Hastrman

68%

Komentáře a recenze 41

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Jakože dobrý pane Dobrý. Ale teď vážně. Na to,že se jedná o režisérskou prvotinu musím před Havelkou smeknout. Hastrman působí uceleným dojmem a je celkem jistý v kramflecích. Možná by bylo lepší držet se čistě jen v jednom žánru a více se zaměřit na vykreslení postavy Hastrmana,ale jinak není moc co vytknout. Nechybí záběry na nádhernou českou přírodu,herecké výkony jsou světových kvalit a folklór to celé pěkně obzvláštní. Pokud by takovou kvalitu měly všechny nové české filmy,tak bych byl velmi spokojený.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Ondřej Havelka svou fascinaci horňáckým folklórem nezapře ani ve filmovém debutu :-) - konečně, proč ne? Výborná knižní předloha uchopena originálně, filosoficky, včetně přírodních reálií. Ale skutečné terno byl casting na ústřední dvojici: Karel Dobrý nomen omen (dokonce výborný - charisma, krocení vnitřních démonů jako pracovní prostředek) a brněnská provázkářka (ne tak mladá, jak se zdá, zato stále svěží a neokoukaná) Simona Zmrzlá jako nejen sekundantka. Jako debut velmi, velmi povedené.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Pěkný romantickopohádkový příběh. Na českou tvorbu a při našich možnostech velmi dobrý počin. Atmosféra dobrá, scénář promyšlený a film není natočen horkou jehlou, nebude to film, který bych si pouštěl opakovaně, ale z prvního shlédnutí na mě udělal velmi dobrý dojem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Po všech těch českých odpadech poslední doby se nemůžu na tuhle upřímnou snahu o kvalitu zlobit. Nezvládnutost od ujasnění konceptu po technické provedení (je hezké, že chcete kamerou okázale kroužit nad mohutnou českou krajinou, ale když nedokážete obraz pořádně zaostřit a jasově vyvážit, radši bych se držel při zemi) to ale sráží. A jakkoliv jsem se při vedení herců snažil nesmát a přistoupit na jakousi záměrnou stylizaci, nedařilo se to a nadsamec Karel Dobrý s výrazem pedofilního úchyla, ačkoliv se nejspíš mířilo na něco mezi panem Greyem a Edvardem Cullenem, mě bavil takřka komediálně. 35 %
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Zajímavá česká fantasy s famózním Karlem Dobrým a přenádhernou Simčou Zmrzlou. Tou poetikou mi to dost připomínalo třeba starou dobrou Kytici, ale přiznám se, že právě ty neustálé tance v krojích a různé písničkování mě docela uspávalo. Jinak ale fakt dobré, Ondra Havelka tímhle režijním debutem na staré kolena určitě nezklamal.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Hastrman ale samozřejmě není realistický film. Nikdy se neodehrál. Nikdo neviděl člověka – obojživelníka, kromě známého sovětského filmu, který je kupodivu lepší, než se o něm často pohoršlivě píše. A je to samozřejmě horror, i když přesnější by pro něj byl jiný žánr, který kinematografie nemá, ale v Čechách má dlouhou tradici, tedy balada. Hastrman tak má kupodivu mnohem blíž k bizarnosti Mandy, než k horrorům, na které chodíme do kina. Myslím si, že nebudu daleko od pravdy, když se z Hastrmana časem vyklube kultovní film. Dejte mu ještě jednu šanci a uvidíte.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
4
Karel Dobrý předvádí svůj životní výkon a celý film tlačí do zcela jiných výšin. Jenže vůbec nechápu, jak to mohli tvůrci takhle uchopit. Je to tak někde na pomezí poetického, romantického a pohádkového příběhu od každého trochu, ale vlastně ani od jednoho dostatečně. V mnoha ohledech se to naprosto vybočuje od českých filmů poslední doby a napodobuje Erbenovu Kytici, ale zase k tomu si přidali něco, co vůbec nefunguje. Abstrakce některých scén je tak prostá, že se snaží působit víc než je. Nespokojenost s příběhem nemůže zachránit nic. Tolik mi to připomínalo Vávrovu Markétu Lazarovou, a tu já fakt nemusím. Finální přechod do současnosti je naprosté wtf?! 40%
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
2
Karel Dobrý je skvělej herec a slovanská mytologie mě baví, jenže příběhově mě to takřka vůbec nebavilo a režijně je to taky slabé. Člověk by očekával nějaké autorskou vizi, ale vypadá to příliš zaměnitelně.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6.5
Já myslím, že to zůstalo někde na poloviční cestě. Pěkná a sem se hodící hudba, která spolu s výkonem Karla Dobrého drží celý film "nad vodou", kamera, výtvarná stránka, ale vykreslení postav jaksi chybí, nějaké gradování děje... Posléze to začíná být nuda. Celé je to takové "televizní". Rádoby horor, ale ta groteska se nějak vytratila, řekla bych. Nečetla jsem literární předlohu. Ale ten film je něco jako "My bychom chtěli k nebesům, však jsme zde zemí spjati".
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6.5
Kráska a zvíře s jiným koncem? Kdyby to bylo žánrově čisté, mělo to větší rozpočet, či odvážnější styl, mohl to být jeden z výraznějších českých filmů posledních let. Komické situace mi tam neseděly, stejně jako některé vedlejší postavy a folklorní zpěvy, kterých tam bylo ve skanzenu už moc, ale režijní debut po šedesátce každopádně určitě nadstandardní. Kdyby šly postavy hastrmana, faráře a dívky více do hloubky a byl by to třeba mysteriózní psychologický horor, byla by to asi pecka, ale je to tak, jak to je. Proč ne :). Takhle to Ondřej Havelka viděl a mě by zajímalo, co by tomu řekl člověk neznalý vodníků.
  • námět a vyznění filmu
  • zpracování a dotažení postav, dialogů