Ten dvanáctý

73%
Ten dvanáctý
29. 3. 1943 došlo k přestřelce mezi německou hlídkovou lodí a rybářskou bárkou Brattholm v Toftefjordenu u pobřeží Norska. Rybářská loď vezla výsadek 12 vojáků speciálních sil vycvičených v Británii k sabotážním akcím, 8 tun výbušnin a dalšího vybavení. Cílem operace „Martin“ byly sabotážní akce na německých základnách v Norsku. Po krátkém nerovném souboji se Brattholm potápí. Jeden muž z komanda je zabit, dalších 10 mokrých a promrzlých commandos se vzdává německé přesile na břehu. Toto je příběh dvanáctého z nich, Jana Sigurda Baalsruda. Tomu se daří uprchnout a ač zraněn, prchá vstříc hranicím Švédska. V patách mu jsou nejen vojáci Wehrmachtu, ale i SS vedená Kurtem Stagem, který je nechvalně proslulý tím, že mu ještě nikdo nikdy neunikl. A jelikož zatím ze zajatců nikdo nepromluvil, má eminentní zájem dvanáctého muže dopadnout. Nejneuvěřitelnější na tomto příběhu je, že se skutečně stal…



Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Severská tvorba mě prostě baví, to nebudu zastírat. Trošku více syrová a por mě jedinečná je dánská tvorba, ale toto je naprosto brilantní kousek. Je to podle skutečné události = + , je to syrové a neamerické = + , mrazivá atmosféra a nádherné scenérie Norska = + , částečně je to survival navíc v době druhé světové války = + . Nádherný syrový snímek u kterého budou jistě někteří lidé občas odvracet zrak. Jak píše kolega martin-mickey-stusak a já souhlasím, napadlo mě to samé.. nabízí se jistá podobnost s filmem Bílé peklo. Téměř dokonalý snímek.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Norský režisér Harald Zwart, pracující nějaký čas v Hollywoodu převážně na komediích, se vrátil do své vlasti a natočil snímek o jednom z největších a nejvytrvalejších hrdinů válečné norské historie Janovi Baalsrudovi. Norská kinematografie tak získala jeden ze svých nejsilnější válečných portrétů jedince. A je dobré připomenout, že se jedná o remake snímku 'Ni liv' (1957), který vypadá jako norská verze příběhu opravdového člověka. A to doslova. Dějová podobnost se sovětským snímkem 'Příběh opravdového člověka' (1948) je skutečně markantní. Sovětský snímek vypráví o stíhači, norský o odbojáři. Společná je právě dějová linka, ve které se jedinec snaží v nehostinných mrznoucích podmínkách za dramatických situací za každou cenu dostat domů. Pod heslem: -Hlavně se nevzdávat a věřit si!- snímek poukazuje na strasti a utrpení jednoho člověka s ohromnou touhou přežít. Zpočátku je film však velice vágní a obsahuje vcelku nudné pasáže. Kdo však vydrží, dočká se takřka šokujících scén, kdy emoční hladina vystoupí setsakramentsky vysoko. Vrcholem všeho dění je asi scéna, kdy si hrdina tohoto příběhu sám uřezává omrzlé prsty na nohou. Už při pohledu na tento čin musí každý divák cítit tu ohromnou bolest. Krapet zklamání přináší německé vojsko. Už námětově v podobném snímku 'Bílé peklo' (2001) bylo daleko drsnější. Hollywoodský styl je na snímku hodně znát. Kromě děsivého příběhu máme možnost spatřit také nádherné scenérie opuštěné zamrzlé krajiny. Obzvlášť v cinemascopu tyto záběry vyniknou. Snímek jako takový je sice hodně konvenční, ale velmi silný příběh všechny neduhy po divácké stránce plně vynahradí. Ohromné uznání si zaslouží Thomas Gullestad v hlavní roli, který si během natáčení také vytrpěl své.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Takhle. Silný příběh, ale nepodařilo se ho tady tak úplně prodat. Ta beznaděj a mráz na mě prostě z obrazovky nedýchly, abych z 12th Mana měl nějaký dlouhodobější zážitek. Asi vůbec nejvíc mě zaujal JR Meyers jako cílevědomý nacistický ohař.

Dodatečné informace

Původní název:
Den 12. mann (více)
  • Norsko Ten dvanáctý
  • Norsko Den 12. mann
  • Norsko 12th Man
  • Norsko 12-й человек
  • Norsko Den 12. mand
  • Norsko Dvanaesti čovek
  • Norsko Dvanaesti covjek
  • Norsko El duodécimo hombre
  • Norsko The 12th Man
  • Norsko The 12th Man - Kampf ums Überleben
Země původu:
Norsko
Rozpočet:
7,81 mil. USD
Tržby:
9,57 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Ten dvanáctý je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch