Lady Bird

70%

Komentáře a recenze 31

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7
Podle předních amerických kritiků je Lady Pták nejlepším filmem roku 2017 a má i nejlepší scénář. Inu nejspíš to bude tím,že nejsem přední americký kritik,ale já si tedy nemyslím,že je právě tento film tím nejlepším filmem roku,nebo že by měl nejlepší scénář. Pro mě je tento film takovou milou sondou do života dospívající dívky (čti puberťačky) a jejího vztahu ke své matce,rodině a přátelům. Greta Gerwig věrně zachytila "problémy" života mladé dívky (láska,první sex,přátelství,chudoba a alkohol),ale nic víc v tom vážně nevidím. Ty hádky co zde má se svou matkou občas přivodí nějakou zábavnou,nebo zajímavou scénu,ale stále to není nic co by tento film dělalo něčím extra oproti konkurenci. Hodně se mluví o výkonu Saoirse Ronan,která byla vážně výborná a svou postavu ztvárnila dokonale. Samozřejmě musím také vypíchnout Laurie Metcalf,která v roli matky předvádí vynikající výkon a Timothéeho Chalamet jenž se pro mne stal objevem roku. Snad i za ten závěr to ve výsledku vidím na solidních 70 procent.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nemyslím si, že nesympatičnost protagonistky je chyba, tak moc tvůrce nepodceňuju. Nevím ale, k čemu má sloužit. Není to dost syrové na to, aby to evokovalo realismus či každodennost, není to dost promyšlené, aby to udělalo dějový oblouk. Takže jen devadesát minut trávíte s "kvalitně" nesnesitelnou holkou. Ok... Další..
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Tuctová indie blbinka o dospívání a hledání svého místa v životě. Saoirse správně protivná, nicméně v tomhle žánru jsou k najití i lepší kousky.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Stačí mít za matku hysterickou sobeckou kravku a vznikne drama jak vínko. Nutno dodat, že je k tomu potřeba ještě velká nálož režijního mistrovství, kterým Greta Gerwing naštěstí oplývá stejně jako Saoirse Ronan hereckým nadáním. Nic kultovně převratného (hlavně pro jistou repetitivnost v konfliktech s vedlejšími postavami), ale přesto dost možná nejlepší a rozhodně nejlépe natočený film o útrapách středoškolského dospívání vůbec. Takhle originální hru se střihem, zvukem a proměnlivým tempem jsem minimálně letos jinde neviděl, nemluvě o chytrém scénáři a uvěřitelně dávkovaných emocích. Malý velký film.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Lady Bird je v podstatě jednoduchý film. Odehrává se na začátku 21. století, krátce po událostech 11 září aby se inspiroval dospíváním režisérky snímku Grety Gerwig. Ta si napsala i scénář a obdržela nominaci na Oscara. Film celkově získal 5 nominací s nominací na nejlepší film a nevyhrál nic. A dá se říct, že je v podstatě dobře, že nic nevyhrál jelikož prostě na Oscara ten film úplně není. Gerwig se nedá upřít, že se s postavami mazlí, každou dokáže udělat něčím zajímavou a ty postavy jsou dobře zahrané. Problém je ale v tom, že nejsou nijak sympatické. Hlavní hrdinka je strašně nesympatická postava která když to nejde jak ona chce je klidně schopná vyskočit z jedoucího auta. Její matka však na tom není o nic líp jelikož prostě odmítá svojí dceru podpořit v tom co by chtěla i přesto, že jim to jejich platové možnosti nedovolují. I přesto, že jsou obě postavy skvělé zahrané, sympatie si u diváka prostě nevybudují. Film zbytečně občas až příliš přestřihává a když například mají dvě postavy zajímavý dialog, střih ho rychle ukončí a ani nevidíme závěr rozhovoru. Jaksi tedy chybí vypjatost konfliktů a jakmile se někdy do někoho obuje následuje rychlý střih aniž bychom viděli reakci toho druhého. Lady Bird se také snaží být film trošku podporující feminizmus. A to kvůli tomu, že se snaží aby ženské hrdinky byli ve filmu silné, aby stáli samy na sobě. To se filmu celkem občas daří, na druhou stranu ale kromě otce hlavní hrdinky chybí jakákoliv silná mužská postava sama o sobě. Ze dvou kluků hlavní hrdinky kteří jsou zahrání Lucasem Hedgesem a Timothéém Chalametem se postupně ze sympatických klučíků nakonec stanou nevýrazné figurky šachovnice. Lady Bird není špatný film. Je to oukey film. Není to však vůbec geniální film Je škoda, že je z této nadprůměrné komedie celkem pozdvižení jenom kvůli tomu, že poslední dobou moc dobrých komedií nevzniklo.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Jen další coming of age kousek, anebo je Lady Bird přece jen něco víc.. Především stojí za to zmínit, že jde přelomové dílko v filmařské kariéře Grety Gerwig, s níž to dle aktuálních pozic vypadá, že o ní ještě hodně uslyšíme. Příběh oplývá především silně autentickým předobrazem jednotlivých životních zážitků samotné Grety Gerwig, což dělá Lady Bird uvěřitelnější a přirozenější.. I když teda nesdílím posedlost AA, tak rozhodně film stojí za divákův čas. Hlavní hrdinka říkající si Lady Bird je prototypem všední holky, i proto může mít divákovi nesympatie. A když pak vidíme její chladné vystupování v rámci rodinného kruhu, není to ten vřele snový přístup, jaký by jsme možná od filmového zobrazení čekali.. Tvůrci si po celou dobu dávají záležet na tom, aby divák pochopil, že sleduje "obyčejnou rodinu", která má hluboko do kapsy a dobrá práce je dar, což je sociální téma nad kterým průměrný kritik asi vycucnul blahem.. Což nejen že je někdy otravné, ale kdovíproč na to trpí i film samotný, který se více soustředí na tohle, než aby si pohrál s postavami anebo především s pozvolným tokem scén a příběhu.. Tak zvláště celistvý film jen tak nevidíte, jelikož Lady Bird vám ukazuje jen ty události a reakce okolo postav, které zrovna považuje za důležité, aby vykreslily daný moment ve filmu. Což má za následek nejen povrchní přístup vlastně ke každé postavě, ale taky divácky nekomfortní zážitek.. Lady Bird není špatný kousek, naopak je jasné kam míří, a i když sebou bere kdeco, tak svého cíle dojde a nakonec jde hlavně o vztah matky a dcery, jenže kolem sebe má tolik nepořádku, který nakonec kazí celkový dojem.. Průměrný film, který ukázal, že si umí pohrát s emocemi, ale taky že dokáže tvrdohlavě pořád opakovat "skrytě do očí bijící" feminismus.. 60%
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
4
Docela dobrej film o poznávání sama sebe, dospívání a vztazích - Bohužel je to film jaksi drobný a plný nevyrovnaných hloupých postav, které dělají špatné životní rozhodnutí a mě jako diváka štvaly, stejně jako v reálném životě. Kdyby to tvůrci trochu vybrousili a občas přitlačili na pilu, tak bych dal minimálně 3/5. Takhle doporučuji 20th Century Women, jenž je film s podobným základem, avšak bez vad.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6.5
Mému příteli se film líbil, ačkoliv rovněž už dávno není teenager. Pro mě to byla rovněž ztráta času. Nevím, co se komu na tomto filmu může tak líbit. Akorát mě to ubezpečilo v názoru, že v Americe bych doopravdy žít nechtěla! To je sám Bůh, všichni se mají rádi, ale... Něco mi tam drhne! Nevěřím tomu příliš. Je to klišé! Že hlavní postava (nevím, proč psát hrdinka) nebyla přílišná krasavice, to by mi nevadilo. I o tuctových holkách může vzniknout zajímavý film viz naše kinematografie. Ale tento film mi moc zajímavý nepřišel. A nějak jsem nepostřehla, že by vysvětlili ten zjevně asijský původ jejího bratra! Byl pravděpodobně adoptovaný. Řeklo se to tam? Neřeklo? Čert ví, ale spíš bych řekla, že ne. Víc než Christine ("Lady Bird") se mi líbila ta silnější dívka Julie Steffans, kterou hrála Elisabeth Feldsteinová.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7.5
Film o dospívající dívce, která chodí na střední školu (a snaží se dostat na vysokou co nejdál od domova), hraje v tamním muzikálu, má nepříliš majetné rodiče (a snaží se obstát ve skupině bohatších spolužáků), matka je tak trochu nesmyslně puntičkářská a vůbec potrhlá (Laurie Metcalf koneckonců známe už jako pobožnou matku Sheldona Coopera z The Big Bang Theory), holčina Christine si říká Ladybird a tak nějak neví co se sebou, takže klasika - pitky, první sex, rozepře a udobření s kamarádkou - takže to zavání klasickým klišé o životě holky na střední. Ale tohle je tak nějak jiné - hlkavní hrdinka je prostě vykreslená jako dost zajímavá osobnost (a Saoirse Ronan ji skvěle hraje), takže to působí neotřele a dobře se na to koukalo i na podruhé.
countcess_drella
3 910 bodů
6
Film, který mě bohužel naprosto minul. Na projekci jsem byl se školou, ještě na střední. A přišlo mi, že film se snaží být až moc artsy na to, aby zaujal mainstream (což šlo vidět na mých spolužácích). Ale také se snaží být až moc mainstream na to, aby zaujal filmové fanoušky. K tomu mě naprosto iritovala právě Lady Bird, která se chovala jako naprostý fracek a její matky mi bylo daleko více líto a dokázal jsem se do ní vcítit daleko více, než do mladé nevybouřené dívky. Možná za to ale může to, že přece jen jsem muž a jako teenager jsem se choval přece jen trošku jinak. Mám v plánu dát filmu druhou šanci, protože A24 je moje neojblíbenější produkční studio, ale uvidím po Malých ženách. Jestli mě Greta Gerwig zaujme, když jí dám druhou šanci, či ne.