Hastrman

68%
Hastrman
Hastrman je český film podle knižní předlohy Miloše Urbana, který kombinuje prvky romantiky, mystéria a historického dramatu. Příběh se odehrává v polovině 19. století a sleduje hraběte, který se vrací na své panství v odlehlé vesnici, kde se setkává s fascinujícím světem lidových tradic, pověr a tajemství spojených s vodou. Hrabě, posedlý možností ovládat vodu a s ní spojenou moc, se zároveň nečekaně zamiluje do mladé dívky z vesnice. Tento vztah otevírá staré rány a odhaluje zapomenutá tajemství, která vedou k dramatickým událostem. Postava Hastrmana, inspirovaná českými mýty a legendami, ztělesňuje boj mezi lidskou touhou po moci a přírodními zákony.



Recenze: Hastrman

Kinobox.cz
50%

Při sledování Hastrmana jsem si opakovaně říkal, jak super mohl tenhle film dopadnout, kdyby ho režíroval mladý Juraj Herz, někdy v 70. letech. Tomu by se mohlo podařit správně vybalancovat horor i záměrný humor, osudovou lásku i sebeparodii. Nebylo by to snadné, ale člověku, který natočil Spalovače mrtvol (1968), Morgianu (1972) a Deváté srdce (1979) by se to mohlo podařit. Havelkovi a jeho spolupracovníkům se to bohužel moc nepodařilo.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Jakože dobrý pane Dobrý. Ale teď vážně. Na to,že se jedná o režisérskou prvotinu musím před Havelkou smeknout. Hastrman působí uceleným dojmem a je celkem jistý v kramflecích. Možná by bylo lepší držet se čistě jen v jednom žánru a více se zaměřit na vykreslení postavy Hastrmana,ale jinak není moc co vytknout. Nechybí záběry na nádhernou českou přírodu,herecké výkony jsou světových kvalit a folklór to celé pěkně obzvláštní. Pokud by takovou kvalitu měly všechny nové české filmy,tak bych byl velmi spokojený.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Ondřej Havelka svou fascinaci horňáckým folklórem nezapře ani ve filmovém debutu :-) - konečně, proč ne? Výborná knižní předloha uchopena originálně, filosoficky, včetně přírodních reálií. Ale skutečné terno byl casting na ústřední dvojici: Karel Dobrý nomen omen (dokonce výborný - charisma, krocení vnitřních démonů jako pracovní prostředek) a brněnská provázkářka (ne tak mladá, jak se zdá, zato stále svěží a neokoukaná) Simona Zmrzlá jako nejen sekundantka. Jako debut velmi, velmi povedené.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Pěkný romantickopohádkový příběh. Na českou tvorbu a při našich možnostech velmi dobrý počin. Atmosféra dobrá, scénář promyšlený a film není natočen horkou jehlou, nebude to film, který bych si pouštěl opakovaně, ale z prvního shlédnutí na mě udělal velmi dobrý dojem.


Dodatečné informace

Původní název:
Hastrman (více)
  • Česká republika Hastrman
Premiéra v ČR:
19. 4. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+

Podobné


Powered byJustWatch