Diego Maradona

72%
Diego Maradona

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)




Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8
S Diegem se to má přesně tak jak zazní v tomto parádním dokumentu. Je to osobnost,kterou buď milujete,nebo nenávidíte. Na jedné straně geniální fotbalista a na té druhé podvodník a feťák co se pachtil s mafií. Kapadia se snažil zachytit všechny zásadní události v Diegově životě a vlastně se mu to i docela podařilo. Na můj vkus mohl zajít ještě více do hloubky a hlavně ukázat co s Diegem dělo po odchodu z Neapole. Navíc je zde ukázkově zachycená hranice mezi láskou a nenávistí. Jak se z modly přes noc stane psanec a jak dokáže fotbal zfanatizovat města a vlastně i celé národy. Super dokument.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Technicky stejně jako Senna dokonalé. Problém je, že tenhle sestřih Maradonova domácího videa zas až tak nebaví. Je to jen fain dokument o kontroverzní osobě.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Vlastně dokonalá práce. Jedinou slabinou je příliš silné tlačení diváka do interpretace, že dobrý člověk Diego byl ve finále obětí po slávě lačnícího Maradony a chaotické neapolské společnosti. Ale jinak jde opět o příklad strhující dokumentární filmařiny pro divácké masy, která skrze ústřední motiv vnitřního souboje Maradonových osobností předkládá jednak věrohodný psychologický portrét slávou zmítaného muže, jednak kontroverzní příběh geniálního fotbalisty, jehož původ a postavení se až děsivě překrývaly s náturou nenáviděné, zločinem prolezlé Neapole (proto se také víceméně přeskakují předchozí angažmá a hráčský důchod. Fotbal je sice základním jádrem, ale Kapadia připodobňuje vývoj Maradonovy kariéry k různým osobním, politickým i společenským faktorům, tudíž vzniká hodnotný a v závěru také emocionální dokument především o Maradonovi - člověku, ovlivňovaném okolím a vlastní neústupnou povahou. Tak se sice obrázek kontroverzního bouřliváka trochu idealizuje, ale argumentační síla a formální kumšt zůstávají na vysoké úrovni. I divák fotbalem nedotčený by neměl mít sebemenší problém se do téhle životní pouti plně vcítit.

Dodatečné informace

Původní název:
Diego Maradona (více)
  • Velká Británie Diego Maradona
Premiéra v ČR:
18. 7. 2019
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Velká Británie
Přístupnost:
12+
Čeština:
Diego Maradona je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch