S mámou v base

?

Ojedinělé dokumentární svědectví o životě na specializovaném vězeňském oddělení, kde matky během trestu mohou vychovávat své děti.
Časosběrný dokument mapuje fenomén mateřství ve vězeňských podmínkách. Takto zaměřené oddělení funguje ve věznici Světlá nad Sázavou od r. 2002 a je v systému našeho vězeňství výjimkou - i vzhledem k téměř nulové recidivě. Jaký mají vztah ke svým dětem ženy, které si společně s nimi odpykávají trest? Jaké modely chování k dětem převzaly od svých matek? Vědí o věcech, které by chtěly napravit? A bude mateřství tou správnou motivací k tomu, aby se vymanily z kriminální dráhy? A jaké je to pro děti, být s mámou ve vězení? Kromě každodenního života matky a dítěte ve vězení v dokumentu uvidíme i původní rodiny a partnery některých protagonistek.
Dokument vznikal rok a je unikátní nejen v Česku, ale i v celé Evropě. Nikdo v tomto prostředí film nenatáčel (podobné téma zpracovávali filmaři jen v ruské věznici, ale nešlo o časosběr). Celý film natočil úsporný tým dvou lidí (Veronika Jonášová a Jarmila Štuková) a to převážně na foťák kvůli zachování intimity výpovědí. Dokument byl natočený za plné podpory věznice, především ředitelky Gabriely Slovákové a vedoucí výkonu trestu Moniky Myšičkové. Osudy žen sledují a natáčí obě autorky i nadále. (Česká televize)



Dodatečné informace

Původní název:
S mámou v base (více)
  • Česká republika S mámou v base
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění