). Zmizení a následné objevení její spolužačky Anji se zde také nějak neřeší a nevysvětluje. Nejspíš je normální,že v Norsku mizí lidé. Samotné finále je neuspokojivé a vlastně ani nevím jak si ho sám vyložit. Thelma je v určitých momentech takovou norskou Carrie,ale ve výsledku nedosahuje ani z půlky takových kvalit. Škoda,protože úvodní scéna vypadala vážně dobře.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Artová Carrie. Vlastně se na to fakt dost fain koukalo, obě holčiny krásné..ale jakmile jsem se začal trochu víc hrabat v logice postav a děje, tak už to skřípalo.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7
Na film jsem se dlouho podle traileru těšil, v kinech mi unikl a tak jsem ho našel až na aerovod.cz, kde se najdou dobrý"nezávislý" filmy. Kdyby bylo spoustu věcí jinak, mohl to být velmi zajímavý kousek. Ale je to tak, jak to je. Kdyby film skončil o pár minut dříve, nevadilo by mi to. Kdyby Thelma nezapalovala a pracovala jen s principem zmizení, nevadilo by mi to. Kdyby to nebylo postaveno téměř jen na lesbické lásce, nevadilo by mi to. Film má skvělý námět, základ, ale mnohé mu chybí, abych se třeba více dověděl, proč se to vše děje, alespoň v náznaku. Nic takového tam člověk nenajde, ani v celkem tolerantní rodině, kam nás režisér vede. Buď to mělo být ještě více obrazové otevřené dílo, aby si to představivost užila, nebo naopak to chtělo více konkrétností.
  • sociální mysteriózní výtvarné drama dívky z norského venkova, která by ráda byla sama za sebe
  • proč vždy ptáci, proč různé vlastnosti, nevysvětlený postoj k těm, kterým pomohla, nebo ublížila
frantisek-navorka
2 707 bodů
8
No asi bych to potřeboval vidět ještě jednou :-)
Verush
248 bodů
3.5
Jeden z mála filmů, co jsem málem nudou nedokoukala. Táhne se to jako vyžvejkaná žvejka, která ani není tak šokující jak by asi chtěla být. Minimum mluvy mi v tomhle případě nevadilo, rádoby umělecké obrazy, které ve mně nezanechaly naprosto nic. Jedna hvězda za konec, ten se mi líbil, udělat z toho krátkometrážní film tak na 20 minut, naprosto by to stačilo, ale natáhnout to na 2 hodiny, když se tak 90 minut nestane naprosto nic, co by stálo za zmínku, to je fakt síla.