Hrdinové ohně

78%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Film podle skutečných událostí a hasiči velkých požárů v akci. Když se děj přesune do klidu do jejich městečka, není to žádná sláva, když jsou ale na cvičišti, nebo na "bojišti" je to paráda. Zbytečné mi přišly některé typicky americké velkohubé drsňácké hlášky.. přišlo mi to zbytečné a nedůstojné. Závěr a zpracování samotní tragédie je velmi pěkně udělané. Film napsal život sám, za mě to mohlo být více důstojné.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
10
Tento film je věnován Granite Mountain Hotshots a jejich rodinám a pojednává o požáru u Yarnellu, kde při zásahu došlo k největšímu úmrtí požárníků od útoku 11. září. Je to pocta odvážným mužům, kteří riskují při každodenním boji s divokými požáry a jejich podporujícím rodinám. Ale pozor, snímek v žádném případě není natočen ve stylu popkornové zábavy plného hlášek a hrdinství. Celý děj je pojat přirozeně, reálně, zkrátka tak, jak se věci skutečně mají. Není tu žádná hlavní postava. Každý je tu sám za sebe se svými pracovními i soukromými problémy a radostmi. Devizou je ohromné kamarádství a emocionální boj jednotlivce. Scenérie hor a kopců jsou nádherným doplněním stavu přírody a hrozby takového mohutného požáru. I CGI jsou naprosto na jedničku. Životní děj plyne přirozeně a vede k zamyšlení na některými charaktery. Každý bojuje s vlastním osudem a všichni společně s požárem. Konec vyprávění však naprosto šokuje. Na city se sice tolik netlačí, jak by se v takovém případě dalo předpokládat, ale právě vlivem reálného zpracování s ohledem na vnímání okolí a přirozené psychologie člověka vývoj nečekané a hlavně nepředvídatelné události v soucitném divákovi skutečně zamrazí. Snímek hranic artu nedosahuje a možná je to škoda, ale i tak se jedná o zatím nejlepší a nejreálněji zfilmovaný příběh o likvidaci požáru, jaký lze v poslední době spatřit.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Filmů o hasičích, navíc ještě dobrých, moc nevzniká. Tenhle se k nim asi zařadit dá, nicméně na můj vkus tu byla až moc okatá hra na rodinu, Tellerovi to přepnutí na vzorného tátu taky nešlo moc věřit...prostě americký patriotický patos zase trochu jinak.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Při koncentraci extrémně špatných balkánských filmů a severských tragikomedií, které nikoho nezajímají je obrovská škoda, že nikdo neuvedl do kin jeden z nejlepších filmů posledních let Hrdinové ohně, který je profesionálně natočený, výborně zahraný a nabízí emoce, že se o tom ostatní konkurenci může jenom zdát. Hodně dobrá podívaná!
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Režijně vypilovaný majstrštyk, na kterém mi vadilo jenom to, že postavu Tellera nastavuje hodně klišovitě a jeho přeměnu podává rutinně a uchvátaně (a je ve výsledku pro film trochu zbytečná). Jinak budu pět superlativy, jelikož takhle výtečně zahraný, vypravěčsky vyrovnaný a emocionálně strhující katastrofák jsem snad nikdy neviděl. Je to totiž v prvé řadě silné a uvěřitelné drama o "rodičích a práci", kde se neděje nic přestřeleného a postavy přirostou k srdci právě tím, jak se chovají obyčejně a přirozeně - Kosinski tedy ukazuje svou třídu nejen při plápolání požárů, z nichž jde v jeho podání skutečný respekt a strach, ale i v osobních rovinách a jejich podřízení enormně účinnému závěru, který nepůsobí vůbec pateticky, a troufám si tvrdit, že pokud neznáte jako já skutečné události, zaručeně vás sejme. Skvělý soundtrack, nádherná kamera i triky, dokonalí Teller a Connely, ultraprďácký Brolin. Jeden z nejlepších filmů roku 2017, čeští distributoři ať se laskavě chytí za rypák.
Floridsky
4 376 bodů
8
Silný příběh se skvěle zahranými postavami. Ty emoce jsou cítit. Výborná práce s kamerou. Z konce zamrazí. 8/10
Meky
Meky
1 381 bodů
9
Režisér Kosinski si vybral zajímavou látku, resp. osudy elitního hasičského sboru na motivy skutečné události, což bývá divácky velice vděčné téma. Film má na běžné poměry dost dlouhou stopáž, ale Kosinski tento prostor vyplňuje výborně. Od začátku vykresluje charaktery jednotlivých členů sboru a postupem času a po několika mezilidských klopýtnutích, nechává vzniknout fantastické partě, která táhne za jeden provaz, utvoří rodinu a divák věří, že jeden za druhého dají ruku do ohně. Parádně je vykreslováno také např. vzájemné soužití lídra hasičského sboru Erika a jeho manželky. Především povaha (herecký výkon) Jennifer Conelly je kolikrát velmi bouřlivá, a prostě ji chcete ve vypjatých situacích vidět více a více. Společně s dalšími představiteli hlavních postav Joshem Brolinem a Milesem Tellerem je to vskutku herecký koncert! Vizuál filmu je taktéž líbivý, stejně jako kamera a efekty žhnoucího pekla. Až se mi zapalovaly „lejtka“, když jsem měl nutkání utíkat před ohněm společně s nimi. Pospolitost, soudržnost a lidskost, kterou Kosinski tak pracně celou dobu buduje, dostane „kudlu“ do zad v závěrečném dějství. Ale jasně, on za to nemohl. Závěr je totiž brutálně emocionální a diváka vzhledem k předchozímu průběhu dostane! Závěr? Jedná se pravděpodobně o nejlepší drama roku 2017. Film, až na pár hluchých míst, nemá slabinu a těží z výborných hereckých výkonů, vizuálu, a emocí, které z diváka vydoluje. Cíleně, ale bez patosu. Závěrečné titulky pak zaslouží jediné slovo - RESPEKT! P. S. Nejvíce si film užijete, aniž byste předem zjišťovali jakékoli informace o skutečných událostech.