Annihilation

67%

Komentáře a recenze 33

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Na Zemi se objevil neznámý ekosystém a tak biologové mají zase co dělat. Snímek má v sobě jistou ambici a velkolepost ve své mystifikující děsivosti. Jen je potřeba se do toho dostat a vstřebat základní myšlenku. Struktura snímku je zdařilá, stejně jako vývoj, i když místy předvídatelný. Oproti tomu je také hodně sofistikovaný, psychologický, vědecký a převážně filozofický, takže ve své podstatě pro někoho hůře pochopitelný. Představuje se tu typ reflexivní vědecké fikce, která se zamýšlí nad naším postavením ve vesmíru, naší povahou a nebezpečností a také nad surrealistickým dojmem rozpadu lidské identity. Dějstvím provází ryze dámská výprava s cílem tomu všemu přijít na kloub. Tempo je pomalé a bez pořádné akce, takže mnozí diváci se budou jistojistě nudit. O akci to však bohužel vůbec není. Snímek vhodný spíše pro fanoušky sci-fi.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Něco jako svého času Kellyho Apokalypsa - nadějný filmař, kterého všichni vynáší do nebes, cítí tak hroznou potřebu dokázat, že minulý film nebyl náhoda, že se ztratí ve změti nápadů. Jenže zatímco Kellyho ambice explodovaly v okázale zábavné supernově, Annihilation jen legračně prská. Bylo to o něčem? Problém není, že stejně jako Natalie na konci "nevím", ale že mě to předně ani moc nezajímá. Jsem velký příznivec režisérských fetiší, které vznikají jen na uspokojení svých tvůrců a tomuto uspokojení obětují vše. Nejdřív jsem měl pocit, že právě tím je i tenhle kousek. Ale někdy během sledování jsem se přepólovat spíš do opačného extrému - kdy jsem měl pocit, že Garland dělá všechno pro to, aby uspokojil divnými výjevy a pseudochytrými (vím, jak je předpona "pseudo" zprofanovaná, ale tady si bez ní neporadím) kudrdlinkami diváka a zabíjí cokoliv, co mohlo být dobrým filmem.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Netflixu se musí nechat, že jakkoliv špatný film nakoupí (Cloverfield paradox), dokáže z toho udělat pomalu společenskou událost. Annihilace je další případ. Sotva průměrné scífko, hrající si na druhý Arrival, které ale většinu času jen uspává. Naštěstí hororové momenty jsou parádní. Že by ta Ex machina byla fakt náhoda?
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
První tři čtvrtiny mrazivá, pečlivě gradovaná sci-fi s funkčním psychologickým přesahem a parádně zneklidňujícím prostředím, jehož poodhalování mě moc bavilo. Posledních cca 20 minut filozofický mindfuck, který vůbec neuspokojí. Garland je šikovnej tvůrce, který drží divákovu pozornost pevně ve svěráku a umí ho utáhnout trpělivým vývojem jednotlivých motivů či znepokojivým násilím. Škoda, že ve finále vůbec nevím, co si z filmu odnést. Především asi to, že určitě patřil do kin, stejně jako výborná Natálka.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
2
Rád bych vysvětlil proč mám s tím filmem takový vážný problém: Tváří se totiž sice jako super komplexní dílo o všem, nakonec se však stane jen pouhým velkým načančaným hovnem, které samo obnaží svoji banalitu. Garland se příliš nechal unést svými ambicemi, ukousl si příliš velké sousto a z několika motivů a zápletek, ani k jednomu neřekne zhola nic. Celkový výsledný produkt je otravný,sázící pouze na nádherné záběry, perfektní obsazení a občas slušnou atmosféru. Jinak se jedná o opravdu načančaný výkal bez kterého by se vlastně všichni obešli. Věc, která se prezentuje jako hrozně chytrá věc, když je ve skutečnosti banální a ne tak chytrá jak si Garland za scénáristickým stolem myslel. A je pak úplně jedno, že kamera (a s ní spojené barvy) , zvuk a solidní casting fungují. Garland mi v tomhle vlastně přijde, že se hrozně opájí sám sebou přesvědčený o své scénáristické dokonalosti a doslova nad ní onanuje, i přesto, že se výrazně nedaří posouvat děj, není bohužel dostatečně zajímavý, dostatečně nevykreslí postavy a téměř vůbec ve svém závěru nedává smysl. A řeči o tom jak se jedná o geniální dílo a vůbec jsem ho nepochopil si prosím narvěte tam, kam já posílám tento film :)
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
4
Vždycky jsem měl pro scenáristickou tvorbu Alexe Garlanda slabost a Ex Machina mě utvrdila v tom, že tenhle autor ví, co dělá a dokonce je nejen schopný scenárista, ale i režisér. Annihilation mě ale minulo. Není to o tom, že bych nechápal, co chce autor říct, ale zvolená forma mi nesedla. Areu X, do níž se postavy vydají hledat pravdu, kamera jakoby rozpíjí, aby zvýraznila její snovost. Potud dobře. Ale samotný prostor je poměrně fádní a navzdory solidnímu rozpočtu toho příliš nenabízí. Příběh obsahuje hned několik zajímavých odboček (tíže z nevěry, ztráta času v zóně), ale ani jednu hlouběji neprozkoumává. Jsou tam buď proto, že byly součástí knižní předlohy, nebo chtěl Garland poměrně prostou základní kostru něčím ozvláštnit, ale už nenašel hlubší zapojení. Konec je sice odvážný a rozhodně se široce vyhýbá mainstreamu, ale to nutně z Annihilation ještě nedělá dobrý film. Dvakrát tolik, když je "překvapivá" pointa dopředu odhadnutelná (navíc nemá vlastně pro děj hlubší význam, neboť její nositel není aktivním hybatelem děje). Pokud to srovnám s podobně osobitou Fontánou, která stála víceméně stejné peníze, vychází mi z toho Anihilace jako chudší sci-fi kousek, kde bych určité prvky obdivoval u začínajícího autora, ale na někoho Garlanda formátu je to na můj vkus až příliš vnitřně vyprázdněné a strojené. Z možné sci-fi roku se tak nakonec vyklubal film, z něhož stojí za citaci pouze geniální scéna s "lidským hlasem". To je jednoznačně moment, který si zaslouží své místo v historii sci-fi žánru. Pro mě zklamání srovnatelné s pocity, jaké jsem měl u sci-fi Mute od Duncane Jonese, což je shodou okolností také film, který má na sobě nálepku Netflixu.
Toren
Toren
5 165 bodů
6
Explorativní část výborná. Nádherné barvy, kamera, zvuky, atmosféra, neokoukané nápady, postupně rozplétající se tajemství a solidní casting. Ale posledních dvacet minut člověka absolutně neuspokojí. A rozhodně to není tak chytré, jak se to prezentuje.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7.5
Pokud jste četli Piknik u cesty od Arkadije a Borise Strugackých, nebo viděli filmovou adaptaci Stalker od Andreje Tarkovského, pak je to docela dobrý návod k tomu, abyste si užili i konkrétnější, barvenější a dynamičtější Annihilation, i když konkrétní pro mnohé možná taky nebude:). Po filmu jsem byl lehce rozhozen (i díky zbytečné brutalitě v pár scénách), ale přemýšlím o této nenápadné invazi doteď. Může mít totiž jakoukoliv pozorovatelnou i nepozorovatelnou intenzitu, při připuštění faktu, že je jeden vesmír a žádný mimozemšťan.
  • koncepce a námět
  • unesl bych ještě více tajemna, než konkrétností, chybělo málo a mohlo to být mimořádný zážitek
kubas369
4 086 bodů
6
Drtivě krásná atmosféra o ničem. Ne vážně oceňuji fakt, že se někdo snaží vymyslet něco jiného ale já jsem mimo.
Chimpanzee21
Chimpanzee21
3 873 bodů
8
Asi mě budete mít za blázna, ale tohle ačkoliv to nebylo napínavé, je na tom mnohem lépe než nějaké aktuální trendy. Vlastně od začátku víte jak to dopadne a zároveň nevíte vůbec nic. Samotné téma filmu je opravdovou záhadou a na konci si stejně nejste jisti, jak to dopadlo.