Já, Tonya

78%

Komentáře a recenze 34

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7.5
Já to říkám furt,že ty nejlepší příběhy píše život sám. Životopisný snímek I,Tonya je toho důkazem. Film vypráví neuvěřitelný příběh americké krasobruslařky Tonyi Hardinogvé,která patřila mezi obrovské talenty tohoto sportu. Jenže osud jí přihrál do života samé idioty a podle toho také dopadla její kariéra. Už podle traileru jsem věděl,že si mi bude I,Tonya líbit. Gillespie se tento bizarní příběh rozhodl prodat zábavnou formou protkanou nadupanou devadesátkovou muzikou. Jediná věc,která mi celkem vadila byl nevhodně volený střih některých scén. Zrovna,když snímek nabízel nějaké zajímavé informace přišel střih,který tak akorát komplikoval vyprávění. Často tak snímek působil zmateně a zbytečně komplikovaně. Herci byli do jednoho výborní a hlavně Janney byla jako matka Tonyi výborná. Škoda,že s přibývajícími minuty měla méně a méně prostoru. Margot Robie byla vynikající a zde by to mohlo klidně přinést nominaci na Oscara. Přes všechny výtky jsem spokojený. Takto si představuji zábavně pojatý životopisný snímek. Nechybí zde humor,napětí,přísun informací a spousta vulgarit.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
6.5
Takto pojaté životopisné filmy mám velmi rád.Příběh Tonyi Hardingové mě však příliš neuchvátil. Čekal jsem trošku více. Celé se to točí kolem jejího agresivního přítele a drsné matky, trošku mi tam chybí nějaké vedlejší příběhy, je to zkrátka moc přímočaré a strohé. Přesto dobrý snímek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Ten film je moc zábavný na to, aby zvládnul být plnohodnotně ještě něco dalšího. I když Soderbergh dokázal, že jde být vidláckou komedií a celkem upřímným náhledem do života "spodní třídy" zároveň, tady mě ty humory poměrně rušily. A Margot Robbie je pak velmi snaživá, ale až moc "stylizovaná". Nicméně tohle jsou jen výtky, proč ten dobrý film není vynikající. I když je dobrý spíš v duchu FX minisérie pro chytré teenagery s citem pro aktuální trendy.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Hlavně první půlka fakt šlape, bizarní postavičky, zhlehčování nelehkých témat..působí to trošku jako variace na Coenovic Lebowskeho. Po útoku se zvážní, tempo opadá, ale nakonec pořád velká spokojenost. Margot skvělá, ikdyž ty nejtěžší skoky samozřejmě nebyly její.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Tohle je přesně ten typ filmu, kde silně hrozilo, že kdyby se tvůrci rozhodli toto natočit jako drama, tak diváci hrůzou utečou ze sálu. Jako černočerná komedie, která ale rozhodně není řachanda s postavami, jež nejsou v žádném případě černobílé je to ale velké překvapení a důkaz, že Craig Gillespie konečně natočil něco, na co se dá dívat. Ústřední trojka Robbie, Janney a Stan nemá chybu a osobně mě hodně bavil glosátor Bobby Cannavale. Asi bych to trošku pokrátil, na dvě hoďky to asi úplně není, ale je to bezva. A ten tlusťoch? Ten je dokonalej!
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Jakkoli herci excelují, hlavní hvězdou je režisér Gillespie - ten dokázal poskládat bujarý příběh, v němž některé motivace nelze úplně pochopit a v závěru není pro morální ošklivost všech aktérů moc komu fandit, tak energickým a soudržným způsobem, jak to uměl ve svých nejlepších dílech třeba i Martin Scorsese. Nevzpomínám si na jiný snímek, kde by mě retrospektivní schéma doplněné zúčastněnými vypravěči tak bavilo, navíc doplněno "soderberghovskými" vsuvkami v podobě výrazného soundtracku, na němž je inscenace mnoha scén závislá, nebo náhlými časovými úskoky ve prospěch údernějšího vypointování. Pod přívalem skvělých nápadů a zajímavých (byť většinou svinských) postav nakonec opravdu skoro nevadí, že by to sneslo kratší stopáž a silněji vygradované vedlejší linie. Vítané provětrání stereotypních akademických vitrín, škoda že i na Margot se nedostalo..
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Na filmu je potěšující, že dokáže zaujmout i člověka který o krasobruslení neví vůbec nic. Nejde totiž ani tak o sportovní drama ale spíše černou komedii o vidlácích ve kterém nechybí domácí násilí. Film má perfektní obsazení. Margot Robbie dává do titulní role vše, člověk jí všechny ty piruety opravdu věří. Robbie dokáže Tonyu podat jako ženu která vám není úplně po chutí ale také jako ženu které vám začne být trochu líto. Zvláště když jí vychovává někdo jako je její matka v podání Allison Janney. LaVona Hardingová v podání Janney je filmová mrcha roku které svou dceru fyzicky i psychicky týrá při čemž jí nezapomíná říkat, že vše dělá pouze pro její dobro. I přesto, že je její dcera úspěšná se však nezmění a svojí dceru neustále dusí. Herecky se vytáhl i Sebastian Stan jako první manžel Tonyi který i přesto, že se mu nehnusí domácí násilí si dokáže diváka alespoň trochu svojí naivitou získat. Už na začátku filmu se objeví nápis Inspirováno neironickými skutečnými rozhovory které se ve filmu i vyskytují. Objevují se tak (hrané) útržky rozhovorů a postavy během filmu i začínají bourat čtvrtou zeď a komunikují s divákem o tom jak jsou teď zrovna na dně. Na jednu stranu jde o opravdu zábavný snímek ale jak si právě neví jestli chce být spíš komedie nebo vážné drama. Ten film nezpomaluje, jede celou dobu a po ruční brzdě nesáhne snaží se však ukázat emoce když to prostě nejde. Vrcholem filmu však stále zůstávají herecké výkony a to až tak, že bych se vůbec nezlobil kdyby Robbie i Janney dostali za své výkony Oscara. Jsou totiž obě perfektní a hrozně táhnou celý film který je sám o sobě dost fajn. Ale není vrcholem.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
10
Okey, tohle byla do písmena prostě bomba. Skvělá Robbie to do role dala nejlépe co mohla. Celý film je něco jako napůl dokument s různým komentářem a rozhovorem, které stejně v drtivé většině hrajou herci, a ne skuteční uchazeči. Kdo asi tomuhle incidentu více dával svůj čas a nějak chápou o koho tady jde, tak budou znát vše dopředu, ale tenhle film není o tom, je to o tom, že i přes to jak máte posraný život, arogantní a chladnou máti, násilnického burana, tak dokážete všechno např. stanete se nejslavnější krasobruslařkou. Celej život vám někdo říká že na to nemáte, že jste kus hovna, že nejste dokonalý adept na slušnou spodinu, a co? "Ty si naser kurva!" Tohle je pravej svět debile, ne růžová zahrada. Jinak rada pro příště. Nikdy si to své branže nenajímej tlustoprdy a totální vylízanské kretény, nebo si kvůli nim úplně posereš celý život. Blbý holky si nikdy neberou blbé idioty
mottleone
mottleone
3 374 bodů
8
Osobně nejsem nadšenec do sportovních filmů, protože se z pravidla jedná o stereotypní záležitosti, jenže tento snímek je ze zcela jiného soudku. V první řadě z toho dělá něco jedinečného ono buranské redneck prostředí, kdy je vám ze všech postav příjemně na pěst a můžete tak vidět, že i za elegantním něžným sportem jako je krasobruslení, může být pořádná dávka hnusu, urážek a intrik. Herecké výkony naprosto famózní - Stanovi sem ze začátku na "dobráka" naletěl taky, Janney v roli odporné matky zasloužený Oscar, ale nejvíc chci vyzdvihnout Margot Robbie, protože tohle byl první film, kde sem ji nevnímal pouze jako hezkou tvářičku, ale jako opravdovou paní herečku. Příjemná hudba, střih i promluvy na diváka už jsou jen hezkým bonusem, který to krásně podtrhuje. Opravdu parádní filmík, který bych se nebál zařadit do své Top5 sportovních filmů, hlavně pro jeho originální pojetí. Nadšených 80%
  • Netradiční pojetí sportovně-životopisného filmu
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
7.5
Mít takovou matku, tak by to bylo na osvobození za vraždu. Allison Janney exceluje v roli absolutně cynické studené mrchy. Nejvíc ji vytáčí, že dcera se nechová stejně odporně jako ona. Film poskytuje velice slušný vhled do duše Tonyi. Po absolvování toho šíleného dětství není možné si najít solidního partnera. Pochopitelně, že ten týpek neunesl slavnou manželku a připomínal jí to otloukáním hlavy o zeď. Neruší ani rozhovory se skutečnými aktéry a jejich různé pohledy na tu samou realitu. Reálná Tonya je ovšem podstatně uvěřitelnější než její ex Jeff. Kdyby to nenapsal život, bylo to by skvělá coenovka.