Mečiar

68%
Mečiar

Dokumentární snímek Mečiar, který v produkci HBO Europe a společností PubRes a Negativ natočila režisérka Tereza Nvotová (Ježíš je normální!), sleduje bývalého slovenského politika Vladimíra Mečiara a jeho dopad na slovenskou společnost včetně osobního života autorky. Té byl v době Sametové revoluce jeden rok. Po pádu komunistického režimu se do konkurzu na ministra vnitra přihlásil do té doby nikomu neznámý právník z maloměsta – Vladimír Mečiar. Ten se po výhře dostává až na politický vrchol, odtud vládne zemi bez skrupulí a za pomoci v demokratickém zřízení těžko pochopitelných praktik. Na pozadí rozdělování Československa si Tereza se svými kamarády hraje na politiky s Mečiarem v hlavní roli. Snímek Mečiar nepojednává jen o jedné etapě slovenských dějin. Popisuje univerzální a v současnosti velmi aktuální téma, podobný archetyp politika se objevuje po celém světě. (HBO Europe)



Recenze: Mečiar

Kinobox.cz
60%

Při sledování Mečiara mě napadaly neveselé myšlenky o tom, jak funguje demokracie a co se dá dělat s tím, že velká část národa opakovaně demokraticky zvolí do svého čela někoho takového (případně Fica, který je podle Nvotové Mečiar 2.0). Nvotová se ale touto obecnější rovinou příliš nezabývá, a vypadá to, že si myslí, že stačí, aby byl Mečiar (Fico) jakýmkoliv způsobem odstaven od koryta...


xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Zajímavá sonda do jednoho fenoménu, i když primárně pro zcela neobeznámené. Silně subjektivní (prvních asi dvacet minut jsem nechápal, proč se film jmenuje Mečiar a ne Nvotová), rozhodně ne komplexní ani vyčerpávající. Paradoxně to označuje za největší úspěch Slováků opuštění emocí a vzepření se Mečiarově populismu, ale jediné, co ten film reálně dělá, je opět jen buduje silnou antimečiarovskou emoci, která není fakticky ani argumentačně neprůstřelná a pomáhá si jednak silným zpřítomňováním režisérky, jednak "pravdami, co každý ví". Je to celkem ok, ale předně v důsledku silného námětu.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Pobavila paralela s Ficem, jinak docela nuda. Nvotová ani neglorifikuje ani nekritizuje..jen prostě říká, že někdo takový kdysi byl. A to je podle mě docela málo, na to jaký měl Mečiar potenciál.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
zostalo to niekde na polceste lebo tereza netne prilis do ziveho. sceny s meciarom v jeho elektre su dobre, ale nejde po nom ako pittbull a nedava mu prilis otazky na telo (co trocha chapem, ale stale je to premarnena sanca na nieco viac). rekapitulacia vzniku slovenskej republiky tiez dobra ale dost skratkovita (kludne by som sa obisiel bez pohladu do nvotovej osobneho zivota)...

Dodatečné informace

Původní název:
Mečiar (více)
  • Česká republika Mečiar
Premiéra v ČR:
8. 3. 2018
Distributor:
PubRes
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Mečiar je dostupný s českým dabingem

Powered byJustWatch