Důvěrný nepřítel

53%
Důvěrný nepřítel

Andrej (Vojtěch Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu, který má znamenat revoluci v bydlení. Dům je ovládaný pouhým hlasem a má obyvatelům zajišťovat maximální luxus i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací projektu. Spolu se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (Gabriela Marcinková), se nastěhují do funkčního prototypu, luxusního domu ze skla a kamene uprostřed nádherné přírody. To, co se ze začátku jevilo jako pohádka, se však pomalu ale jistě mění v noční můru. (Bohemia MP)




Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Velmi odvážný pokus o České hororové Sci-fi. Nápad dobrý, naivita a zpracování už mírně pokulhává. Pokus o osvěžení klasické České filmové tvorby posledních let ale kvituji. Zejména proto, že je na nás chrlena jedna stupidní komedie za druhou.... 65%
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Kterýkoliv slabší díl Black Mirror (je ale nějaký slabší?) tenhle hi-tech thriller strčí hravě do kapsy. Fakt divné, zápletka s Malým vysloveně k smíchu, Zuzčina kamarádka trapná...hvězda za scénu ve vaně, která ač je wtf, tak své kouzlo má.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
3
Je hrozně jednoduché dělat si legraci z lability scénáře, ale nemyslím, že by to byl ten úhlavní nepřítel filmu. Je totiž v zásadě jedno, jaké ptákoviny nám předkládá, pokud jsme ochotni jim věřit. Ostatně, stačí vzpomenout na (trošku odbočím, pravda, ale má to svůj důvod) Nepřítele státu, který působil v době uvedení téměř jako sci-fi a nějaký expert (buď CIA nebo NSA) později pobaveně prohlásil, že film měl technologie v pořádku, jen už ukazoval ty hodně zastaralé. Takže čert vem schopnosti Alberta. Může být. Film ale totálně selhává ve vykreslení vlastního světa a divák tím pádem tápe, jak co funguje a nemůže přijmout pravidla hry. Stejně tak nefunguje dramatická vložka (Karel Janák se v thrilleru opravdu nenašel) a příliš nepomáhá ani to, že většina postav působí vrcholně nesympaticky. Bez přehánění můžu říct, že kamarádka hlavní hrdinky působí jako hrozná kráva a kdykoli se vrátila na scénu, prožil jsem menší mrtvici (současně je na té postavě bolestivě patrné, že byl film původně napsán jako komedie). Ze slabého výsledku nemám žádnou radost už proto, že vítám každý český kousek, který se nebojí vstoupit do jiných žánrových vod a Důvěrný nepřítel má náznaky toho, že někdo jiný by s tímhle týmem a rozpočtem mohl zvládnout natočit i dobrou věc. Finální akce je svým neumětelstvím až roztomilá a v tu chvíli už se z filmu stává čirá parodie ("závod" tramvají je jednoznačně top). Menší palec nahoru za pointu, která rozhodně má něco do sebe a za epickou hudbu Ondřeje Brzobohatého. Je sice jak z úplně jiného filmu, ale je fakt dobrá!


Dodatečné informace

Původní název:
Důvěrný nepřítel (více)
  • Česká republika Důvěrný nepřítel
  • Česká republika Dôverný nepriateľ
  • Česká republika Intimate Enemy
Premiéra v ČR:
30. 8. 2018
Distributor:
Bohemia Motion Pictures
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch