Tom of Finland

65%
Tom of Finland

Biografie gay ikony a umělce, který svými kresbami změnil svět a přinutil jej jinak přemýšlet o odlišnostech.

Vyznamenaný důstojník Touko Laaksonen se vrací z druhé světové války a velmi rychle zjišťuje, že život ve Finsku v době míru je pro něj stejně znepokojivý. Helsinky jsou prodchnuté homofobií a všichni muži jsou nuceni k tomu, aby se oženili a měli děti. Touko nalézá útočiště ve vlastní umělecké tvorbě, která se začíná specializovat na stylizované homoerotické kresby svalnatých mužů. Laaksonenovo dílo opatřené slavným podpisem „Tom of Finland“ se stalo emblémem celé generace mužů a pomohlo zažehnout plameny gay revoluce. (AČFK)




Recenze: Tom of Finland

Kinobox.cz
60%

Bohužel, hlavní problém filmu spočívá v tom, že jeho režisér prostě není dost dobrý režisér, a i když v mnoha scénách je jasné, o co se snaží, úplně se mu to nedaří. Natáčet podobný film a patřičně v něm vybalancovat všechny elementy bez ztráty tempa a stylu, to je značně náročné, a režisér Dome Karukoski občas nemá film pod kontrolou.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Nudný a ještě k tomu dost nepřehledný a blbě natočený film. Neumí to vykomunikovat situaci, volí to často nevhodné filmařské prostředky (montáž, která neposouvá děj) a hlavně se tomu nedaří najít na své postavě nic jen vzdáleně zajímavého. Jo a jakkoliv nejsem hnidopich a dokonalou kontinuitu záběrů nepovažuju za nutnou, tady bylo dost rušivé, že postavy mezi střihy dost výrazně měnily pozice a výrazy obličeje.

Dodatečné informace

Původní název:
Tom of Finland (více)
  • Finsko Tom of Finland
Premiéra v ČR:
9. 11. 2017
Distributor:
AČFK
Země původu:
Finsko, Švédsko, Německo, Dánsko, USA, Island
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
4,2 mil. USD
Tržby:
1,79 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Tom of Finland je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění